• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Από αυτή την  εβδομάδα ξεκινά η κατάθεση νομοσχεδίων και μεμονωμένων διατάξεων στη Βουλή στο πλαίσιο της υλοποίησης των εξαγγελιών της κυβέρνησης , οι οποίες είχαν προαναγγελθεί στην φετινή  ΔΕΘ.

Άμεσα πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών κύριας ασφάλισης θα μειωθεί από το 20% στο 13,3% και για τους αγρότες από 18% που είναι σήμερα στο 12%. Η εισφορά επικουρικής ασφάλισης των επιστημόνων κλειδώνει για όλους στα 64,5 ευρώ μηνιαίως.

Επίσης αναμένεται μέσα στον μήνα να κατατεθεί το ν/σχεδιο για την καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους και τα ειδικά μισθολόγια στο δημόσιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται το ν/σχεδιο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ στι πολύ μικρές ιδιοκτησίες ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα των συντάξεων.

Έως το τέλος του έτους θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από τη βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). Ήδη αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεταφορά τεχνογνωσίας στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από τη γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα BPI France, η οποία έχει αναλάβει αμισθί, καθήκοντα τεχνικού συμβούλου για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

 

 Κτηματολόγιο

Έως τα μέσα του 2021 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα κτηματογράφησης, τα οποία ήδη έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, Βύρων Νάκος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 15ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας της ΧΕΕΕ, ο κ. Νάκος γνωστοποιεί πως εντός του τρέχοντος μηνός ξεκινά η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ-16), με τη συλλογή δηλώσεων για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές στα Δωδεκάνησα.
Για τις πέντε συμβάσεις του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-16, για τις οποίες εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις, διευκρινίζει πως η ολοκλήρωση προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί εντός του 2022. «Σήμερα η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί κτηματολόγιο για το 29,2% των δικαιωμάτων της χώρας, ενώ αυτή την περίοδο εξελίσσονται έργα κτηματογράφησης για το 60,8% των δικαιωμάτων της χώρας», λέει και ενημερώνει πως οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει η προανάρτηση της κτηματογράφησης εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 είναι οι δήμοι Αθήνας, Βόλου, Λαμίας και Λειβαδιάς.

 

Επιστροφή φόρων

Στο αμέσως προσεχές διάστημα αρχίζει η εφαρμογή της οριζόντιας και μιας χρήσης διάταξης που πέρασε από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την οποίαν αρχίζει η επιστροφή φόρων έως 10.000 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

 

Αναπτυξιακός νόμος

Σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθείς άμεσα στη Βουλή προωθούνται μια σειρά αλλαγών στον Αναπτυξιακό νόμο. .Στόχος να γίνει φιλικός στους επενδυτές, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να “πέσει” χρήμα στην αγορά, μέσω ενισχύσεων, επιδοτήσεων, φορολογικής απαλλαγής και οριστικής ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων προηγούμενων επενδυτικών νόμων. Παράλληλα προωθείται η δημιουργία ενός ακόμη ταμείου, του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΤΧΕΣ). Η χρηματοδότηση του ΤΧΕΣ από τη μεριά του Δημοσίου θα πραγματοποιείται από το Εθνικό ή Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

 

Eurogroup – Η δανειοδότηση από τον ESM

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες θα κατατεθεί το αίτημα δέκα κρατών της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης (Χανσεατική Ένωση) η  δανειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM ) σε χώρες που έχουν ανάγκη ευρώ να συνδέεται  με αυστηρότερα κριτήρια στο μέλλον απ’ ό τι στο παρελθόν, γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Οι 10 υπουργοί Οικονομικών ζητούν, μεταξύ άλλων, ο ΕΜΣ πριν αποφασίσει να χορηγήσει ένα δάνειο σε μια χώρα της ΕΕ, να εξετάζει την ικανότητά της στο μέλλον να το αποπληρώσει. Αυτή η επανεξέταση θα πρέπει μάλιστα να επαναλαμβάνεται πριν από κάθε αποδέσμευση μεμονωμένων δόσεων του δανείου κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η απαίτηση αυτή απορρέει από την αρχή ότι η πίστωση μπορεί να χορηγηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Οι δέκα χώρες της Χανσεατικής Ένωσης που ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Σουηδία και η Τσεχική Δημοκρατία.

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να μονοπωλήσει η Ιταλία, καθώς επισήμως στην ατζέντα έχει περιληφθεί η συζήτηση επί της επιστολής απόρριψης του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.

(πηγές: Kathimerini.gr, Euro2day.gr, Capital.gr, ΑΝΑ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

1)     Διεθνές Πρότυπο Αναθέσεων Διασφάλισης 3000 «Έργα Διασφάλισης πέραν του Ελέγχου ή Επισκόπησης Ιστορικής Οικονομικής Πληροφόρησης» (ISAE 3000)

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_025_2018.pdf

2)     ELTE – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ  EFRAG

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_027_2018.pdf

3)     N . 4557/2018Διευκρινήσεις.

α) ΠΟΛ. 1200/2018 Ορισμός εγγράφων και στοιχείων για την πιστοποίηση και επαλήθευση από τα υπόχρεα πρόσωπα της ταυτότητας των πελατών και των πραγματικών δικαιούχων νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων κατά την εφαρμογή των μέτρων δέουσας επιμέλειας του N . 4557/2018.

https://www.e-forologia.gr/lawbank/document.aspx?digest=86CA9845857F1EB0.1D031AEA53&version=2018/10/29

β) ΠΟΛ.1201/2018. Εφαρμογή άρθρου 20 N . 4557/2018 (ΦΕΚ 139 Α/30-7-2018).

https://www.e-forologia.gr/lawbank/document.aspx?digest=BAF7D2E373C25480.1D031AEA53&version=2018/10/29

γ) ΠΟΛ. 1204/2018. Υποχρεώσεις υπόχρεων προσώπων βάσει των διατάξεων του Ν.4557/2018 (Α΄ 139) «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές

https://www.forin.gr/articles/article/25435/pol-1204-2018

4)     Ο χρόνος ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων και η διαφύλαξή τους

Νίκος Σγουρινάκης, Λογιστής – Φοροτεχνικός

http://epixeirisi.gr/actions/lemma/index.php?item_id=4766039

5)     ΣΛΟΤ 678/2018.Κύκλος εργασιών συνεταιρισμών του Ν.4384/2016

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29046

6)     ΣΛΟΤ 1754/2018 Αγροτικός Συνεταιρισμός ως ομάδα παραγώγων και χρηματοδότηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29735

7)     Νέα απόφαση για το μητρώο των Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/42576