Αρχίζουν σήμερα οι διαβουλεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ενώ από αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι επαφές σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών. Για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου τα περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μόλις 10 από τα 88 προαπαιτούμενα μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρηθούν κλεισμένα ή πολύ κοντά στη φάση της ολοκλήρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστη σαφές ότι δεν μπορεί να δοθεί μια άτυπη τεχνική παράταση, π.χ. ως το τέλος Σεπτεμβρίου, για την υλοποίηση όσων προαπαιτούμενων δεν προλαβαίνει κλείσει η κυβέρνηση ως τη λήξη του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου.
Μετά τις 20 Αυγούστου θα ακολουθήσει το λεγόμενο «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας» όπως προτάθηκε από την Κομισιόν και αποδέχτηκε το Eurogroup. Για την μετά το μνημόνιο περίοδο προβλέπεται ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο εποπτείας , το οποίο θα έχει άμεση συσχέτιση με τη διευθέτηση του χρέους. Για το πλαίσιο αυτό έχουν συμφωνηθεί οι κατευθυντήριες γραμμές και εκκρεμεί η νομική φόρμουλα για την εφαρμογή του. Θα προβλέπει συγκεκριμένους στόχους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις που έχουν μείνει πίσω), την εκπλήρωση των οποίων θα ελέγχουν οι θεσμοί κάθε τρίμηνο με αποστολές στην Αθήνα
Όσον αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ τις επόμενες μέρες αναμένεται ένας νέος γύρος επαφών με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Παρά τις δυσκολίες, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι, όπως παγίως συμβαίνει από το 2015 και μετά, Βερολίνο και ΔΝΤ θα τα βρουν στο τέλος σε μια ενδιάμεση λύση που δεν θα σηματοδοτεί τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά «ένα ακόμη βήμα» σε μια μακρά διαδικασία.
Τα αγκάθια της 4ης αξιολόγησης είναι: Συντάξεις, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ στα νησιά, Ληξιπρόθεσμα, ΕΚΑΣ, ΟΜΕΔ, Συλλογικές συμβάσεις, Δημόσιο- γενικοί γραμματείς, Αφορολόγητο, Αποκρατικοποιήσεις.
Εύθραυστη ανάκαμψη
Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει, αλλά «η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα πρέπει να προστατευθεί, αποφεύγοντας ενέργειες που δημιουργούν αβεβαιότητες», επισημαίνει ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Φραγκίσκος Κουτεντάκης, προειδοποιώντας προς κάθε κατεύθυνση για την ανάγκη «να διασφαλισθεί ότι η χώρα δεν θα ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση».
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι η τέταρτη αξιολόγηση και η ρύθμιση για το χρέος πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις. Άλλωστε, όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ για την κρίση της ελληνικής οικονομίας, «η διαδικασία προσαρμογής ήταν οδυνηρή αλλά οι μεταρρυθμίσεις του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να διατηρηθούν». Έχει ιδιαίτερη αξία η επισήμανσή του ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδος δεν ήταν στην πλευρά των δαπανών αλλά των εσόδων. «Δεν οδηγηθήκαμε στην κρίση επειδή το κράτος ξόδευε πολλά, αλλά επειδή εισέπραττε λίγα. Συνεπώς, ήταν μάλλον αυτονόητο η δημοσιονομική προσαρμογή να στηριχθεί περισσότερο στα έσοδα και λιγότερο στις δαπάνες » αναφέρει χαρακτηριστικά.
Νέος φορέας για την επιχειρηματικότητα
Τη δημιουργία φορέα που θα συντονίσει και θα διευρύνει τις υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται από διάφορους θεσμικούς φορείς, ώστε να σταθεί αρωγός στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προωθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έχει δρομολογήσει τη δημιουργία μιας συνεκτικής δομής δημόσιου συμφέροντος, για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για έναν φορέα που θα παρέχει υποστήριξη από το κατάστημα της γειτονιάς μέχρι και μεσαίες επιχειρήσεις.
Μια τέτοια δομή υπολογίζεται ότι θα μπορούσε ενδεικτικά να δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη συμβουλευτική και δικτύωση, την τεχνολογική αναβάθμιση μέσω πρόσβασης στις κατάλληλες πληροφορίες, την υποβοήθηση της εξαγωγικής διείσδυσης μέσω ενημέρωσης για διεθνείς τάσεις ή τη διευκόλυνση πρόσβασης σε διεθνείς επιχειρηματικές εκθέσεις και αγορές, καθώς και την προτυποποίηση και απόκτηση ονόματος (brand name). Γενικότερα, στοχεύει να προσφέρει υπηρεσίες για τη νέα επιχειρηματικότητα που απαιτεί μεγαλύτερη πληροφόρηση, τόσο για τα επιτεύγματα της επιστήμης όσο και για το διεθνές και εθνικό γίγνεσθαι.
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, ΒΗΜΑ, Θέμα, Capital.gr, Euro2day.gr)
Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.
1) ΔΕΔ – Η παραγραφή των χρήσεων έως το 2013 για τις οποίες έχει εκδοθεί λευκό φορολογικό πιστοποιητικό
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40596
2) Λογιστική αντιμετώπιση μίσθωσης περιουσιακού στοιχείου «Χαμηλής Αξίας»
https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=210133
3) 14o Αthens Tax Forum: Aπόδοση φορολογικής πολιτικής σε περιβάλλον παραοικονομίας
4) Έσοδα – Είστε προετοιμασμένοι για το ΔΠΧΑ 15;
https://home.kpmg.com/gr/el/home/insights/2014/05/first-impression-revenue-2014.html
5) Greece amends tax penalties and interest on overdue payments-March 2018
6) IFRS 17 publications
https://www.pwc.com/gr/en/publications/ifrs17-publications.html
7) IFRS News