• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Τα κόκκινα δάνεια είναι στο επίκεντρο της προσοχής τόσο της κυβέρνησης όσο και των θεσμών. Ως γνωστόν η πρόταση του ΤΧΣ προβλέπει  τη δημιουργία ενός ειδικού φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων (Asset Protection Scheme) στον οποίο οι τράπεζες θα εισφέρουν “κόκκινα” δάνειά τους. Έναντι των δανείων, το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα, παρέχοντας την εγγύησή του. Τα ομόλογα θα διατεθούν σε επενδυτές και θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, δημιουργώντας μια πραγματική αγορά για τα ελληνικά NPLs. Οι “θεσμοί” παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την πρόταση του ΤΧΣ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να βρίσκεται μακριά από το να εγκριθεί.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους αλλά, έχουν την γνώση και την εμπειρία όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν»: το μήνυμα αυτό στέλνει μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, που συμμετείχε άλλωστε στις πρόσφατες κυβερνητικές συσκέψεις για το θέμα. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συνάδουν με την χρηματιστηριακή εικόνα».

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος των Γερμανικών Ταμιευτηρίων για τη Διεθνή Συνεργασία (Sparkassenstiftung fοr internationale Kooperation), Νικλάους Μπέργκμαν συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός συστήματος περιφερειακών τραπεζών στην Ελλάδα, που θα αποτελείται, τόσο από συνεταιριστικές τράπεζες, όσο και από τραπεζικά ιδρύματα, που θα προκύψουν από πρωτοβουλία των Περιφερειών της χώρας, με τα Γερμανικά Ταμιευτήρια να παρέχουν τη σχετική τεχνογνωσία.

 

 

To τραπεζικό σύστημα σήμερα

Η μεγάλη πρόκληση των “κόκκινων” δανείων είναι ζήτημα επιβίωσης για τις τράπεζες, αλλά και την οικονομία και θα αλλάξει πλήρως την  μέχρι σήμερα “αρχιτεκτονική” του τραπεζικού συστήματος. O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι καλούνται να πετύχουν μέσα σε μία τετραετία μια άνευ προηγουμένου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα προσαρμογή. Να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια από το 45% σήμερα σε μονοψήφια ποσοστά έως και το 2022. Και αυτό χωρίς να εμφανίσουν σε καμία από τις επόμενες χρήσεις ζημιές στα αποτελέσματά τους.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, τα στοιχεία δείχνουν ήδη τεράστιες αλλαγές στον εγχώριο τραπεζικό τομέα και οι αλλαγές αυτές . Οι τράπεζες, από 21 τον Δεκέμβριο του 2008, είναι πλέον 9 εκ των οποίων οι 4 συστημικές. Τον Ιούνιο 2018, το δίκτυο των τραπεζών αριθμούσε 1.946 καταστήματα από 4.130 τον Δεκέμβριο του 2008. Ακολούθως, οι τραπεζοϋπάλληλοι από 67.800, μειώθηκαν στους 40.790.

Το μερίδιο αγοράς των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών στις χορηγήσεις διευρύνθηκε στο 98% από 66% τον Δεκέμβριο του 2008. Τα συνολικά δάνεια ανήλθαν τον Ιούνιο 2018 σε 183 δισ. ευρώ από 280 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ τα δάνεια μετά τις προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 144 από 174 δισ. ευρώ.  Από τα δάνεια αυτά, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα φτάνουν στα 88,6 δισ. ευρώ, όταν τον Δεκέμβριο του 2008 ανέρχονταν σε μόλις 14,6 δισ. ευρώ, επί συνόλου χορηγήσεων 280 δισ. ευρώ. Ο αντίστοιχος δείκτης NPEs, από το 5% του Δεκεμβρίου 2008, έφτασε στο 48% τον Ιούνιο 2018.

 

Σύνοδος ΔΝΤ

Η Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 12-13 Οκτωβρίου. Ο έλληνας υποικ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται εκεί αφου προηγουμένως επισκεφθεί και συνομιλήσει εκπροσώπους επενδυτικών οίκων αύριο στη Σιγκαπούρη και την Τετάρτη στο Χονγκ Κονγκ. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα συζητηθούν οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης για ακύρωση της προνομοθετημένης μείωσης των συντάξεων από το 2019, ενώ με την επιστροφή Τσακαλώτου στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο μπαίνει στην τελική ευθεία για την υποβολή του προσχεδίου προϋπολογισμού 2019 στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

 

 

Δέκα νομοσχέδια στη Βουλή

Με ένα πακέτο δέκα νομοσχεδίων η κυβέρνηση ξεκινά τη φθινοπωρινή σεζόν στη Βουλή. Ειδικότερα μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση οι ακόλουθες νομοθετικές ρυθμίσεις:

1. Εισφορές. Το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει ρύθμιση για τη μείωση του ασφαλίστρου από το 20% στο 13,3% για 250.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Το πιθανότερο είναι πως η ρύθμιση θα μπει σε ένα νομοσχέδιο μαζί με τις συντάξεις και θα ψηφιστεί πριν τον προϋπολογισμό.

