• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Υποχωρεί σημαντικά η πρόβλεψη για μακροχρόνια ανάπτυξη σε μόνο 1% μετά το 2022 στην Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους που ολοκλήρωσε και δημοσίευσε η Κομισιόν ως μέρος της έκθεσης συμμόρφωσης και η οποία είναι προσαρμοσμένη στις αποφάσεις του Eurogroup του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με το Capital.gr η έκθεση έχει αλλάξει σημαντικά στις παραδοχές της, σε σχέση με την αντίστοιχη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, μόλις δηλαδή τρεις μήνες πριν, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης: τότε υπολόγιζε άνοδο του ΑΕΠ 1,5% από το 2023 έως το 2030 και 1,25% στην συνέχεια.

Η επιβράδυνση στο πραγματικό ΑΕΠ (η οποία μετά την προσθήκη πληθωρισμού 2% οδηγεί σε πρόβλεψη για άνοδο του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4% το 2020 και μετά 3,3% μακροπρόθεσμα), αποδίδεται στην γήρανση του πληθυσμού.

Με την νέα αυτή θέση ουσιαστικά οι θεσμοί της ΕΕ “εναρμονίζονται” με την – δεδομένη εδώ και καιρό- θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (η αντίστοιχη έκθεσή του αναμένεται).

Ανάλογη επιδείνωση καταγράφεται – μέσα σε τρεις μόλις μήνες – σε μία σειρά από παραδοχές που επηρεάζουν την πορεία του χρέους. Επίσης μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για υψηλά πλεονάσματα (3% το 2023, 2,5% το 2024 και 2,2% από το 2025 και μετά), ενώ υπάρχουν ρητές δεσμεύσεις για αυστηρή εποπτεία που θα “εξεταστεί” το 2032, αλλά και καθίσταται σαφής η αμφισβήτηση της δυνατότητας για επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων σε βάθος χρόνου. Περιλαμβάνεται επίσης σενάριο “Β” για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% από το 2023 και μετά, κάτι που οδηγεί σε νέες παρεμβάσεις στο χρέος. Καταγράφεται επιδείνωση των προβλέψεων για το χρέος αλλά και για τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων. Αναβάλλεται για το τέλος του 2018 η εξόφληση των οφειλών προς ιδιώτες, ενώ το “μαξιλάρι” διαθεσίμων γίνεται σαφές ότι “γεμίζει” με εσωτερικό δανεισμό μέσω repos.

 

Η συμφωνία σήμερα στη Βουλή

Στο Κοινοβούλιο θα συνεχιστεί σήμερα,  Δευτέρα, η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τη συμφωνία του Eurogroup σχετικά με το ελληνικό χρέος και το κατά πόσο είναι επωφελής για τη χώρα μας.

Οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης με θέμα: «Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και η οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης».

Πρόκειται για κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής με θέμα «Το χρέος και η απομείωσή του» με την ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον πρόεδρό της, κ. Roberto Gualtieri, η οποία θα διεξαχθεί λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία αναμένεται να ζητήσει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

 

Η κυβερνητική ανάλυση

Αναλυτικές απαντήσεις για την απόφαση-σταθμό του Eurogroup έδωσε, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του 3ου Προγράμματος, Δημήτρης Λιάκος.

