Κατατίθεται αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού . Αν και έχει διακηρυχθεί ότι δεν θα απέχει σε τίποτα από το προσχέδιο που είχε καταθέσει στις 2 Οκτωβρίου, νεότερες πληροφορίες από το Proto Thema.gr λένε πως αλλάζει και στο τελικό σχέδιο θα αποτυπώνεται η εκτίμηση για ανάπτυξη το 2017 σε μόλις 1,4% του ΑΕΠ και όχι 2% που προέβλεπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ούτε 1,6% που έλεγαν πρόσφατες πληροφορίες αλλά και προ μηνός η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, ούτε 1,8% που προέβλεπε το προσχέδιο του Οκτωβρίου και το Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου, έναντι 2% που προέβλεπε πριν ακριβώς ένα χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμό που κατατέθηκε για 2017.
Οι θεσμοί μεταθέτουν την επίσκεψή τους
Τα κλιμάκια των θεσμών ανέβαλλαν κατά μία βδομάδα την άφιξή τους στην Αθήνα εξαιτίας του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών. Αντί για σήμερα 20 / 11 θα επανέλθουν στις 27/11. Την άφιξή τους στην Αθήνα έχουν μεταθέσει για λίγες μέρες αργότερα και οι επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Αντί για τη Δευτέρα 27 /11 όπως αναμενόταν αρχικά, θα έρθουν στην Αθήνα από την Τετάρτη 29 /11 και μετά, για να προλάβουν πρώτα τα τεχνικά κλιμάκια να προετοιμάσουν το έδαφος. Στο μεταξύ, με χαμηλούς ρυθμούς κινείται η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των 101 προαπαιτουμένων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί 28 από τα συνολικά 101 προαπαιτούμενα.
Κοινωνικό μέρισμα
Σήμερα, Δευτέρα, το μεσημέρι θα διεξαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής η αναβληθείσα συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το Κοινωνικό Μέρισμα. Η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη, αναβλήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, «λόγω του εθνικού πένθους και της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε τη Δυτική Αττική».
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: προοπτικές
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δηλώνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια αλλαγή παραδείγματος στην αναπτυξιακή πολιτική, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο EURACTIV, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP23) στη Βόνη.
Ο Βέρνερ Χόγιερ, η δεύτερη θητεία του οποίου ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρχίζει τον Ιανουάριο του 2018, τονίζει ότι το σχέδιο Γιούνκερ είναι ένα “θαυμάσιο εργαλείο” και ότι η Ευρώπη χρειάζεται τώρα την ίδια αλλαγή παραδείγματος στην αναπτυξιακή πολιτική. Αυτό σημαίνει μετάβαση από την κοινωνική πολιτική στην οικονομική ανάπτυξη και από τις επιχορηγήσεις στα δάνεια προσθέτει, εκτιμώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο σε αυτή την αλλαγή.
Στην ερώτηση “Ποιες είναι οι απόψεις σας για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης; Είστε υπέρ ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, και πόσο μεγάλος θα πρέπει να είναι;” ο Χόγιερ απαντά: “Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Προεδρεύω της τράπεζας των 28, όχι των 19. Λέγοντας αυτό, βλέπω βέβαια ότι με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με εξαίρεση ένα κράτος μέλος, όλα τα άλλα έχουν δεσμευτεί μια μέρα να είναι μέλη της ευρωζώνης. Επομένως, η ευρωζώνη, κατά την άποψή μου, είναι ένας από τους ομόκεντρους κύκλους μιας μελλοντικής εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Υπάρχουν και άλλοι, όπως ο χώρος Σένγκεν, όπως η ενισχυμένη συνεργασία, την οποία, επί τη ευκαιρία, επινοήσαμε ο Μισέλ Μπαρνιέ και εγώ όταν διαπραγματευτήκαμε τη Συνθήκη του Άμστερνταμ. Η ευρωζώνη θα είναι ένας από αυτούς τους ομόκεντρους κύκλους, ελπίζουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους”.
Στην ερώτηση: “Σχετικά με το σχέδιο Γιούνκερ, νομίζετε ότι είστε σε καλό δρόμο για να πετύχετε αυτό που αρχικά αναμενόταν;” ο Χόγιερ απαντά: “Το σχέδιο Γιούνκερ ήταν ένα πρόγραμμα για την Ευρώπη και τα καταφέραμε. Κάνουμε αυτοκριτική και εξετάζουμε τι μπορεί να βελτιωθεί. Έτσι, για το Σχέδιο Γιούνκερ ΙΙ, θα προχωρήσουμε σε βελτιώσεις. Ωστόσο πιστεύω ότι είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο”.
Ελεγκτικό Συνέδριο της Ε.Ε Οι ζημιές του ελληνικού δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Στα 36,4 δισ. ευρώ υπολογίζει ότι φθάνει μέχρι στιγμής η ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ε.Ε στην Εκθεση του που δημοσιεύτηκε στο τε΄λος της προηγούμενης εβδομάδας. Με το δεύτερο Μνημόνιο διατέθηκαν σημαντικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς όμως να διασφαλίζεται αποτελεσματικά ο έλεγχος των ιδιωτικών διοικήσεων.
Όπως αναφέρει στην Έκθεση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 το Ελληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει για τις τράπεζες κεφάλαια που άγγιζαν τα 45,4 δισ. ευρώ. Από αυτά εκτιμά ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσει να ανακτήσει τα 8,9 δισ. ευρώ, επομένως η ζημιά που έχει υποστεί αγγίζει τα 36,4 δισ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά, τα οποία προήλθαν από τα τρία Μνημόνια, όπως διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο διατέθηκαν, στις συστημικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους (συνολικά 31,9 δισ. ευρώ) ενώ άλλα 13,5 δισ. ευρώ διατέθηκαν προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση των υπολοίπων τραπεζών που έκλεισαν ή απορροφήθηκαν από τις προηγούμενες. Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει εισπράξει στο Ταμείο του από το προϊόν της εκκαθάρισης ή από την πώληση μετοχών συστημικών τραπεζών μόνο 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο προσδοκά ότι μπορεί να εισπράξει ακόμη άλλα 5,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τις συνολικές εισπράξεις στα 8,9 δισ. ευρώ.
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Το Βήμα.gr, Το Πρώτο Θέμα, Capital.gr)