• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα συναντηθεί στις 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής Προεδρίας, η συνάντηση γίνεται ενόψει και των επαφών τους στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.  Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έρχεται το πρωί στην Αθήνα και θα τον συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ θα επιστρέψει στην Κύπρο το ίδιο βράδυ.

 

Συντάξεις: το μεγάλο πρόβλημα

Σύμφωνα με το euro2day «Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να μην περιλαμβάνονται οι περικοπές των συντάξεων στο σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου», όπως ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Με την επισήμανση ότι εάν αυτό δεν γίνει εφικτό, τότε η «διόρθωση» θα γίνει αργότερα. Πόσο αργότερα; «Είτε στις 15 Οκτωβρίου που θα δοθεί το σχέδιο στην Κομισιόν είτε, στη χειρότερη περίπτωση, στις 5 Νοεμβρίου, οπότε το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο ή το κόκκινο φως». Η ίδια πηγή εκτιμά ότι «είναι πολύ πιθανό» να κλείσει το θέμα γρηγορότερα, την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα», δηλαδή στο παρά ένα της κατάθεσης του σχεδίου Προϋπολογισμού.

Κατά τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, πάντως, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο εάν θα εφαρμοστεί το 2019 ή όχι το (ψηφισμένο) μέτρο για τη μείωση συντάξεων, αλλά στο πότε θα ανακοινωθεί επίσημα και θεσμικά η ακύρωσή του. Επιμένουν δε, ότι η «μη εφαρμογή» σημαίνει ακύρωση του μέτρου και όχι αναβολή (για κάποιους μήνες) ή «αναστολή» (με ρήτρα επίτευξης του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος).

 

Αλλαγές στο νόμο Κατσελη

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις από σήμερα στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη. Ο νόμος (3869/2010) προστατεύει την πρώτη κατοικία και το εισόδημα κάλυψης των εύλογων δαπανών διαβίωσης και αποσκοπεί στη διευκόλυνση και υποστήριξη των αδύναμων πολιτών, δηλαδή ανέργων, μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και μικροεμπόρων, είτε είναι οφειλέτες είτε εγγυητές δανείων.

Το αναθεωρημένο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούνιο και ξεκινά να ισχύει από σήμερα, προσφέρει πλέον προστασία μόνο για τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους οφειλέτες, διαχωρίζοντας και αποπέμποντας τους κακοπληρωτές. Υπάρχουν πια ασφαλιστικές δικλείδες για τους πονηρούς κακοπληρωτές όπου  Τράπεζες, Δημόσιο και λοιποί πιστωτές θα μπορούν εύκολα πλέον να τους απομονώσουν και μάλιστα προληπτικά.

(αναλυτικά    εδώ )

 

 Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα της χώρας, τα βήματα που θα ακολουθήσει αυτός και η κυβέρνησή του (μία κυβέρνηση που θα αποτελέσει μείγμα νεότητας και εμπειρίας, μία κυβέρνηση με πρόσωπα και από την κεντροαριστερά, των πιο άξιων, με την επιλογή των σωστών στις σωστές θέσεις) αποτύπωσε βήμα προς βήμα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.  Αναλυτικά εδώ 

 

Υποχρεώσεις Σεπτεμβρίου για πολίτες

Αντιμέτωπα με την πληρωμή δύο φορολογικών τους υποχρεώσεων θα βρεθούν στο τέλος του μήνα χιλιάδες νοικοκυριά καθώς ο Σεπτέμβρης προβλέπει την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης του φόρου εισοδήματος.

Επιπλέον, έως το τέλος Σεπτεμβρίου πάνω από 100.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017.

Έπονται άλλες 3 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018.

 

Brexit, χειρότερο από την κρίση

Πολεμική είναι η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στη Βρετανία μετά τις έντονες προειδοποιήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ότι επίκειται μία κρίση καταστροφικότερη από εκείνην του 2008, εάν δεν υπάρξει εμπεριστατωμένη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. (Brexit) και αντίστοιχη πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο (29/3/2019 – 31/12/2020).

Εχει ενημερώσει την κυβέρνηση των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι ότι, σε αυτήν την προοπτική, οι τιμές των κατοικιών στη χώρα ενδέχεται να υποχωρήσουν 35% και τα επιτόκια των στεγαστικών να εκτιναχθούν στο 4%.

Οι υπέρμαχοι της εξόδου της Βρετανίας τον κατηγορούν ότι σπέρνει τον πανικό, εκφοβίζοντας τον βρετανικό λαό να μην πάει σε σκληρό Brexit. Εκείνος αποπειράται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, δηλώνοντας ότι είναι ευθύνη μίας κεντρικής τραπέζης να μην εφησυχάζει σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές.

Το πόσο κρίσιμες είναι φαίνεται και από κάτι άλλο. Οπως δήλωσε χθες αποκλειστικά στην εφημερίδα των Financial Times η Εμιλι Θόρνμπερι, βουλευτής των Εργατικών και σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, το κόμμα της θα καταψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση Μέι.

 

 

(πηγές: To Βήμα, Καθημερινή, Capital.gr, Euro2day.gr, ΑΝΑ-ΜΠΕ)