Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κ. ΑλέξηςΤσίπρας, διαβλέποντας τις τάσεις διαμόρφωσης νέου αδιεξόδου στις συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους και υπό το βάρος των πιεστικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου, απέστειλε επιστολές προς την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας κ.Φρανσουά Ολάντ. Επισημοποιήθηκε έτσι το ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ στις 23 Μαρτίου στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός με τις επιστολές του επιχειρεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις των τελευταίων ημερών, δηλώνει ότι η κυβέρνησή του κινείται προς ικανοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε προσωπικά στις 20 Φεβρουαρίου και επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία τα οποία είναι ικανά να επιτρέψουν την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Και ζητεί προς τούτο να δοθεί το σχετικό σήμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να παρασχεθούν οι ελάχιστες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις.
Bloomberg
Σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται στην υποχρέωση της Ελλάδας να καταβάλει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για δανειακές υποχρεώσεις έως την προσεχή Παρασκευή το οποίο υπογραμμίζει πως μεταξύ άλλων θα πρέπει να καταβληθεί δόση στην Εθνική Τράπεζα για το περίφημο «swap Τitlos» (συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίου) της Goldman Sachs. Κατά το πρακτορείο η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοπρατήσει 1 δισ. εντόκων γραμματίων στις 18 Μαρτίου από τα οποία θα αντλήσει τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να μετακυλήσει πάνω από 1,6 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμων γραμμάτιων που οφείλονται στις 20 Μαρτίου. Την ίδια μέρα, έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει περίπου 350 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αλλά και τους τόκους τεσσάρων ομολογιών που κατέχονται από την ΕΚΤ ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ.Το Bloomberg, αναφέρεται και στην υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει στην Εθνική Τράπεζα δόση για το περίφημο «swap Τitlos» που είχε αγοράσει από την Goldman Sachs και μέσω του οποίου «ωραιοποίησε» τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας κατά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας και της Goldman Sachs αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με το ποσό που οφείλεται.
ΕΣΠΑΠροβληματίζει επίσης την κυβέρνηση το άτυπο «πάγωμα» του ΕΣΠΑ από τις Βρυξέλλες, το οποίο δεν είναι διόλου άσχετο από αυτό το νέο κανονιστικό πλαίσιο σιδηράς πειθαρχίας, καθώς η Κομισιόν νομιμοποιείται πλέον να διακόψει τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ εάν υπάρξουν παραβιάσεις των δημοσιονομικών ή μακροοικονομικών δεσμεύσεων.
(πηγή:in.gr, AΠΕ-ΜΠΕ, ΤΟ ΒΗΜΑonline)