• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Στην Αθήνα θα βρεθεί την Τρίτη η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, προκειμένου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των τραπεζών, την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα θέματα της ατζέντας της είναι η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι «ανοίγει η αυλαία για µια χωρίς προηγούμενο “βίαιη” εκκαθάριση των προβληματικών επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Αίρονται και οι τελευταίοι δισταγμοί για την “εκτέλεση” επιχειρήσεων χωρίς προοπτική βιωσιμότητας και τη “χειρουργική” αναδιάρθρωση του δανεισµού των βιώσιµων».

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι ο SSM παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των κόκκινων δανείων και ήδη οι υπηρεσίες του έχουν εκφράσει ανησυχίες εξαιτίας της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, το πρώτο δίμηνο του 2017.

«Κάθε μήνα στέλνουμε στο SSM στοιχεία για την πορεία των δανειακών χαρτοφυλακίων. Προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη παρά τα νέα προβλήματα που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», αναφέρει στέλεχος και προσθέτει: «Εκτιμούμε ότι οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι «on track». Ωστόσο, πρέπει άμεσα να αρθεί η αβεβαιότητα».

 

O Πρωθυπουργός για την Ε.Ε.

 

Παρέμβαση για το μέλλον της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου της Ε.Ε. την 25η Μαρτίου στη Ρώμη, κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μέσα από τις στήλες της «Εφημερίδας των Συντακτών» και υπό τον τίτλο, «Ευρώπη “πολλαπλών ταχυτήτων” ή “πολλαπλών επιλογών”», ο πρωθυπουργός σημειώνει, μεταξύ άλλων: «αν λοιπόν χρειαζόμαστε έναν επανακαθορισμό της σημερινής κατάστασης, είναι καλύτερα να μιλάμε όχι για “Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων”, αλλά των “πολλαπλών επιλογών”. Αν η Ευρώπη της επόμενης ημέρας θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε ‘αυτούς που θέλουν περισσότερα, να κάνουν περισσότερα’ και να επιδιώξουν διαφορετικούς βαθμούς ολοκλήρωσης, αυτό πρέπει να καταστεί εφικτό μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν τον ανοιχτό, δημοκρατικό και συνεκτικό χαρακτήρα της Ένωσης».
Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί στη συνέχεια του άρθρου του: Πρώτον, κάθε συζήτηση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των υπαρχουσών συνθηκών. Δεύτερον, η περαιτέρω εμβάθυνση να παίρνει ως δεδομένο το σημερινό επίπεδο ενισχυμένης συνεργασίας, και άρα να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη διάσπασης υπαρχουσών δομών όπως η ευρωζώνη ή ο χώρος Σένγκεν. Τρίτον, να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για κλειστά “κλαμπ” των ισχυρών ή σκληρού πυρήνα εντός ευρωζώνης. «Οποιοδήποτε επίπεδο ενισχυμένης συνεργασίας θα πρέπει να είναι ανοιχτό και ελεύθερα προσβάσιμο σε όλα τα κράτη -μέλη», είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Τέταρτον, να αποτραπεί η εξασθένιση των ευρωπαϊκών πολιτικών συνοχής και σύγκλισης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συμπεριλαμβάνει στον προβληματισμό του τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας: «Η Ελλάδα, η οποία σε πείσμα κάποιων καλοθελητών βρίσκεται πολύ κοντά στους στόχους της δεύτερης αξιολόγησης, της ποσοτικής χαλάρωσης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους, βγαίνει από ένα μακρύ και σκοτεινό τούνελ έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια. Ο ελληνικός λαός έχει κουβαλήσει στις πλάτες του δυσανάλογο βάρος στο όνομα της Ευρώπης, αφού βρεθήκαμε στο επίκεντρο τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης. Και σηκώσαμε το βάρος δεδομένης της επιλογής μας να παραμείνει η χώρα στον πιο προωθημένο πυρήνα ολοκλήρωσης, στην ευρωζώνη και το Σένγκεν. Δικαιούμαστε να έχουμε λοιπόν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

 

Περισσότερο χρήμα στην πραγματική οικονομία

 

«Συνολικά, τόσο από κοινοτικούς πόρους όσο και από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αυξήσαμε αποφασιστικά φέτος, θα διοχετευθούν μέσα στο 2017, πάνω από 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας», τόνισε  ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Kontranews».

Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι η φετινή χρονιά είναι η πιο σημαντική για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από το 56,5% των προγραμμάτων (προσκλήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ). Είπε ακόμα : «προχωράμε τον επόμενο μήνα στην υλοποίηση του β’ κύκλου μέσα από τον οποίο θα δοθούν 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 140 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και 48 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Θα ακολουθήσει η πρόσκληση για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων τουριστικών μονάδων και της επέκτασης υφιστάμενων, ύψους 240 εκατ. ευρώ. Επίσης η χρηματοδότηση της αναβάθμισης μεσαίων υφιστάμενων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και η ανάπτυξη δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, με άλλα 45 εκατ. ευρώ. Τέλος σημείωσε ότι με την μόχλευση που θα επιτύχουν τα τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση (Ταμείο Συνεπενδύσεων, Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ) που έχουν προικισθεί με ένα 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να κινητοποιήσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

 

Νέα στοιχεία από το ΙΝΕ

Μέσα στη βδομάδα ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ  Γιάννης Παναγόπουλος θα παρουσιάσει την η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σύμφωνα με προδημοσίευση στο Βήμα της Κυριακής αυτή θα επισημαίνει: κατάρρευση της απασχόλησης, έκρηξη της φτώχειας, ακραία λιτότητα και συρρίκνωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 25% στην οκταετία της ύφεσης (2008-2016).

To κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε την περίοδο 2008-16 κατά 24,8% και πλέον διαμορφώνεται στις 17.000 ευρώ με απόκλιση από τον μ.ο. της Ε.Ε κατά 57,6% έναντι απόκλισης 15,9% το 2008. Η έκθεση προβλέπει περαιτέρω χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης με επιπτώσεις σε όλες τις εργαζόμενες τάξεις.

 

Αξιολόγηση

Με τηλεδιασκέψεις από το υπουργείο Οικονομικών και επαφές με τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που παραμένουν στην Αθήνα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και μετά το EuroWorking Group της περασμένης Πέμπτης.  Παρόλα αυτά, στέλεχος της Κομισιόν έλεγε και χθες ακόμη ότι «δεν φαίνεται να επαρκεί ο χρόνος για να φθάσουμε σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) έως το Eurogroup  της 20ής Μαρτίου». Επί της ουσίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι στρέφουν από τώρα το βλέμμα τους στο επόμενο Eurogroup -αυτό της 7ης Απριλίου-, ενώ οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος μετατίθενται πλέον για Μάιο.

Ολλανδία- εκλογές σηματωρός

Λίγες μόλις ημέρες απομένουν ως τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, την Τετάρτη, και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα δώσει μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση με το ξενοφοβικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του «εμπρηστικού» Γκέερτ Βίλντερς. Όποιο όμως και να είναι το αποτέλεσμα της ολλανδικής κάλπης, ειδικοί εκτιμούν ότι αναμένεται να επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις υπόλοιπες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από εκείνες της Γαλλίας τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο.

Ε.Ε. – Τουρκία

Στο εν μέρει «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας προς την Τουρκία προχωρά η ΕΕ, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. «Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα» τόνισε ο Χαν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA). Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της χώρας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου». Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα.

 

Μοσκοβισί για Grexit

To σχέδιο για το Grexit θα παραμείνει μυστικό είπε ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στο αίτημα της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να βγει το σχέδιο στο φως. Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, αρνείται όμως να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη. «Το αίτημά σας περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει», είναι το διά ταύτα της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου προς την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου τη δημοσιοποίηση του σχεδίου που είχε εκπονήσει η Κομισιόν το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

 

 

(πηγές: Καθημερινή της Κυριακής, Euro2day, Capital.gr, ΑΝΑ-ΜΠΕ, Εφ. Των Συντακτών)