Κατά την εκτίμησή του, «η συμφωνία είναι καλύτερη των προσδοκιών», θυμίζοντας το σημείο από το οποίο εκκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, και επικαλείται τα σχόλια διεθνών αναλυτών που κάνουν λόγο για ιστορική απόφαση, για καθαρή έξοδο.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει, αφ’ ης στιγμής η χώρα δεν έχει να πληρώνει τόκους και χρεολύσια ως το 2032, «από σήμερα δημιουργείται ένας πολύ καθαρός διάδρομος», ενώ «το ελληνικό χρέος γίνεται περισσότερο ελκυστικό και οι αγορές θα ανταποκριθούν ιδιαίτερα θετικά», εκτιμά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναλύει ταυτοχρόνως το κυβερνητικό σχέδιο της επόμενης ημέρας: Το ζητούμενο είναι -σημειώνει- να επιτυγχάνεις τα δημοσιονομικά πλεονάσματα από την ικανότητα της οικονομίας να τα παράξει, χωρίς δηλαδή νέα μέτρα, νέα λιτότητα. Και κάνει γνωστό, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «το 2019 θα λάβουν χώρα οι πρώτες στοχευμένες και μόνιμες ελαφρύνσεις», κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στον προσεχή προϋπολογισμό.

Στο κεφάλαιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, ο Δ. Λιάκος διαβεβαιώνει ότι αυτή «δεν περιλαμβάνει καμία νέα δέσμευση αλλά την υποχρέωση συνέχισης συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δράσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται και στο δικό μας σχέδιο».

 Οι αντιδράσεις των αγορών

Η πρώτη αντίδραση των αγορών στην απόφαση του Eurogroup τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής ήταν θετική, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε καθοδικό κανάλι, πλην όμως, το μέγεθος της πτώσης και η διατήρηση των τάσεων θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα στη βάση των αναλύσεων βιωσιμότητας χρέους, αλλά και της αντίδρασης των οίκων αξιολόγησης, αν υποθέσουμε ότι τα εξωγενή ρίσκα παραμένουν υπό έλεγχο.

Παράγοντες της αγοράς ομολόγων προεξοφλούν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα, το εύρος της οποίας κανένας δεν ρισκάρει να προβλέψει, ενώ επισημαίνουν πως το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί ήδη και θα διευρυνθεί εντός Ιουλίου με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες στη χειρότερη περίπτωση για 22 μήνες και στην καλύτερη έως και το τέλος του 2022.

 Ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, καθώς επίσης και σειρά επαφών, μεταξύ άλλων με οικονομικούς παράγοντες από το City του Λονδίνου και νέους Έλληνες επιστήμονες.

Η επίσκεψη και οι επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτούν την περαιτέρω ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης και τη «νέα σελίδα» που ανοίγει για την ελληνική οικονομία, ειδικά το στοίχημα της ανάκαμψης στη μεταμνημονιακή περίοδο. Η χρονική στιγμή της επίσκεψης συμπίπτει επίσης με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την πΓΔΜ.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη έχει ιδίως τον χαρακτήρα της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, για την οποία έχει υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον και από την επενδυτική/χρηματοπιστωτική κοινότητα του Σίτι. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξουν σχετικές επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με σημαίνοντα στελέχη αυτής της κοινότητας, ώστε να συζητηθούν θέματα ως προς τους τομείς για τους οποίους εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΕΒ- προτάσεις

Να αξιοποιηθούν τα υπερπλεονάσματα του προϋπολογισμού για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών ώστε να ενισχυθούν η απασχόληση, το διαθέσιμο εισόδημα και να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας προτείνει ο ΣΕΒ με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Τάσσεται πάντως υπέρ της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι έτσι αντιμετωπίζονται τα αυξανόμενα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού συστήματος στο μέλλον λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και επιπλέον διευρύνεται η φορολογική βάση, ώστε να διαμοιράζεται το φορολογικό βάρος σε περισσότερους φορολογούμενους (να πληρώνουν όλοι από λίγα και όχι λίγοι από πολλά) και να ανταμείβεται η συμμετοχή των ατόμων υψηλών δεξιοτήτων και προσόντων στην αγορά εργασίας.

Αναλύοντας τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου για την απασχόληση στο Δημόσιο την περίοδο 2018-2022 ο ΣΕΒ εκτιμά ότι το πλήθος των υπαλλήλων θα μειωθεί, ωστόσο η δαπάνη για μισθούς θα αυξηθεί κατά 1,2 δισ. γεγονός που οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις αμοιβών παρά την αποχώρηση υψηλόμισθων και την πρόσληψη χαμηλόμισθων νεοεισερχόμενων υπαλλήλων.

