• Σήμερα είναι: Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Ψηφός εμπιστοσύνης και σχόλια για το χρέος

 

 

Σήμερα, Παρασκευή, κορυφώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η πολιτική «μάχη» για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, η οποία θα καταλήξει τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία. Η κυβέρνηση αναμένει τουλάχιστον 155 θετικές ψήφους, μετά και την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη ΝΔ.

Απάντηση σε όσα ακούγονται για την ελάφρυνση του χρέους έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη συζήτηση για την πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειας μας στην εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε και διαπραγματεύεται με τεκμηριωμένα επιχειρήματα».

Επιπλέον ανέφερε ότι «το μεγάλο στοίχημα τώρα να μην αφήσουμε αναξιοποίητα τα οφέλη της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στις συμφωνίες με τους εταίρους μας η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη και η φωνή της ενιαία. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα θέματα. Δεν είναι η ώρα των εύκολων και των μη κοστολογημένων παροχών».

Η Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Την άποψη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από του επισήμους πιστωτές της εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει εφεξής χωρίς την χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως είναι προφανώς απόφαση κάθε χώρας να αποφασίσει το πότε και πώς θέλει να διαχειριστεί την οικονομική της κατάσταση.

«Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση. Αλλά επίσης πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψη μας σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη» τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Η ίδια άφησε να εννοηθεί πως το σχήμα της εποπτείας θα διαφοροποιηθεί χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της τα επόμενα χρόνια, χωρίς οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.