Τον νέο πρόεδρο του Eurogroup θα εκλέξουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η πορεία της τρίτης εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, τα δημοσιονομικά και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής των χωρών του ευρώ.
Αναμένεται η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας της αξιολόγησης.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει υπό δύο συνθέσεις: Αρχικά θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, η οποία θα αρχίσει στις 13:00 και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν στις 18:00 οι υπουργοί των 27 κρατών – μελών της ΕΕ για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης η οποία εκτιμάται στην περιοχή των 5,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια αναμένεται να ανοίξει ο φάκελος διευθέτησης του χρέους και κανείς τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας δεν προϊδεάζει για εύκολες διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση
Η συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση επιτεύχθηκε χθες, αλλά ένας νέος μαραθώνιος αρχίζει από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 22 Iανουαρίου. Σήμερα και τυπικά η Staff Level Agreement επικυρώνεται από το Eurogroup.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πλήθος νομοσχεδίων και κρίσιμων εφαρμοστικών παρεμβάσεων. Έχουν μείνει ανοικτά και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της διατήρησης για έναν χρόνο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου αλλά και το πακέτο δόσεων του ESM που επίσης μένει ανοικτό.
Πρόκειται για την πιο γρήγορη αξιολόγηση που έγινε σε όλη την μνημονιακή διάρκεια και αυτό οφείλεται σε μερικές αποφάσεις – κλειδιά όπως η εκκίνηση των πλειστηριασμών την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά και η συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και για τη ΔΕΠΑ . Σημαντικές για τους θεσμούς ήταν και οι δεσμεύσεις στο πεδίο των εργασιακών, οι αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών, στη λήψη αποφάσεων για την κήρυξη απεργίας, στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, το μόνο προαπαιτούμενο που αναβλήθηκε για την επόμενη αξιολόγηση είναι αυτό των αντικειμενικών αξιών, κάτι που αποφασιστεί μάλλον τον Μάρτιο μαζί με τις αποφάσεις για πιθανό επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ (με αύξηση συντελεστών και κατάργηση εξαιρέσεων, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο για να διασφαλισθούν τα έσοδα).
Το αίτημα του Αλ. Τσίπρα για τις συντάξεις
Σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, δηλαδή την υποβολή αιτήματος για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την Καθημερινή. Ο κ. Τσίπρας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασισμένος να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο «τραπέζι» με τους εταίρους υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από τα ελληνικά πράγματα είτε με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος είτε νωρίτερα. Δεύτερον, ότι από την πορεία των εσόδων του νέου έτους θα διασφαλίζεται ότι θα επιτευχθεί με άνεση ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018.
ΑΕΠ
Σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στο γ΄τρίμηνο του 2017 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος). Παρά την εξαιρετική πορεία του ελληνικού τουρισμού όμως, που έδωσε σημαντική ώθηση το καλοκαίρι στο ελληνικό ΑΕΠ, οι γενικότερες εκτιμήσεις υποδηλώνουν υποτονική Ανάπτυξη το 2017, δίνοντας λαβή για σχόλια και συζητήσεις σχετικά με τα περί «καθαρής εξόδου» της χώρας από τα Μνημόνια.
O νέος πρόεδρος του Eurogroup
Σύμφωνα με την Deutche Welle που αναφέρεται στην εκλογή νέου προέδρου του Eurogroup σήμερα Δευτέρα, εξηγεί πως σε αυτό παίζουν ρόλο όλες οι διαφορετικές τάσεις και αντιπαραθέσεις της σύγχρονης Ευρώπης: «ανατολική εναντίον δυτικής, βορράς εναντίον νότου, Σοσιαλιστές εναντίον Συντηρητικών, αλλά και το πολύπλοκο ζήτημα των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ. Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία μετά την αποχώρηση του ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, ο φιλελεύθερος Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, ο σλοβάκος σοσιαλιστής Πέτερ Κάζιμιρ και η λεττονή πράσινη Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα μέλος του κόμματος των Πρασίνων».
«Ας σημειωθεί – αναφέρει η DW – ότι κάθε χώρα-μέλος του Eurogroup έχει μια ψήφο. Για την εκλογή προέδρου απαιτείται απλή πλειοψηφία».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «Ο νέος ή νέα πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να πληροί μια σειρά κριτηρίων. Επειδή, για παράδειγμα, προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ταγιάνι, ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό στρατόπεδο. Την προϋπόθεση αυτή πληρούν ωστόσο όλοι οι υποψήφιοι.
