• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το συνολικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης στο τραπέζι

Το συνολικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη στο Brussels Group αναλύθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο συνεδρίασε χθες μέχρι αργά το βράδυ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τη βασική εισήγηση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει και το ρόλο του συντονιστή στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Σε πολλές από τις ενότητες που άνοιξαν τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε τόσο για τις διαφορές που υπάρχουν σε δημοσιονομικά ζητήματα, όσο και για την απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.Ειδικότερα, στα θέματα φορολογίας επισημάνθηκε ειδικά για τον ΦΠΑ πως η αρχική ελληνική πρόταση αφορούσε σε ενιαίο συντελεστή 15% και σε χαμηλό συντελεστή 6%. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έχει θεωρηθεί δημοσιονομικά αποδοτική από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, οι οποίοι -όπως τονίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο- ζητούν αισθητά υψηλότερους συντελεστές.

Το κυβερνητικό συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από αύριο Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.