• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

 

Κατατίθεται σήμερα το Προσχέδιο Προϋπολογισμού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019 που θα παρουσιαστεί σήμερα θα προβλέπει δύο σενάρια για την τύχη της προσωπικής διαφοράς. Το πρώτο σενάριο θα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και το δεύτερο σενάριο θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων και την μη εφαρμογή των αντιμέτρων. Δεδομένου ότι σε 15 μέρες από σήμερα η Ελλάδα θα καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 στην Κομισιόν, αποφασίσθηκε σε αυτό να ενσωματωθούν και τα δύο σενάρια για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019, ήτοι το τι θα συμβεί εάν περικοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα αντίμετρα και το τι θα γίνει εφόσον δεν περικοπούν οι συντάξεις και δεν εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Έτσι ουσιαστικά η κυβέρνηση παραμένει συνεπής απέναντι στην ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και την συζήτηση για την μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece εφόσον δεν περικοπούν οι συντάξεις η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για πρωτογενές πλεόνασμα 3,96% του ΑΕΠ το 2019 παύει να ισχύει και πλέον ο στόχος αναπροσαρμόζεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Εάν περικοπούν οι συντάξεις η δημοσιονομική πρόβλεψη ξεπερνά το στόχο του Μεσοπρόθεσμου και πλέον ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 τοποθετείται κοντά στο 4,5% του ΑΕΠ.

Αργότερα σήμερα και με φόντο την αναταραχή στις αγορές η οποία πυροδοτήθηκε από το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, ο υπ.Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται στο περιθώριο του Eurogroup να ενημερώσει σχετικά τους ομολόγους του. Στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πάντως, δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

 

Η Δ΄Σύνοδος της Βουλής

Με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, συνέρχεται στις 11 το πρωί της Δευτέρας η Δ΄ Σύνοδος της ΙΖ Περιόδου της Βουλής.

Κορυφαία γεγονότα αυτής της τελευταίας Συνόδου της Βουλής, η οποία αναδείχθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αναμένεται να είναι το άνοιγμα των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Εκείνο που εν πολλοίς, αν όχι αποκλειστικά, θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις είναι το χρονικό σημείο εισαγωγής της συμφωνίας των Πρεσπών. Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε χθες, δια της εκπροσώπου Τύπου της, Μαρίας Σπυράκη, να υπενθυμίσει το δικαίωμα που αντλεί από τον Κανονισμό, για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, οποιαδήποτε στιγμή μετά την 17η Δεκεμβρίου.

 

Capital controls

Από σήμερα αίρονται σειρά περιορισμών στην ανάληψη και μεταφορά κεφαλαίων.

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα μετά και τη δημοσίευση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ (Β’4315/ 28.9.2018) της υπουργικής απόφασης «Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων») για τη νέα «χαλάρωση» των capital controls που ισχύει από σήμερα, δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών..

1. Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται χωρίς περιορισμό ποσού, οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα..

2. Επιτρέπεται χωρίς περιορισμό η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από το τραπεζικό κατάστημα.

3. Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, έως του ποσού των ευρώ πέντε χιλιάδων (5.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID), ανά τράπεζα.

4. Επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγώνν σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπεται η εξόφληση επιταγών με μετρητά.

Αναλυτικά εδω

 

 Μειώθηκε ο μ.ο. του τζίρου των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, από το 2008 έως σήμερα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των επαγγελματιών στην Ελλάδα –περιλαμβάνονται όλοι όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από συνοικιακά καταστήματα μέχρι πολυεθνικές– μειώθηκε κατά 102,5 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να περιορίζεται πλέον στα 225,8 δισ. ευρώ από 328,5 δισ. ευρώ που ήταν πριν από 10 χρόνια.

Ο αριθμός των επιχειρούντων μειώθηκε στο διάστημα από το 2008 μέχρι το 2013 από τις 833.000 στις 698.000, αλλά έκτοτε άρχισε και πάλι η ανοδική πορεία με αποτέλεσμα ο σημερινός αριθμός να ανέρχεται και πάλι στις 793.946 με τη μείωση σε σύγκριση με το 2008 να περιορίζεται σε περίπου 40.000 επιχειρηματικές μονάδες.

Οσον αφορά στο μέσο έσοδο ανά επιχείρηση, αυτό ανέρχεται πλέον σε 284.523 ευρώ (από 394.206 ευρώ που ήταν πριν από την κρίση), ποσό που είναι και το μικρότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η «Κ» είναι αποκαλυπτικά: Το 2008, η Ελλάδα ξεπερνούσε σε μέσο έσοδο ανά επιχειρηματική μονάδα και τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία. Μετά τη 10ετία των μνημονίων, είμαστε με διαφορά οι τελευταίοι στην κατάταξη.

Αναλυτικά η μελέτη από την Καθημερινή

 

 

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Capital.gr, CNN Greece, Euo2day.gr, Καθημερινή)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

Ερωτήσεις – Απαντήσεις σχετικά με τις νέες αλλαγές στα capital controls

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=211632

Εισφορά διαδικτυακής διαφήμισης υπέρ ΕΔΟΕΑΠ – Τι ισχύει

Παράταση υποβολής και καταβολής της ΑΚΕΕΔ

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41763

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/42185

Ζημία που προκύπτει για επιχείρηση από την εκκαθάριση εταιρείας στην οποία συμμετέχει

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29471

ΣτΕ 1518/2018 Στην περίπτωση που ο φόρος που προκύπτει από το εισόδημα των τραπεζικών και ασφαλιστικών ανωνύμων εταιριών δεν επαρκεί για την έκπτωση του φόρου που παρακρατήθηκε για τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα αυτών, το πιστωτικό υπόλοιπο του παρακρατηθέντος φόρου δεν επιστρέφεται

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29453

Φορολογικός έλεγχος κυπριακών εταιρειών για ενδοομιλικές συναλλαγές

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29460

Εγχειρίδιο ερωτήσεων – απαντήσεων σε φορολογικά θέματα – Αύγουστος 2018

http://epixeirisi.gr/ΚΡΙΣΙΜΑ-ΘΕΜΑΤΑ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΚΑΙ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ/23109/Εγχειρίδιο-ερωτήσεων—απαντήσεων-σε-φορολογικά-θέματα—αύγουστος-2018

ΠΟΛ. 1181/2018 Τροποποίηση απόφασης σχετικά με τα κριτήρια για τη διαμόρφωση της ψήφου του Δημοσίου στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

https://www.forin.gr/articles/article/25173/pol-1181-2018