• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, κατά πλειοψηφία, επί των άρθρων και του συνόλου του, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης η συζήτηση στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής επί των ρυθμίσεων, σε κάποιες από τις οποίες διαφώνησαν και βουλευτές της πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων προκηρύξεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στον Τύπο. Εν μέσω των αντιδράσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανακοίνωσε προ της ψηφοφορίας την επαναφορά στο υφιστάμενο καθεστώς για τη δημοσίευση προκηρύξεων.

Στην περίπτωση των ρυθμίσεων για τους ενστόλους, που είχαν επίσης προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανακοίνωσε λίγο πριν από την ψηφοφορία νομοτεχνική βελτίωση με την οποία έδωσε ακόμη 6 μήνες προθεσμία (έως 30.6.2015) ώστε οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης των ενστόλων να μπορούν να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

Σε ό,τι αφορά στον υπολογισμό του εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέσχε προφορική διαβεβαίωση ότι πριν από την έκδοση της δικής του υπουργικής απόφασης θα έχει προηγηθεί πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Ωστόσο, η νομοτεχνική βελτίωση δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού φορέα των ενστόλων που βρίσκονταν από νωρίς στη Βουλή.

Συνεπεία της συνέχισης των αντιρρήσεων αυτών και ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για τις συγκεκριμένες διατάξεις, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έγινε αντικατάσταση ενός βουλευτή, του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη που προέρχεται από τους ένστολους.

Τελικά η επίμαχη διάταξη για τους ενστόλους υπερψηφίστηκε με 50 «ναι» και 47 «όχι».