2. Μετασχηματισμοί- Συγχωνεύσεις-Μετατροπές Εταιρειών. Οι διατάξεις που βρίσκονταν στον παλιό 2190 επικαιροποιούνται ώστε να επιτρέπονται όλες οι μορφές μετασχηματισμών (συγχωνεύσεις- μετατροπές-διασπάσεις) αλλά πλέον και η μερική διάσπαση και η απόσχιση κλάδου. Έχει υποβληθεί σχέδιο από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

3. Έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και της κρατικής δαπάνης για τις προμήθειες, η ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως προς τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του Δημοσίου κ.ά.

4. Αλλαγές στις ειδικότητες των γιατρών και τα ιατρικά συνέδρια. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα δημοσιευτεί μέσα στο μήνα, ενώ θα θεσμοθετεί και αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

5. Αλλαγές στα λύκεια και στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας μέχρι το τέλος του χρόνου.

6. Εποπτεία Εταιρειών. Οριζόντια νομοθεσία για όλες τις οντότητες, η οποία θα συμπληρώσει τα εταιρικά νομοσχέδια των ΕΠΕ και ΑΕ που έχουν ήδη ψηφιστεί. Συγκροτείται νομοπαρασκευαστική επιτροπή εντός των ημερών.

7. Δεύτερη Ευκαιρία Εταιρειών. Αφορά «κόκκινες» εταιρείες και πρόκειται για ενσωμάτωση οδηγίας, με τη ρύθμιση να είναι ακόμα σε επεξεργασία. Παράλληλα εξετάζονται μηχανισμοί πρόληψης για αποφυγή υπερχρεωμένων εταιρειών. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είτε θα κατατεθεί αυτόνομα, είτε θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την εποπτεία.

8. Σχέδιο για πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών προς εφορίες και Ταμεία.Στόχος, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, είναι να ρυθμίσουν τα χρέη τους όσοι σήμερα αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, αλλά έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Θα υπάρξουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και οι διατάξεις αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στο χρόνο.

9. Ρυθμίσεις για «αδειοδότηση και έλεγχο κατασκευής κεραιών στη ξηρά». Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής προβλέπει ένα διαφανές σύστημα αδειοδότησης, αυτοψία για πρώτη φορά πριν την εγκατάσταση της κεραίας, άμεσες και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

10. Διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος. Το βασικό σχέδιο, εφόσον επιβεβαιωθεί η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέπει να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό σε δικαιούχους με εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή να ακολουθηθεί η περσινή «συνταγή». Θα περιλαμβάνονται και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως το επίδομα θέρμανσης.

 

 

 

Κοινοτικά κονδύλια

Αύξηση κοινοτικών κονδυλίων κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 προαναγγέλλει για την Ελλάδα, η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου σε συνέντευξη της στην Καθημερινή.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι για τη χώρα μας προτείνεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την περίοδο 2014 – 2020, ποσό που -όπως σημειώνει- αντιστοιχεί περίπου στον προϋπολογισμό όλων των έργων που επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες, δηλαδή την λίμνη Κάρλα, την ταχεία σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός και το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου Πεδίου.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, δηλώνει ότι τα κονδύλια του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» θα επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προαναγγέλλει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις αναμένεται να ενεργοποιήσει 11 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις και να υποστηρίξει 20.000 τέτοιες επιχειρήσεις στη χώρα.

 

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Capital.gr, Euro2day.gr, Καθημερινή, Το Βήμα)

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

 

1)    Η νέα νομοθεσία (ν. 4548/2018) για τις Ανώνυμες Εταιρείες – 37 θέματα που πρέπει να γνωρίζουμε – Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής.

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29502

2)    Τα 5 απαραίτητα βήματα για τη σωστή επιλογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας κατά την πρόσληψη – Κατερίνα Θεοχαροπούλου

Οικονομολόγος, Εισηγήτρια Σεμιναρίων Μισθοδοσίας

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=210981

3)    Π. Γιώτης, Σύντομος σχολιασμός και παρουσίαση εγκυκλίων και διοικητικών αποφάσεων

http://epixeirisi.gr/actions/lemma/index.php?item_id=4765965

4)    ΠΟΛ.1185/2018 Παροχή οδηγιών επί ειδικών ζητημάτων που προκύπτουν κατά τη μεταφορά στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού σε υφιστάμενες ή νεοσυσταθείσες εταιρείες σε περίπτωση μετασχηματισμού.

https://www.forin.gr/articles/article/25210/pol-1185-2018

5)    ΠΟΛ. 1183/2018 Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την αγορά και μεταπώληση λογισμικού.

https://www.forin.gr/articles/article/25206/pol-1183-2018-paroxh-dieukrinisewn-anaforika-me-thn-agora-kai-metapwlhsh-logismikou