Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 19.00 θα μιλήσει για την οικονομία στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στην οικονομία και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, και ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, της πρώτης χωρίς μνημόνιο, που θα ανοίξει τις πύλες της στις 8 Σεπτεμβρίου και φέτος έχει τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.
O δρόμος προς τις αγορές
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αν.υποικ Γιώργος Χουλιαράκης και ο Δημήτρης Τσάκωνας (ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ) θα βρεθούν σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη και την Τετάρτη στη Βοστώνη για συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η επιστροφή της χώρας στις αγορές. Σύμφωνα με το Capital.gr οι επενδυτές βλέπουν θετικά την συμφωνία για το χρέος, αλλά ζητούν διαβεβαιώσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο και την διαρκή τήρηση της συμφωνίας του Λουξεμβούργου για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.
Η ελληνική αποστολή θα βρεθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες όπου στο περιθώριο του Eurogroup θα υπογραφούν τα επικαιροποιημένα κείμενα των μνημονίων για να μπορέσει να εκταμιευθεί με ρήτρες η δόση των 15 δισ. ευρώ.
Θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος road show στην Ασία, ενώ τον τελευταίο μήνα προσεγγίζουν τους 100 οι επενδυτές οι οποίοι είτε σε τετ α τετ συναντήσεις, είτε μέσω τηλεδιασκέψεων έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εν όψει αλλά και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.
Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια
Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο Τρίτη στο Λονδίνο όπου θα πάρει μέρος στη “Διαδικασία του Βερολίνου” για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και είναι η πρώτη φορά που προσκαλείται η Ελλάδα σε αυτή.
Η “Διαδικασία του Βερολίνου” λαμβάνει χώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ε.Ε. και ύστερα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων για ευρωπαϊκά δημοκρατικά Βαλκάνια, χωρίς εθνικισμούς, με ειρήνη, ασφάλεια, συνεργασία και συνανάπτυξη, όπως είπε ο κ. Τσίπρας και στην 4η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο η προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για το 2025. Για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία η έναρξη των σχετικών διαδικασιών έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2019 και όσον αφορά στην ΠΓΔΜ εξαρτάται από το αν η γειτονική χώρα θα έχει εκπληρώσει όλα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ
Συνέρχεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/7), στην οποία θα παραβρεθεί ο έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι αυτό της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ γι αυτό αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τόσο στη διάρκεια της ενημέρωσης των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες από την πλευρά της ΠΓΔΜ, που προβλέπει το πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και μετά το ΝΑΤΟ θα απευθύνει την πρόσκληση στη γειτονική χώρα. Για τη συγκεκριμένη δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κυβερνητικές πηγές είχαν σχολιάσει ότι σημαίνει την πλήρη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων.
Στην ίδια συνάντηση ο κ. Τσίπρας είχε θέσει στον κ. Στόλτενμπεργκ το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, λέγοντας ότι είναι “απαράδεκτο” για δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας και είχε ζητήσει από τον Γ.Γ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο προκειμένου να βρεθεί λύση. Είχε θέσει, επίσης, και το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και είχε ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες το ΝΑΤΟ για να σταματήσουν οι προκλήσεις της Άγκυρας.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου. Ήδη ο κ. Τσίπρας το έθεσε στον κ. Ερντογάν και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή.
Άνοδος τουρισμού
Όπως σημειώνεται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον μήνα που διανύουμε αναμένεται αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 12,9%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 422 χιλ. θέσεις. Από τη Γερμανία περιμένουμε αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 113 χιλ. θέσεις. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται από την Πολωνία (+44,4%) και ακολουθούν η Τσεχία (+29,8%) και η Ολλανδία (+19,1%). Η Αγγλία έχει άνοδο για τον Ιούλιο 7,7%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017, φέτος παρατηρείται αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 15,6%, ή σχεδόν 2,5 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν. Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες από τον χώρο του Τουρισμού, σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των θέσεων που έχουν “κρατηθεί” από τις αεροπορικές θα πληρωθεί.
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Capital.gr, Euroday.gr)