Η επίδραση των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών στην Ελλάδα
Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών θα επηρεάσουν αναμφισβήτητα και τα ανοικτά ζητήματα της Ελλάδος , αξιολόγηση και χρέος. Σύμφωνα με τους αναλυτές η πιθανή είσοδος των Φιλελεύθερων (FDP) στην κυβέρνηση και μάλιστα σε οικονομικό υπουργείο, όπως διεκδικούν, αφήνει μια σκιά καθώς οι Φιλελεύθεροι ως γνωστόν έχουν σκληρές θέσεις στο θέμα της Ελλάδας και είναι υπέρμαχοι του Grexit. Πολλοί γερμανοί οικονομολόγοι όπως ο Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.δηλώνουν ότι «μια γερμανική κυβέρνηση με συμμετοχή του FDP δύσκολα θα συνεργαζόταν για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο”. Σύμφωνα με τον Τόμας Άλτμαν, διευθυντή διαχείρισης χαρτοφυλακίου της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων QC Partners, ανεξάρτητα από το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, είναι σημαντικό ότι θα ανήκουν σε αυτό τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε “δύο έμπειροι πρωταγωνιστές στο πεδίο της ευρωκρίσης”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “αυτή η συνέχεια θα πρέπει να ηρεμήσει ως έναν βαθμό τους ευρωπαίους εταίρους”.
Οι βιομηχανικές ενώσεις για το μέλλον της Γερμανίας
Οι μεγάλες βιομηχανικές ενώσεις της Γερμανίας καλούν τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα να αρχίσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τα αποτελέσματα των εκλογών ώστε να σχηματίσουν μία σταθερή κυβέρνηση και να αποφευχθεί ένα πλήγμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
«Οι εταιρείες μας χρειάζονται καθαρά μηνύματα. Τώρα πρέπει να αποφύγουμε να πληγεί η Γερμανία ως επιχειρηματικό πεδίο», δήλωσε ο Ντίτερ Κεμπφ, πρόεδρος της βιομηχανικής ένωσης BDI. «Κατά την προεκλογική εκστρατεία, οι πολιτικοί συζητούσαν υπερβολικά συχνά για το παρελθόν και υπερβολικά σπάνια για το παρόν», είπε ο Κεμπφ αναφερόμενος για τις επικρίσεις που δέχθηκε η απόφαση της Αγγελα Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα της χώρας στα κύματα των αιτούντων άσυλο.
Ενώ σε ένας σαφές μήνυμα κατά της εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που καταλαμβάνει την τρίτη θέση και εκπροσώπηση στο γερμανικό κοινοβούλιο συγκεντρώνοντας γύρω στο 13%, ο Κεμπφ είπε: «Η υποχώρηση στον εθνικισμό δεν αποτελεί εναλλακτική για τη χώρα μας. Χρειαζόμαστε μαζικές επενδύσεις στη Γερμανία για τους καταπονημένους δρόμους, την ανεπαρκή ψηφιακή υποδομή και πολλές ελλείψεις στην εκπαίδευση».
Ο γερμανικός τύπος
«Νίκη – εφιάλτης για την Μέρκελ» και «Μαύρη μέρα για το SPD» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων της Bild για τα δύο μεγάλα κόμματα Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες. «Το τίμημα της επιτυχίας», είδε το περιοδικό Der Spiegel για την Καγκελάριο, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του έκανε λόγο για μια «Νέα Γερμανία μετά τις εκλογές». «Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα», έχει τίτλο η Süddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο της AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για την δημοκρατία μας». «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για την Χριστιανική Ένωση». «Ο απολογισμός», γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική. «Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα
Αρχίζει η τρίτη αξιολόγηση με την επίσκεψη στην Ελλάδα που πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί και θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Οικονμικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.
Επίσης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του Eurogroup θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist με θέμα «HOW FAST CAN WE GROW?- Vital questions for America, Europe and Greece» με ομιλητές επίσης τον Τζακ Λιου, πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ , τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Κ. Σημίτης – Η κοινωνική συνείδηση και η αλήθεια για το μνημόνιο
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσίεψε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην Καθημερινή της Κυριακής. Μερικές βασικές του επισημάνσεις:
«Οι πολίτες, στη μεγάλη τους πλειονότητα, έχουν σχηματίσει την πεποίθηση ότι το πολιτικό-κοινωνικό σύστημα δεν τους εξασφαλίζει πια ικανοποιητικές συνθήκες ζωής. Αισθάνονται ότι οι όροι λειτουργίας της κοινωνίας συνεχώς χειροτερεύουν. Φοβούνται. Αντιδρούν. Δεν είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια. Επικεντρώνονται στο προσωπικό τους συμφέρον. Αρνούνται τους κανόνες. Ασπάζονται στάσεις, όπως τη συστηματική φοροδιαφυγή ή συνεργάζονται σε συντεχνιακές συνδικαλιστικές, πελατειακές σχέσεις που εξασφαλίζουν τις ατομικές τους επιδιώξεις. Η πληθώρα ειδικών ρυθμίσεων που κατοχυρώνονται με διαδικασίες τροπολογιών σε μια απειρία νέων νομοθετικών ή διοικητικών κανόνων είναι η απτή απόδειξη».
Η συρρίκνωση της κοινωνικής συνείδησης δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και του τρόπου που ερμηνεύθηκε η κρίση και των πολιτικών στόχων που επιδιώχθηκαν κατά την αντιμετώπισή της.
Η άποψη ότι πλησιάζει το «το τέλος των μνημονίων» δεν ευσταθεί. Ο Κώστας Σημίτης επισημαίνει :.
«Πρώτα απ’ όλα: Ο κανονισμός της Ε.Ε. 472/2013 ορίζει: «Τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί». Με απλά λόγια, συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις.
Είναι, ήδη, γνωστό ότι η Ελλάδα κατά την τελευταία «αξιολόγηση» αποδέχθηκε να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα σε μια πρώτη φάση 3,5% του ΑΕΠ και μετά ύψους 2% του ΑΕΠ για απροσδιόριστο ακόμη χρόνο. Η συμφωνία αυτή συνεπάγεται την ουσιαστική εφαρμογή «μνημονιακής πολιτικής» παρά το τέλος των μνημονίων. Βέβαιο είναι, επίσης, ότι η λήξη του δανεισμού και των μνημονίων θα συνδυαστεί με μια «πιστωτική γραμμή» (δανεισμό) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της. Ο δανεισμός αυτός θα συνδέεται με όρους που θα αφορούν την οικονομική πολιτικής της χώρας».
(πηγές: Reuters, ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή, euro2day, capital.gr)