Πολλαπλές πρωτοβουλίες για επενδύσεις θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, στις 10:30. Η ατζέντα αναμένεται να είναι εφ’ όλης της πολιτικής και οικονομικής ύλης, δεδομένης και της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού από βήματος ΔΕΘ ότι θα συγκαλέσει άμεσα το υπουργικό, για συντονισμό των αρμοδιοτήτων των υπουργών, με το βλέμμα σε επενδύσεις. Η τήρηση των προαπαιτουμένων για την τρίτη αξιολόγησης βρίσκεται και αυτή στην κορυφή της ατζέντας.
Αναμένεται και η οριστικοποίηση της απόφασης που ελήφθη στην συνεδρίαση της επενδυτικής task force την προηγούμενη εβδομάδα υπό τον κ. Τσίπρα, για κατάτμησή της σε δύο «ομάδες δράσης» προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο και αποφασιστικό το όργανο. Σύμφωνα με το Euro2day για τη μία ομάδα που θα λύνει άμεσα ζητήματα με τους επενδυτές προαλείφεται στο ρόλο του συντονιστή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και για την άλλη, που θα αναλάβει τις επαφές με το εξωτερικό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Αναζητώντας επενδύσεις
Α. Περισσότεροι από 400 ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων θα βρίσκονται την Πέμπτη στην Αθήνα για να συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο Crowd Dialog Europe 17 που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών πόρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Με κεντρικό μήνυμα «να αξιοποιήσουμε τη δύναμη των πολλών για το ευρύτερο καλό», το Crowd Dialog Europe 17 αποτελεί έναν προβεβλημένο ευρωπαϊκό θεσμό που αφορά σύγχρονες μορφές άντλησης ρευστότητας, με την αξιοποίηση της δύναμης του πλήθους μέσα από νέους τομείς της οικονομίας.
Β. Με τη συμμετοχή των διοικήσεων 33 ισχυρών εισηγμένων εταιρειών που θα παρουσιάσουν μέσω 580 κατ΄ιδίαν συναντήσεων τις προοπτικές τους σε 110 fund managers αλλά και με την υποστήριξη του Enterprise Greece διεξάγεται στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο το ετήσιο επενδυτικό συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Γ. Η ώρα της κρίσης έφτασε για το θέμα των λιγνιτών καθώς από σήμερα βρίσκονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαπραγματευτούν με τις κοινοτικές αρχές στελέχη του υπουργείου ενέργειας μαζί με ομάδα που εκπροσωπεί τη ΔΕΗ. Σκοπός της ελληνικής αποστολής είναι να “υπερασπιστεί” την πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα για πώληση 2+1 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (δύο εν λειτουργία και μία άδεια για κατασκευή τρίτης σε Αμύνταιο και Μελίτη), στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το διακύβευμα στις συζητήσεις που θα γίνουν είναι να πειστούν οι κοινοτικές αρχές ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στους όρους που είχαν συμφωνηθεί και οι οποίοι είναι: πρώτον τα εργοστάσια να αντιπροσωπεύουν το 40% του δυναμικού της ΔΕΗ, δεύτερον να έχουν ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τις μονάδες που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ (απόδοσης και διάρκειας ζωής) και τρίτον να κινητοποιούν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Δ. Αναπτυξιακό συνέδριο συνδιοργανώνουν στο Ηράκλειο την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Κρήτης. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης. Η προσέλκυση επενδύσεων θα αποτελέσει σημαντικό τμήμα των εργασιών του συνεδρίου.
Ε. Σε δημοσίευμα στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” αναφέρεται ότι η ΕΤΕπ προωθεί στη χώρα μας έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό για την τριετία 2018-2020, που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΤΕπ και επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων για τη χώρα μας, Νίκολας Τζένετ, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι “η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες χώρες που έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από το Επενδυτικό Σχέδιο (Jounker Plan)”, επισημαίνοντας ότι 1,2 δισ. έργων έχουν εγκριθεί και τα οποία οδηγούν μέσω της ιδιωτικής μόχλευσης σε επενδύσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Αυτό το θετικό κλίμα εκτιμάται ότι θα επιβεβαιωθεί και κατά τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΕΤΕπ στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου, από τον επικεφαλής της Τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ.
Guardian για Ελλάδα
Η εφημερίδα Guardian σε ανάλυση της για τις χώρες που χρειάστηκαν διάσωση ή έφτασαν πολύ κοντά σε αυτό το σημείο αναφερόμενη στην Ελλάδα σημειώνει δια της αρθρογράφου της Jennifer Rankin:
Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στην ελληνική οικονομία μπορεί να δει κανείς ότι τα πράγματα είναι σε καλύτερη κατάσταση: τα εργοστάσια επεκτείνουν την παραγωγή τους και οι Έλληνες βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά. Αλλά μία πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι η χώρα έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ότι η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 25%.
Πάνω από το ένα πέμπτο όσων είναι σε ηλικία εργασίας και 45% των νέων δεν έχουν αυτή τη στιγμή δουλειά. Το τεράστιο χρέος της Ελλάδας δυσκολεύει την οικονομία, ενώ οι απαιτήσεις των πιστωτών για υψηλά πλεονάσματα θεωρούνται μη ρεαλιστικά από πολλούς ειδικούς. Παρά τις ελπίδες για φως στο τούνελ της λιτότητας, φαίνεται ότι η πραγματική ανάκαμψη παραμένει άπιαστη.
Αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο
Επί τάπητος τίθενται εκ νέου βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου – ενάμισι έτος μετά την εφαρμογή τους – κυρίως λόγω των «αστοχιών» που προκάλεσαν στο τελικό παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και λόγω των ασφαλιστικών αδικιών που δημιουργούν σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Οι αλλαγές επικεντρώνονται στο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και επιστήμονες, ενώ επανασχεδιάζεται το καθεστώς συντάξεων θανάτου (χηρείας). Επίσης επισπεύδεται η διαδικασία απονομής των εκκρεμών συντάξεων, προωθείται ο μηχανισμός ενιαίας είσπραξης εισφορών και φόρων από την Εφορία και βρίσκεται προ των πυλών η έκδοση ρύθμισης – σε πολλές δόσεις – των καθυστερούμενων οφειλών από εισφορές για το σύνολο των υφιστάμενων οφειλετών.
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, ΒΗΜΑ, Capital.gr, Euro2day.gr, Καθημερινή)