• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Επιστροφή φόρων, κατασχέσεις, η δόση, παρακολούθηση προγράμματος, κυπριακό κ.ά είναι μερικά από τα ζητήματα που θα δώσουν το στίγμα της εβδομάδας.

 

 

Επιστροφή φόρων και ΦΠΑ

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στις επόμενες ημέρες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών θα προσδιορίζει νέο πλαίσιο στο οποίο ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ θα επιστρέφονται με αυτόματες διαδικασίες και χωρίς έλεγχο για ποσά ως και 10.000 ευρώ. Οι επιστροφές εξπρές προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες αναμένεται να αρχίσουν αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης στη Βουλή.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι τους επόμενους μήνες να επιταχυνθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους φορολογούμενους μέρος των οποίων είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Κεντρική επιδίωξη είναι σε ένα χρόνο από σήμερα, τον Αύγουστο του 2018 το υπουργείο Οικονομικών να μην έχει «στοκ» εκκρεμών επιστροφών φόρων για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.

Στοχευμένες κατασχέσεις

Στοχευμένες, αυτόματες και αποτελεσματικότερες κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Στόχος είναι να μπει «φρένο» στις «άσφαιρες» και «τυφλές» κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου. Σύμφωνα με το Euro2day τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια που εκδίδουν καθημερινά οι τράπεζες ξεπερνούν τις 5.000 (1.300 κατασχετήρια ανά τράπεζα). Από τις αρχές τους έτους έχουν πραγματοποιηθεί 91.104 κατασχέσεις εκ των οποίων οι 24.059 μόνο τον Μάιο (1.093 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα). Οι οφειλέτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις έφθασαν ήδη τους 930.160 ενώ με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απειλούνται 1.619.875 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη «φουσκώνουν» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα με τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου να αγγίζουν τα 4,75 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει αρχίσει ακόμα να καταγράφεται το νέο αναμενόμενο κύμα απλήρωτων φόρων με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ ο οποίος έρχεται τον επόμενο μήνα.

 

Eurogroup – δόση

Θα εισπραχθεί σήμερα η πρώτη δόση των 7,7 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Όπως είναι γνωστό τα 6,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν από 17 έως 20 Ιουλίου και τα 800 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην αγορά.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η Ελλάδα για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Παρακολούθηση του προγράμματος

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι θεσμοί προετοιμάζονται για να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο εποπτείας για μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Η  συζήτηση έχει αρχίσει,  σε ανεπίσημο προς το παρόν επίπεδο, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το πλαίσιο που θα διέπει τη συνέχεια των σχέσεων Αθήνας-δανειστών μετά τον Αύγουστο του 2018. Όπως επισημαίνουν πηγές των θεσμών, ο λόγος για τον οποίο διερευνάται η δυνατότητα ενός νέου θεσμικού πλαισίου παρακολούθησης είναι το γεγονός ότι η ελληνική περίπτωση είναι πρωτόγνωρη, καθώς το πρόγραμμα διαρκεί πολλά χρόνια, ώς το 2060 και το ποσό του δανείου τεράστιο. Επομένως, ό,τι ίσχυσε στις άλλες, πρώην μνημονιακές χώρες, ίσως δεν είναι επαρκές για την περίπτωση της Ελλάδας.

Οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο για μια σύντομη επίσκεψη προετοιμασίας της τρίτης αξιολόγησης. Η αξιολόγηση, ωστόσο, δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου

Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) θα ενημερώσει αναλυτικά, στις 5.00 μ.μ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Κοτζιάς συγκαλεί το ΕΣΕΠ τρεις μέρες μετά το ναυάγιο της πενταμερούς Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που διεξήχθη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, στην οποία η Ελλάδα κατέβαλε κάθε προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί σε αυτές τις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική πλευρά επί ένα δεκαήμερο και προσέκρουσαν στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας η οποία, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του χθες το ΥΠΕΞ, διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της, οδήγησε σε αδιέξοδο και τίναξε στο αέρα τη Διάσκεψη, αποκαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού θα συζητήσει την κατάσταση στο Κυπριακό, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων , με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σήμερα  στο Μέγαρο Μαξίμου στις 18.30. Για την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει το Σώμα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ανοικτά καταστήματα και εκπτώσεις

Ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου οι φετινές θερινές εκπτώσεις, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Επίσης, στις 16 Ιουλίου ημέρα Κυριακή τα καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από 11 πμ έως 8 μμ.

 

 

(πηγές: Καθημερινή, ΑΝΑ-ΜΠΕ, EURO2DAY, Capital.gr, ΒΗΜΑ)