«Φαβορί ο πορτογάλος Μάριο Σεντένο;» αναφέρει στη συνέχεια και εξηγεί: «Οι υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup: Σεντένο, Ράιζνιτσε-Οζόλα, Κάζιμιρ και Γκραμένια. Δεν έχουν όμως όλοι οι υποψήφιοι τις ίδιες πιθανότητες εκλογής. Έτσι δεν θεωρείται πιθανή μια εκλογή του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου και αυτό επειδή ο πρόεδρος της Κομισιόν προέρχεται από την ίδια χώρα, ενώ παράλληλα πλήθος ευρωπαϊκών θεσμών έχουν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο. Την ίδια στιγμή χώρες-μέλη της ανατολικής Ευρώπη θεωρούν ότι δεν διαθέτουν ισχυρή εκπροσώπηση. Ίσως εκεί ο Σλοβάκος Κάζιμιρ θα μπορούσε να συμπληρώσει ένα κενό. Μια εκλογή του πορτογάλου Μάριο Σεντένο θα αποτελούσε ισχυρό μήνυμα για την αποτελεσματική έξοδο από την κρίση χρέους που πλήττει πρωτίστως τον ευρωπαϊκό νότο. Η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Σε περίπτωση που εκλεγεί, τότε μια πρώην χώρα της κρίσης είναι σαν να βρίσκεται μεμιάς στο επίκεντρο των αποφάσεων της Ευρωζώνης. Ήδη τόσο η Ισπανία, όσο και η Γαλλία δήλωσαν ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα Σεντένο. Πάντως η λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα θεωρείται μάλλον αουτσάιντερ με ελάχιστες πιθανότητες εκλογής.
Όποιος και να εκλεγεί πάντως θα αναλάβει ένα δύσκολο έργο, όπως οι μεταρρυθμίσεις της νομισματικής ένωσης που καλούνται να θωρακίσουν καλύτερα την ζώνη του ευρώ για ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται και η διεύρυνση αρμοδιοτήτων του προέδρου του Eurogroup, καθώς και η αναβάθμισή του σε αντιπρόεδρο της Κομισιόν, δηλαδή με άλλα λόγια σε ένα είδος ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών. Η δημόσια συζήτηση για ένα τέτοιο αξίωμα βρίσκεται ωστόσο ακόμα σε αρχικό στάδιο».
Αγωγός EastMed
Στη Λευκωσία βρίσκεται ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη δεύτερη Σύνοδο των Υπουργών Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας και Ισραήλ, που συνέρχεται αύριο Τρίτη στην κυπριακή πρωτεύουσα. Ο κ. Σταθάκης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου αναφέρει ότι θα υπογραφεί «Μνημόνιο Συναντίληψης», το οποίο συνιστά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ωρίμανσης του EastMed, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι τα κοιτάσματα της περιοχής μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη με δεδομένη, τη μετάβαση στο νέο ενεργειακό μοντέλο, οι ανάγκες κατανάλωσης φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής οικονομίας υπολογίζονται σε 350 δισ. κ.μ. Από αυτά, αναφέρει, οι χώρες της Ε.Ε. θα παράγουν μόνο τα 75 δισ. κ.μ. «’Αρα θα χρειαστούν εισαγωγές από τρίτες χώρες τη τάξης των 275 δισ. κ.μ. Η ποσότητα αυτή μπορεί να υπερκαλυφθεί από τις εξαγωγές φυσικού αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί στην ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο ότι το Ισραήλ προτίθεται να εξάγει από τα δικά του κοιτάσματα περί τα 350 δισ. κ.μ. και η Κύπρος προς περί τα 17-20 δισ. κ.μ. το 2022 και περί τα 25-30 δισ. κ.μ. το 2025», προσθέτει.
Συνέδριο για την Οικονομία
«Αναμόρφωση της Οικονομίας-Η Αναβίωση της Επιχειρηματικότητας | Καινοτομία-Τεχνολογία-Ηθική-Εξωστρέφεια» είναι το θέμα του 28ου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού εμπορικού Επιμελητήριου.που ξεκινά σήμερα το μεσημέρι και ολοκληρώνεται αύριο και στο οποίο συμμετέχουν κορυφαία ονόματα από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Το φετινό συνέδριο θα εστιάσει τις ομιλίες και συζητήσεις του στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης της οικονομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας προς όφελος της απασχόλησης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η σύγχρονη οικονομική κρίση ανέδειξε διαχρονικές παθογένειες που ταλανίζουν τη χώρα και εξακολουθούν προκαλούν εμπόδια και αντιστάσεις στις προσπάθειες να γίνουν τα άλματα που απαιτούνται στην κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Capital.gr, Θέμα.gr, Euro2day.gr)