Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Μια τέτοια συμφωνία, η οποία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες, δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες. Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, που μεταφέρει η Καθημερινή , για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία,» η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την άμεση νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αλλά με εφαρμογή από το 2019. Από την άλλη, οι πιστωτές δέχονται να προνομοθετηθούν μειώσεις φόρων, αλλά με ισχύ επίσης από τότε και σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση επιδιώκει, ωστόσο, να νομοθετηθεί μόνο η μείωση του αφορολογήτου και να μπουν οι περικοπές στις συντάξεις στον «κόφτη». Άλλο σημείο διαφωνιών είναι το ποιες μειώσεις φόρων θα γίνουν σε περίπτωση υπεραπόδοσης. Οι πιστωτές υιοθετούν τη συνταγή του ΔΝΤ, δηλαδή μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα. Στα εργασιακά, οι πιστωτές ζητούν να μη γίνει καμία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαμορφώθηκε με τους μνημονιακούς νόμους τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, δεν επιμένουν σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση επιδιώκει την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή την εφαρμογή τους και από επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη στις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις».
Ο Σόιμπλε για Grexit
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε χθες ότι δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν καταφέρει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει.
«Δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)» υπογράμμισε μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin. Ο Σόιμπλε είπε επιπλέον ότι στέλνει στην Ελλάδα το ίδιο μήνυμα που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης από θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Εάν δεν το κάνει, τότε θα υπάρξουν προβλήματα». Ωστόσο συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».
O Τόμας Βίζερ για τη συμφωνία
Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του EuroWorking Group δήλωσε : «Διευκρινίζω: Δεν χρειάζεται να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία πάνω σε ένα καλό σημείο εκκίνησης για τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις των αποστολών στην Αθήνα. Η ανάγκη συμφωνίας για ένα καλό σημείο εκκίνησης οδηγεί ορισμένους ανθρώπους στο λάθος συμπέρασμα να πιστεύουν ότι πρέπει να συμφωνηθεί από τώρα η τελική λύση» λέει ο κ. Βίζερ και συμπληρώνει: «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα που εξετάζουμε εδώ και αφορά μόνο το σημείο εκκίνησης».
Παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να συμφωνηθεί για να επιστρέψει στην Αθήνα η ομάδα των τεχνοκρατών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Τόμας Βίζερ υπογραμμίζει ότι «το σημείο εκκίνησης περιλαμβάνει τη συμφωνία για ορισμένα μέτρα τα οποία θα νομοθετηθούν τώρα, αλλά θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος».
Ο ρόλος του ΔΝΤ
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών εντάσσεται και η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της καγκελαρίου της Γερμανίας, ‘Ανγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.
Ο Σουλτς για Grexit
«Όποιος στρέφει την Ευρώπη και τη Γερμανία τη μια κατά της άλλης διαπράττει αμάρτημα ως προς το μέλλον της χώρας μας. Δεν είναι συνετό να έρχεται προς συζήτηση συνεχώς το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά κατά εκείνων οι οποίοι διχάζουν την Ευρώπη. Γι΄ αυτό και η πρόσφατη φλυαρία για το Grexit είνα επικίνδυνη», είπε ο Μάρτιν Σουλτς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
«Σε αυτούς τους καιρούς της παγκόσμιας ανησυχίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Μια λειτουργούσα Ευρώπη στην οποία οι μικροί και οι μεγάλοι συζητούν ως ίσος προς ίσον είναι επίσης η καλύτερη προστασία για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία», προσέθεσε ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).
Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης θα συμμετάσχει σήμερα Δευτέρα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν θέματα όπως οι άυλες επενδύσεις, η νεοφυής επιχειρηματικότητα και ο συντονισμός των χωρών μελών σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής.
Ο κ. Χαρίτσης θα αναφερθεί στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας, τόσο στο θεσμικό, όσο και στο χρηματοδοτικό πεδίο που ωθούν την ελληνική οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό. Με πυλώνες μία δυναμική και καινοτόμα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το υψηλά μορφωμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, η ελληνική οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να μετατραπεί σε μία σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να σταθεί στο νέο, πιο απαιτητικό, διεθνές περιβάλλον.
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Πρώτο Θέμα, Euro2day.gr)