Αρχίζουν σήμερα Δευτέρα τα Ποσειδώνια 2018, η κορυφαία διεθνής ναυτιλιακή έκθεση, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, η οποία και θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουνίου.
Η έκθεση Ποσειδώνια γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια της με ρεκόρ συμμετοχών και αύξηση 16% στις κρατήσεις εκθεσιακού χώρου, με περισσότερους από 1.920 εκθέτες από 92 χώρες, ενώ αναμένονται περισσότεροι από 22.000 επισκέπτες.
Στην τελετή εγκαινίων θα χαιρετήσουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Kitack Lim, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), η Violeta Bulc, Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Τα Ποσειδώνια 2018 φιλοξενούν 22 εθνικά περίπτερα κορυφαίων ναυπηγικών κρατών, των μεγαλύτερων ναυτιλιακών κέντρων και κρατών σημαίας, αλλά και νέων εκθετών. Κύριος πόλος έλξης παραμένει η ισχυρή παρουσία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, η οποία ηγείται της παγκόσμιας ναυπηγικής δραστηριότητας.
Συμμετέχουν όμως και περισσότεροι από 60 εκθέτες από τον παγκόσμιο κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) , με εύρος λύσεων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία όπως οι πλήρως αυτοματοποιημένοι λιμένες και τα μη επανδρωμένα «έξυπνα» πλοία.
Το πρόγραμμα Συνεδρίων και Σεμιναρίων περιλαμβάνει φέτος πάνω από 40 συνέδρια, σεμινάρια και workshops. Η έκθεση σύμφωνα με τους διοργανωτές υπολογίζεται ότι συνεισφέρει 62 εκατ. ευρώ στην τοπική και εθνική οικονομία. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από τη φιλοξενία χιλιάδων ανθρώπων, κατασκευές περιπτέρων, μεταφορές και εκτελωνισμούς, εταιρικές εκδηλώσεις κ.ά.
ΑΕΠ και ληξιπρόθεσμες οφειλές
Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Με βάση τα στοιχεία αυτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές εδώ και πολλούς μήνες ότι θα προσδιορίσει τις προβλέψεις του για την πορεία των πλεονασμάτων αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σήμερα επίσης λήγει η προθεσμία για να κοινοποιήσει το ΓΛΚ στις Βρυξέλλες τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες το πρώτο τετράμηνο του 2018. Από την επαρκή μείωσή τους ή όχι θα εξαρτηθεί αν ο ESM θα εγκρίνει στην επόμενη συνεδρίασή του (Παρασκευή 8/6), την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την τρίτη αξιολόγηση. Ο λόγος για ένα ποσό το ποσό αυτό δεν είναι άμεσα αναγκαίο για το ελληνικό δημόσιο.
Μαι αποτυχία στην εκταμίευσή του (σ.σ. λήγει η προθεσμία στις 25/6) , όπως κατέστησαν σαφές τις προηγούμενες μέρες οι θεσμοί, θα δώσει ένα λάθος σήμα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και για τα τρία επόμενα βήματα: για τη δημιουργία ενός επαρκούς μαξιλαριού ασφαλείας, για τις αποφάσεις αναφορικά με το χρέος αλλά και για τη συμφωνία αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.
Buffer και “προληπτική γραμμή στήριξης»
Σύμφωνα με το Capital.gr το σενάριο της προληπτικής γραμμής στήριξης που αρνείται η κυβέρνηση επανέρχεται στο τραπέζι μετά τις αναταράξεις από την Ιταλία.
Ο “συναγερμός” σε Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες αλλά και Βερολίνο για την ανάγκη θωράκισης της Ελλάδας από τις αντιδράσεις των αγορών μετά το πέρας του προγράμματος, οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στην επεξεργασία ενός σχεδίου εξόδου, το οποίο θα περιλαμβάνει “πακέτο” τόσο τη δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας (buffer), όσο και προληπτικής γραμμής (PCCL) από τον ESM.
Ο προσανατολισμός των εταίρων στην διπλή αυτή ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα ενόψει της λήξης του προγράμματος, την οποία αναμένεται να θέσουν προσεχώς στην κυβέρνηση για πολιτική διαπραγμάτευση, καθορίζεται από το στίγμα των προθέσεων που δίνουν οι αγορές για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μετά τη λήξη του προγράμματος. Το γεγονός ότι η λήξη του προγράμματος θα συνοδευτεί και με λήξη του waiver, το οποίο επιτρέπει τώρα στην ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρα για χρηματοδότηση τους ελληνικούς τίτλους που κανονικά δεν θα ήταν επιλέξιμοι βάσει πιστοληπτικής αξιολόγησης, κάνει επιφυλακτικές τις αγορές, ειδικά μετά την κρίση στην Ιταλία.
