• Σήμερα είναι: Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα. Την Παρασκευή βρέθηκε στην Αθήνα  ο επικεφαλής των θεσμών για λογαριασμό της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, για επαφές εν όψει της 3ης αξιολόγησης , ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι τηλεδιασκέψεις. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα 2 εβδομάδες, ενώ πηγές των θεσμών αναφέρουν ότι οι αποστολές θα διαρκέσουν 4 -10 ημέρες ανάλογα με το αντικείμενο. Το κλείσιμο της 3η αξιολόγησης τοποθετείται στο τέλος Νοεμβρίου με στόχο να εγκριθούν οι αποφάσεις και η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 4,8 δις.ευρώ στο πρώτο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Επόμενος σταθμός είναι η πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου. Στο άτυπο Eurogroup η Ελλάδα είναι ένα από τα δύο θέματα της ατζέντας.  .

Τράπεζες

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής έντονο είναι το ενδιαφέρον για τη διαχείριση επισφαλών δανείων, τόσο από πρώην στελέχη ελληνικών τραπεζών και ξένες εταιρείες όσο και από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους. Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει χορηγήσει οκτώ άδειες, ενώ περισσότερες από δέκα αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ντόμινο εξελίξεων με τη δραστηριοποίηση νέων παικτών στον κλάδο αναμένεται να προκαλέσουν η επικείμενη πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος από τον εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και η επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η διοίκηση της οποίας εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα.

Με δεδομένο ότι έχει ανασταλεί η έκδοση νέων τραπεζικών αδειών από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα δύο πιστωτικά ιδρύματα αποτελούν εν δυνάμει οχήματα για δραστηριοποίηση στην εγχώρια αγορά ελλήνων και ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόκτηση της Επενδυτικής Τράπεζας εξετάζει ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από ξένους ομίλους, οι οποίοι διερευνούν το ενδεχόμενο δημιουργίας  νέας ψηφιακής τράπεζας, καθώς η επιβολή των capital controls έχει ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την βασική του θέση ότι δηλαδή οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους, αλλά και να προχωρήσουν σε νέα αύξηση κεφαλαίου, της τάξης των περίπου 10 δισ. ευρώ, για να καλύψουν επιπλέον «κόκκινα δάνεια» που θεωρεί ότι υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Σε διαφορετική περίπτωση, επιμένουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να άρει τα αυξημένα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ισχύουν σήμερα στη χώρα μας. Κι όλα αυτά, ενώ αυξάνει ο αριθμός των στεγαστικών, που εντάσσονται στην κατηγορία των «κόκκινων», ενώ την ίδια ώρα, ο στόχος για μείωση των NPLs απέτυχε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

 

Αποχώρησε η Eldorado Gold

Η Eldorado Gold ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος.