Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζει σήμερα την ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του κυριακάτικου τύπου θα χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο βραχυπρόθεσμα, ενώ ως προς την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του θα αποφαίνεται θετικά, αλλά με αστερίσκους.
Στην ανάλυση βιωσιμότητας της ΤτΕ , σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής περιέχονται και τρεις “αστερίσκους” που μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του χρέους.
- Ο πρώτος σχετίζεται με την πορεία των επιτοκίων δανεισμού και την ενδεχόμενη αύξησή τους καθώς, όπως τονίζεται, εισερχόμαστε σε μια περίοδο σφιχτής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών. Να σημειωθεί ότι στο βασικό σενάριο της ανάλυσης το επιτόκιο οριοθετείται στο 4,9% (στο 5,1% υπολογίζεται στην ανάλυση βιωσιμότητας της Κομισιόν).
- Ο δεύτερος έχει να κάνει με τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης των επόμενων χρόνων και τις πιθανές επιπτώσεις από τον διεθνή περίγυρο εξαιτίας και του εμπορικού πολέμου που επιδιώκουν οι ΗΠΑ.
- Ο τρίτος αφορά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τουλάχιστον 42 χρόνια (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στη συνέχεια και μέχρι το 2060). Στην ανάλυση σημειώνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος γιατί, με εξαίρεση τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, δεν έχει καταγραφεί περίπτωση χώρας η οποία να έχει κατορθώσει να επιτύχει υψηλά πλεονάσματα για τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια.
Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα “κόκκινα δάνεια”, καθώς το 2018 δεν παρουσιάζεται καμία σοβαρή βελτίωση έναντι των συντηρητικών αποτελεσμάτων του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, τα ανοίγματα αβέβαιης είσπραξης είχαν φτάσει σε 30,5 δισ. ευρώ, στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με το τέλος του 2016 (!). Και η προειδοποίηση του SSM έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μειώνεται ουσιαστικά η ροή εμφάνισης νέων προβληματικών δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου 2018 στα 92,4 δισ. ευρώ, από 101,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2017. Η μείωση έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω διαγραφών, τακτική στην οποία, όπως έγραψε το “Κεφάλαιο”, βάζει πλέον “φρένο” ο SSM. Οι διαγραφές δανείων το 2017 ανήλθαν σε 8,1 δισ. ευρώ.
Ο προβληματισμός της ΤτΕ έγκειται, παράλληλα, στο ύψος των ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης, όπως επίσης και στο σύνολο των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες. Τα ανοίγματα αβέβαιης είσπραξης ανήλθαν το 2017 σε 30,5 δισ. ευρώ, στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με το τέλος του 2016. Πρόκειται, δηλαδή, για το 1/3 των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Ο λόγος των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές) ανήλθε σε 9,4% το 2017, επίπεδο οριακά χαμηλότερο από εκείνο στο τέλος του 2016 (10%).
ΔΝΤ – ελληνικές τράπεζες
Στο “μικροσκόπιο” του ΔΝΤ βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, ενόψει της ανάλυσης που θα εκπονήσει το Ταμείο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η οποία θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της τακτικής έκθεσης του ΔΝΤ (Article IV) για την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο του ελέγχου του ΔΝΤ που αφορά επίσης στους τομείς φορολογικού, ασφαλιστικού και δημόσιου τομέα, ο τριήμερος έλεγχος στις τράπεζες ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα με έμφαση στην προοπτική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το προσεχές διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το πώς οι ελληνικές τράπεζες θα εφαρμόσουν συνολικά το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πώς θα βοηθηθούν προς την κατεύθυνση της επίτευξης των φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των NPΕs από την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο Μοσκοβισί στην Αθήνα
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα επισκεφθεί την Αθήνα σήμερα και θα παραμείνει και αύριο Τρίτη. «Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, η οποία παρέχει τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα τον Αύγουστο”, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί θα συναντηθεί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Θα συναντήσει επίσης τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του “Κινήματος Αλλαγής” Φώφη Γεννηματά. Ο Επίτροπος θα συμμετάσχει επίσης σε ανταλλαγή απόψεων με μέλη της Βουλής των Ελλήνων.
Handelsblatt- εκτιμήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα
«Για πολύ καιρό πολλοί επενδυτές απέφευγαν την Ελλάδα. Αυτό αρχίζει να αλλάζει» γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Η Ελλάδα έφυγε από την επικίνδυνη ζώνη. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, τον Αύγουστο το πρόγραμμα τελειώνει. Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, μάλιστα για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα» τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
«Ο οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ ελπίζει να εισπράξει εφέτος περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ . Θα πιάσει τον ετήσιο στόχο του για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εκτιμά ότι τα πιθανά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να ανέλθουν μάξιμουμ στο ποσό των 15 δισεκ. ευρώ.
Από την έναρξη του προγράμματος το 2011, έχουν ολοκληρωθεί 38 σχέδια ιδιωτικοποίησης. Απέφεραν μόνο 4,74 δισεκ. ευρώ στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.
Για το 2018, η κυβέρνηση και οι πιστωτές έχουν θέσει ως στόχο την είσπραξη δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Νέο τουριστικό ρεκόρ
Η Ελλάδα αναμένει νέο τουριστικό ρεκόρ το τρέχον έτος. Η γερμανική εταιρεία Fraport ανέλαβε τη διαχείριση 14 ελληνικών περιφερειακών αερολιμένων πέρυσι.
Τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς, η Fraport Greece ανακοίνωσε αύξηση 11% του αριθμού των επιβατών. Η απόδοση είναι τόσο καλή που η Fraport ενδιαφέρεται ήδη για άλλα 23 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία εξακολουθεί να διαχειρίζεται το κράτος.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο αριθμός των ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 14%.
Υπουργικό Συμβούλιο
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 μ.μ στη Βουλή.
Αναταραχή στο Βερολίνο
Καταιγιστικές εξελίξεις σε Βερολίνο και Μόναχο, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν όλη την Ευρώπη. Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, θέλει να παραιτηθεί λόγω προσφυγικού. Ακόμη και το κόμμα του προσπαθεί να τον αποτρέψει.
Σαν βόμβα έσκασε η είδηση αργά το βράδυ της Κυριακής: ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί, θεωρώντας προφανώς μη ικανοποιητική την “ευρωπαϊκή λύση” για το προσφυγικό που επέτυχε ο καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Αυτό φέρεται να έχει δηλώσει ο Ζέεχοφερ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Μόναχο την Κυριακή. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), o υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ούτως ή αλλως την Τετάρτη κλείνει 69 χρόνια ζωής και έχει ήδη “επιτύχει πολλά” στην πολιτική.
Μετά από οκτώ ώρες διαβουλεύσεων η συνεδρίαση της CSU διεκόπη και ο Ζέεχοφερ αποσύρθηκε για ιδιαίτερες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντομπρίντ και τον γ.γ. του κόμματος Μάρκους Μπλούμε. Μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας δεν είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Βερολίνο μια αποχώρηση Ζέεχοφερ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Πάντως ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ φέρεται να έχει δηλώσει ότι “δεν μπορεί να αποδεχθεί” την παραίτηση Ζέεχοφερ.
(πηγές: Το Βήμα της Κυριακής, Η Καθημερινή της Κυριακής, Capital.gr, Euro2day.gr, ANA-MΠΕ)