Ουάσιγκτον Γκρουπ
Οι συναντήσεις του Ουάσιγκτον κλαμπ ( Ντομπρόβκσις από την Κομισιόν, Ντράγκι και Κερέ από την ΕΚΤ, Ρέγκλινγκ από τον ESM, Σεντένο ως πρόεδρος του Eurogroup, Λαγκάρντ από το ΔΝΤ και οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας), για το ελληνικό χρέος δεν ευοδώθηκαν. Σύμφωνα με το Euro2day η νούμερο ένα διαφωνία είναι ο αυτοματισμός στα μέτρα του χρέους και η ενεργοποίηση τους χωρίς πολιτική έγκριση από την ευρωζώνη. Και παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ υποχώρησε στην απαίτηση να είναι εμπροσθοβαρή τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους και να είναι κλιμακωτά, το Βερολίνο αρνείται να δώσει τον αυτοματισμό που υποστηρίζει το ΔΝΤ και η Κομισιόν. Δεύτερο αγκάθι είναι το αναπτυξιακό σχέδιο, καθώς αμφισβητείται αν αρκετά από τα μέτρα του είναι ρεαλιστικά. Και αυτό υπό την λογική ότι πρέπει κανείς να αναλογιστεί το «παρελθόν» που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων. Τρίτον η Ευρωζώνη διαφωνεί με την ιδέα του ΔΝΤ να συμμετέχει ως ανεξάρτητος τεχνικός σύμβουλος και παρατηρητής, καθώς θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο των εκθέσεων προόδου και συστάσεων προς την Ελλάδα και βεβαίως να μην έχει το δικαίωμα το Ταμείο να βγάζει δικές του εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους που δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τις προβλέψεις της ΕΕ.
Ν. Καραμούζης: Τράπεζες- ανάκαμψη
To εγχώριο τραπεζικό σύστημα ανακάμπτει αλλά έχει τεράστια σημασία για τη συνέχιση αυτής της πορείας, καθώς και κρίσιμων ζητημάτων, όπως η επιτυχημένη αντιμετώπιση των εξυπηρετούμενων δανείων, η περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank και πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλαο Καραμούζη, ο οποίος μίλησε στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Ο τραπεζικός κλάδος έχει σταθεροποιηθεί και έχει αφήσει πίσω του τα χειρότερα, ανέφερε ο κ. Καραμούζης, παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τις επιδόσεις. Συγκεκριμένα, ο κλάδος έχει να επιδείξει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που πιστοποιήθηκαν από τα stress tests, τα οποία διεξήγαγαν οι εποπτικές αρχές και ανακοινώθηκαν στις αρχές του Μαΐου, αναβαθμισμένη εταιρική διακυβέρνηση, την ευθυγράμμισή του, εν πολλοίς, με τις νέες αυστηρότερες κανονιστικές και εποπτικές απαιτήσεις.
Επίσης, το τραπεζικό σύστημα έχει να επιδείξει τη βελτίωση της ρευστότητάς του, παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων με μείωση της εξάρτησης για ρευστότητα από το ευρωσύστημα στα 21,6 δισ., με τον ELA στα 10,2 δισ., βάσει των στοιχείων του Απριλίου, βελτιούμενη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κυρίως μέσω έκδοσης καλυμμένων ομολογιών, αυξημένη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repos (περίπου 20 δισ. ευρώ), σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων (+5,5 δισ. στο 2017), αποκλιμάκωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βάσει σχεδίου (στο τέλος του έτους ήταν στα 94,4 δισ.). Στόχος και δέσμευση είναι να μειωθούν περίπου στα 64 δισ. στο τέλος του 2019.
Ο κ. Καραμούζης έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της πιστωτικής επέκτασης που εξακολουθεί να κυμαίνεται σε αρνητικά επίπεδο στον τομέα των ιδιωτών. Οι ιδιώτες δεν ζητούν δάνεια, καθώς δεν επαρκεί το διαθέσιμο εισόδημά τους και οι προσδοκίες τους είναι ακόμη χαμηλές, τόνισε ο κ. Καραμούζης, προσθέτοντας ότι αυτό επιδρά στις βασικές τραπεζικές εργασίες.