Ο ΣΕΒ ζητά εξάλλου να επαναξιολογηθούν από μηδενική βάση τα ελλείμματα των τομέων του κράτους που χρηματοδοτεί ο προϋπολογισμός, νομικών προσώπων (- 1,7 δισ.), νοσοκομείων (- 1,2 δισ.), οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (- 3,9 δισ.) και του κοινωνικού προϋπολογισμού (- 14,9 δισ.) με σκοπό τη μείωση του φορολογικού βάρους της οικονομίας.

 Τράπεζες-  «μη εξυπηρετούμενα δάνεια»

Σύμφωνα με το Euro2day στο κλίμα αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν μπει με ταχείς ρυθμούς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για 8,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων  100 επιχειρήσεων – μικρών, μεσαίων και μεγάλων – που έχουν άνοιγμα σε όλες τις τράπεζες με αποτέλεσμα να τα διαχειρίζεται το NPL forum.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα 6,5 δισ. ευρώ, με το 50% αυτών να έχουν μπει σε ρύθμιση με την συμβολή και συνεργασία του επιχειρηματία, ενώ οι υποθέσεις του υπόλοιπου 50% έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης με στόχο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία με την CarVal Investors και την Intrum AB, για τη διάθεση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων, μη εξασφαλισμένων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το ανεξόφλητο κεφάλαιο του οποίου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ περίπου.

Η CarVal και η Intrum, διαθέτουν,όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημαντική εμπειρία στην εξυπηρέτηση αυτού του είδους χαρτοφυλακίων και είναι αναγνωρισμένες για την αξιοπιστία των πρακτικών και μεθόδων τους.

Η συναλλαγή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνη με το σχέδιο μείωσής τους που υπέβαλε η Τράπεζα στον SSM. Το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου, θα ενισχύσει το δείκτη CET 1 της Τράπεζας κατά περίπου 18 μ.β..

(πηγές: Capital.gr, Euro2day.gr, ΑΝΑ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr, Το Βήμα)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

1)     Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 614 ΕΞ 29.5.2018 Τιμολόγηση στην επόμενη χρήση (αρχή δεδουλευμένου)

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=544&catid=2&lang=el&Itemid=101

2)     7η  Συνάντηση Ολομέλειας της Επιτροπής  Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών (ΕΕΦΕΕ-CEAOB)

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_018_2018.pdf

3)     Ζημίες – Μεταφορά ζημιών και απεικόνιση στο έντυπο Ν ( Χρήστος Παύλου Υπάλληλος Α.Α.Δ.Ε.)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=210624

4)     Εγχειρίδιο ερωτήσεων – απαντήσεων από την ΑΑΔΕ σε φορολογικά θέματα (Ιούνιος 2018)

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41101

5)     Η λογιστική του Δημόσιου τομέα

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41133

6)     Προσωρινές λογιστικές διαφορές Η περίπτωση της απόσβεσης παγίου που πωλείται

http://epixeirisi.gr/ΣΗΜΕΙΩΜΑ-ΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗΣ/23052/Προσωρινές-λογιστικές-διαφορές-Η-περίπτωση-της-απόσβεσης-παγίου-που-πωλείται

7)     ΠΟΛ. 1117/2018 Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 73 (παρ.1-7) του ν. 3842/2010, της παρ. 2 του άρθρου 58 του ν. 4172/2013 και του άρθρου 27Α του ν. 4172/2013, όταν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013.

https://www.forin.gr/articles/article/24534/pol-1117-2018

8)     Φοροδοξίες: Γνωρίζετε τις φορολογικές πτυχές του πολυνομοσχεδίου…
(άρθρο του τμήματος  Tax & Outsourcing της Grant Thornton)

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41094