• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Αισιοδοξία διακατέχει τα κυβερνητικά στελέχη ότι το σημερινό Eurogroup θα συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και θα ανάψει το πράσινο φως για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων επικρατεί στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, σήμερα θα λάβει το βάπτισμα του πυρός ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Την περασμένη Παρασκευή το EuroWorking Group (EWG) διαπίστωσε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση κι ως εκ τούτου κατέληξε στην επί της αρχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Αν σήμερα το Eurogroup εγκρίνει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σε μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά η έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ούτως ώστε η πρώτη υποδόση να αποδεσμευτεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων ανέρχεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα εκταμιευθεί σε πάνω από μία υποδόσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα ταμειακό απόθεμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα για τη μετα-Μνημονιακή εποχή.

Επίσης, στο σημερινό Eurogroup είναι πιθανό να γίνει μια πρώτη συζήτηση για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα με το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με ορίζοντα τη λήψη πολιτικών αποφάσεων τον Ιούνιο.

Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους επισημαίνουν  ότι τις επόμενες εβδομάδες οι δύο πλευρές θα πρέπει να ασχοληθούν με κάτι πιο θεμελιώδες για την μετάβασης στη μετά μνημόνιο εποχή και την ελάφρυνση χρέους. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο. Η συνήθης πρακτική για χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα διάσωσης είναι οι αξιολογήσεις ανά εξάμηνο από την Κομισιόν και την ΕΚΤ μέχρι να αποπληρωθεί το 7% των χρεών. Όμως, ένας διπλωμάτης δήλωσε στους FT πως είναι πιθανό η ευρωζώνη να είναι «λίγο πιο σκληρή» στην περίπτωση της Ελλάδας, εξαιτίας του μεγάλου ποσού που οφείλει. Μια πιθανότητα είναι οι πιο τακτικές αξιολογήσεις. Μία άλλη κίνηση θα μπορούσε να είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM.

Ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρθηκε σε πολλά βραχυπρόθεσμα προβλήματα και σε δύο κινδύνους. Ο ένας, είπε, είναι οι τράπεζες και ο άλλος το ΔΝΤ να ζητήσει να έρθει η μείωση του αφορολόγητου ένα χρόνο νωρίτερα (δηλαδή από το 2019). Μίλησε για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού με συμμαχίες και με μία στρατηγική που θα πρέπει να αναπτύξει η κυβέρνηση μέσα από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές τις οποίες θα ορίζει η ελληνική πλευρά.

 

 

Η στάση του ΔΝΤ

Τα ερωτηματικά για τη στάση του ΔΝΤ συνεχίζουν να υπάρχουν. Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες στις Βρυξέλλες σημείωνε ότι το ΔΝΤ πιθανόν να αλλάξει στάση και να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε χθες ότι για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμά του πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: πρώτον να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, να υπάρξει ελάφρυνση χρέους που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.

Κατά τις πληροφορίες του protothema.gr, το σημερινό Eurogroup δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις όπως η ταυτόχρονη δρομολόγηση μιας λάιτ διευθέτησης για το χρέος μαζί με την ενεργοποίηση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το καλοκαίρι.

Αν συμβεί η απόλυτη ανατροπή και αντί να βγει, όπως προεξοφλούσαν κυβερνητικά στελέχη, εισέλθει επισήμως το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στα παρά ένα της λήξης του (ακόμη και χωρίς λεφτά), η εξέλιξη αυτή θα ισοδυναμεί με δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση.

Διότι από τη μια πλευρά το ΔΝΤ θα πιέζει για το χρέος και θα λειτουργεί ως εγγύηση για την επιστροφή στις αγορές αλλά από την άλλη θα έχει μεγαλύτερο λόγο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που το ίδιο επεδίωξε όπως η μείωση των συντάξεων (2019) και του αφορολόγητου το 2020 ή το 2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 2018 – αυτό θα εκτιμηθεί τον Μάιο.


Ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης

Μιλώντας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος o αναπλ. Υπουργος Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι «το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό» και εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της εποπτείας σε Πορτογαλία και Κύπρο όταν βγήκαν από τα μνημόνια. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτές οι χώρες δεν έχουν προβλήματα χρέους υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο «κορσές» στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι πιο στενός.

Σύνοδος υπ.Εξωτερικών της Ε.Ε.

Τις Βρυξέλλες επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην Ειρηνευτική Διαδικασία αλλά και τους ευρύτερους συσχετισμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Επίσης θα συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη και το θέμα της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (AKE) μετά το 2020.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

 

Προτάσεις καθορισμού συντελεστών ΦΠΑ

Προτάσεις για νέους κανόνες προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο φορολογικό περιβάλλον που θα στηρίξει την ανάπτυξη των ΜμΕ παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά με το θέμα αυτό: «Η ΕΣΕΕ υποστήριζε ανέκαθεν το Σχέδιο Δράσης του 2016 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα μέτρα που περιγράφονται σε αυτό για τη διευκόλυνση της τήρησης του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Έχει μάλιστα ήδη τοποθετηθεί για την επέκταση της ενιαίας θυρίδας ΦΠΑ, ως σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον όμως, θα στηρίξουμε τις τελευταίες προτάσεις σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ και τα ειδικά καθεστώτα για τις μικρές επιχειρήσεις στις ευρωπαϊκές οργανώσεις που συμμετέχουμε όπως την ΕSEC, τη UEAPME και την EuroCommerce, η οποία μάλιστα εγείρει ορισμένες ανησυχίες για τις μεγάλες εμπορικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, η EuroCommerce προειδοποιεί ότι παρέχοντας στα κράτη μέλη ευελιξία να προσθέσουν μια πληθώρα νέων μειωμένων συντελεστών, θα προσθέσει απλώς σε μια ήδη πολύπλοκη κατάσταση, ένα κατακερματισμό των συστημάτων του ΦΠΑ, όταν αυτό που χρειάζεται είναι μια απλούστερη και πιο εναρμονισμένη προσέγγιση.

 

 

(πηγές: Capital.gr, protothema.gr, ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

1)     Διευκρίνιση σχετικά με τυχόν υποχρέωση γνωστοποίησης συναλλαγών μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων

Ιστοσελίδα http:www.hcmc.gr

2)     Φορολογική αντιμετώπιση υπεραξίας ΝΔ 1297/1972

Περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/22782/Φορολογική-αντιμετώπιση-υπεραξίας-ΝΔ-1297%7C1972

3)     Καθορισμός του αριθμού φορολογικών ελέγχων και ερευνών που θα διενεργηθούν από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε κατά το έτος 2018.

Ιστοσελίδα : www.aade.gr

http://www.aade.gr/egkyklioi-kai-apophaseis/dipaee-1192795-ex-2017

4)     Η αλλαγή της φορολογικής κατοικίας

(Κωνσταντίνος Καλλίτσης, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός)

Ιστοσελίδα : e-forologia.gr

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=208479

5)     Φόρος διαμονής – Λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/39059

6)     Υ.Α. 366/138268/2017 Εγγραφή στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011 (Α’ 89).

Ιστοσελίδα : www.forin.gr

https://www.forin.gr/articles/article/23340/u-a-366-138268-2017

7)     ΜΥΦ 2017 – Υποβολή συγκεντρωτικών για το 2017

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38992

8)     Οι ζημίες που προκύπτουν από συμβάσεις ή πράξεις επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που πραγματοποιούνται για κάλυψη κινδύνων αναγνωρίζονται φορολογικά – ΣΟΛ ΑΕ

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38551

9)     Νυχτερινή εργασία

(Πέτρος Ραπανάκης

Σύμβουλος επ/σεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρ. δυναμικού)

Ιστοσελίδα : e-forologia.gr

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=208495