Αναφερόμενος στον τομέα των επενδύσεων, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία, επισήμανε ότι για να φθάσουμε από τα 22 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι στον διπλασιασμό τους σε ετήσια βάση που χρειάζεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις πρέπει να συμφωνηθούν οι απαραίτητες πολιτικές.
«Ας δούμε με σοβαρότητα τι συμβαίνει γύρω μας, τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που επανέρχονται στην Ευρώπη και στον κόσμο. Εάν ξεσπάσει θύελλα και τρικυμία, πρέπει να διασφαλίσουμε, και είναι ευθύνη όλων μας, να βρίσκεται η χώρα μας σε ήρεμο λιμάνι, να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που πείθουν τις αγορές και τους πολίτες και προσθέτουν αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, που μας ξεχωρίζουν από τις χώρες με προβλήματα. Δεν έχουμε περιθώρια για νέες περιπέτειες» κατέληξε ο κ. Καραμούζης.
Φόροι ακινήτων – από 2019
Tο προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου καθιστά σαφές ότι οι αλλαγές στους φόρους ακινήτων δεν θα ολοκληρωθούν με την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως τις 14 Ιουνίου. Όπως αναφέρει η Καθημερινή , μέχρι τον Ιούλιο, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, θα ολοκληρώσει τον μόνιμο μηχανισμό αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών και μάλιστα θα εξασφαλίσει και τα απαιτούμενα κονδύλια για τη λειτουργία του. Ο μόνιμος μηχανισμός θα είναι ηλεκτρονικός και θα στηρίζεται στην εξής αρχή: οι εκάστοτε τιμές ζώνης θα ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτόματα –χωρίς δηλαδή πολιτική απόφαση– με βάση τα στοιχεία για τις τιμές των ενοικίων, τις πραγματικές τιμές αγοράς και πώλησης (σ.σ.: όπως αποτυπώνονται στα συμβόλαια), τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και τις πληροφορίες τοπικών επιτροπών που θα λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα. Στο υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργηθεί μονάδα με αποκλειστικό έργο την παρακολούθηση του μηχανισμού επανεκτίμησης των αξιών των ακινήτων.
Για το 2019 (ή και αργότερα) μετατίθενται: 1. Η αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού των φόρων μεταβίβασης.2. Η ενεργοποίηση του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.3. Η εφαρμογή του «αυτόματου» συστήματος αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών βάσει στοιχείων των πραγματικών συναλλαγών.4. Η ένταξη των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου οικοπέδων στη φορολογητέα ύλη του ΕΝΦΙΑ.5. Η θέσπιση ενός νέου φόρου κατοχής, ο οποίος θα στηρίζεται στο σύνολο της περιουσίας και όχι στην επιφάνεια.
(πηγές: Capital.gr, Kαθημερινή, Euro2day, ANA-MPE)
Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.
1) Αποδοχή της υπ’ αρ. 32/2018 γνωμοδότησης του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους.( συμμετοχή εν ενεργεία ορκωτού ελεγκτή λογιστή ως μέλος της επιτροπής ελέγχου σε οντότητες δημοσίου συμφέροντος. )
http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_017_2018.pdf
2) Η ζημία που προκύπτει από την εκχώρηση απαιτήσεων της επιχείρησης σε τρίτη εταιρεία, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της
https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=210378
3) Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων, το σίριαλ συνεχίζεται (του Γιώργου Δαλιάνη )
https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28708
4) Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας για το νέο νόμο των ΕΠΕ
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40775
5) Εισόδημα από ανέγερση ακινήτου σε οικόπεδο του εκμισθωτή
http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23018/Εισόδημα-από-ανέγερση-ακινήτου-σε-οικόπεδο-του-εκμισθωτή
6) Πώληση χωρίς ΦΠΑ σε εξαγωγική επιχείρηση
http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23029/Πώληση-χωρίς-ΦΠΑ-σε-εξαγωγική-επιχείρηση
7) Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 400 ΕΞ 22.5.2018 Λογιστικός χειρισμός εσόδων και εξόδων για έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικής εταιρείας
http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=539&catid=2&lang=el&Itemid=101