• Σήμερα είναι: Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Όλα δείχνουν πώς  βαδίζουμε προς χαλάρωση των capital controls, το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη αποστείλει την εισήγησή του στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις επικείμενες αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος  οι τροποποιήσεις στους περιορισμούς θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις για άνοιγμα νέων λογαριασμών, ενώ θα αυξηθούν και τα όρια για την εκτέλεση εισαγωγών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της εκταμίευσης των δόσεων οικονομικής στήριξης του ελληνικού δημοσίου, αλλά και της εξόδου στις αγορές.

Παρά τις πιέσεις των τραπεζικών διοικήσεων για παρεμβάσεις στους συναλλακτικούς κανόνες των ιδιωτών, δεν αναμένεται τουλάχιστον στην παρούσα φάση κάποια αλλαγή.  Μεταξύ των αιτημάτων των τραπεζών περιλαμβάνονται η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης ως και 2.000 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα, το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχων ακόμη κι αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη, η αύξηση στο 60% του ποσοστού των εμβασμάτων από το εξωτερικό που μπορεί να αναληφθεί σε φυσική μορφή και ο διπλασιασμός του ορίου ελεύθερης αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό, στις 2.000 ευρώ.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Δεν φαίνεται να προχωράει η  επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει μια απλοποιημένη και χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ύψους έως 50.000 ευρώ, σε Δημόσιο και ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής  οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν συμφώνησαν. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, ενώ παράλληλα μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην υπουργική απόφαση που αφορά τη ρύθμιση για χρέη επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία (όχι τράπεζες ή ιδιώτες) που δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», προβλέπει, μεταξύ άλλων, ακόμα και «κούρεμα» της κύριας οφειλής, και θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν ακόμη και χρέη που έχουν ενταχθεί στις 12 ή ακόμη και τις 100 δόσεις του ΕΦΚΑ.

Η «ευρωπαϊκή περιπέτεια»

Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσει η “ευρωπαϊκή περιπέτεια”, εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, σημειώνοντας παράλληλα ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο να γίνει «χωρίς ουρίτσες και με ένα αναπτυξιακό πρόσημο».

Ωστόσο, επικαλούμενος την εμπειρία της δεύτερης αξιολόγησης, κατά την οποία επανήλθαν ζητήματα που είχαν κλείσει, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι θεσμοί να ζητήσουν τη λήψη νέων μέτρων το φθινόπωρο.

Φορολογικά

Σήμερα τελειώνει η διορία για να πληρώσουν τη 1η δόση του φόρου εισοδήματος 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι . Τα στατιστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν αύξηση των χρεωστικών εκκαθαριστικών κατά περίπου 10% ή κατά περίπου 230.000 φορολογούμενους οι οποίοι σήμερα καλούνται να καταβάλλουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έφτασαν φέτος στα 2.545.274,όταν πέρυσι ήταν 2.318.902. Το ποσό των έξτρα φόρων εισοδήματος που μοιράζονται όμως παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 3,7 δισ. ευρώ.

Η εξήγηση κρύβεται σε δύο πιθανά ενδεχόμενα: τα εισοδήματα μειώθηκαν περαιτέρω ή η απόκρυψη φορολογητέας ύλης διευρύνθηκε. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

 

(πηγές: Καθημερινή. Το Βήμα, ΑΝΑ-ΜΠΕ)