Συνέρχεται σήμερα το Eurogroup στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη δημοσιονομική πορεία και τις προοπτικές της ευρωζώνης, εστιάζοντας στο επόμενο έτος. Επίσης θα ενημερωθούν για την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα Προγράμματα Σταθερότητας του 2021. Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει την προετοιμασία των προσχεδίων προϋπολογισμού και των συστάσεων για την ευρωζώνη για το 2022. Επιπλέον, θα συνεχιστεί ο διάλογος σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της δημιουργίας ψηφιακού ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση ως σύνολο.
Επίσης σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανταλλάξουν, μεταξύ άλλων, απόψεις με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορoνοϊού, καθώς και με θέματα τραπεζικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Αύριο Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) θα συζητήσουν για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την πρώτη δέσμη Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη – μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), το οποίο ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προβλέψεις για ανάπτυξη
Στη συντηρητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6% το 2021 θα μείνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, παρακολουθώντας στενά και τις εξελίξεις στο υγειονομικό επίπεδο. Το ΥΠΟΙΚ δείχνει να μην παρασύρεται από πολύ καλύτερες προβλέψεις όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 4,3%, της Τράπεζας της Ελλάδος για ανάπτυξη 4,2% ή του ΙΟΒΕ, που προβλέπει ανάπτυξη 5% – 5,5% για φέτος.
Τράπεζες- επιχειρήσεις- δάνεια
Νέα συνάντηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, του υπ. Οικονομικών και επιχειρήσεων εντός της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Τετάρτη, 15 Ιουλίου. Βασικό θέμα των συζητήσεων είναι τα κριτήρια για τη στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αν και η Ελλάδα έλαβε (και αξιοποίησε) τη μεγαλύτερη στήριξη και τη μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων, είναι η χώρα με το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (12 φορές μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), το 80% των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από τον τραπεζικό δανεισμό, η πιστωτική επέκταση τους πρώτους μήνες του 2021 μειώθηκε, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν τους χειρότερους δείκτες κερδοφορίας και εποπτικών κεφαλαίων, αλλά και προβλέψεων, σε σχέση με το ύψος των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM, κ. Αντρέα Ενρία, οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν αυστηρές στην τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων, αλλά πρέπει να προσαρμόσουν τα κριτήρια στις προοπτικές και στους κινδύνους που έρχονται.
Επικουρική ασφάλιση- Θεσμοί
Την Πέμπτη αρχίζει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού από τη μετάβαση από το διανεμητικό στο κεφαλαιουχικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης και τον τρόπο της κάλυψής του. Οι αποφάσεις θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο πριν την εισαγωγή του στην Ολομέλεια της Βουλής στα τέλη Αυγούστου.
Διεθνείς οικονομικές ειδήσεις
- Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ο “πυλώνας 1” του ΟΟΣΑ, ο οποίος έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές στις χώρες στις οποίες οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους, ακολουθεί “λίγο βραδύτερο ρυθμό” από ό,τι ο “πυλώνας 2”, που αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου “τουλάχιστον 15%” επί των κερδών των πολυεθνικών στο πλαίσιο μιας μεγάλης συμφωνίας για τη φορολόγηση των εταιρειών μεταξύ 132 χωρών.
- Χθες η G20 ενέκρινε την παγκόσμια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των εταιρικών φόρων που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και τώρα υποστηρίχθηκε από 132 χώρες. Η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ουγγαρία δηλώνουν ότι διαφωνούν με το μέτρο, κάτι που αναμένεται να λυθεί εντός της Ε.Ε.
- Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα συστήσει προσοχή σήμερα, καθώς αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει τα σχέδια για την κατάργηση σχεδόν όλων των περιορισμών κατά του κορονοϊού στις 19 Ιουλίου, παρά την αύξηση των κρουσμάτων σε επίπεδα τα οποία έχουν να καταγραφούν εδώ και μήνες.
(πηγές: Kathimerini.gr, Capital.gr, Euronews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κ- report)
Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.
( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )
……………………..
- ΕΛΤΕ : 010/2021 – Απόφαση επάρκειας για το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων
- Νέος νόμος 4816/2021 για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – Τροποποίηση του ν. 4557/2018
https://www.forin.gr/articles/amhsh-esodwn-apo-paranomes-drasthriothtes
- Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις. Εταιρική Διακυβέρνηση – Άρθρα 1-24 ν. 4706/2020 – Επ. Κεφαλαιαγοράς
https://www.taxheaven.gr/circulars/36962/syxnes-erwthseis-apanthseis
- Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )
https://www.kathimerini.gr/economy/561421663/forodoxies-gnorizete-oti-331/
- Τσουχτερά πρόστιμα για παραβάσεις στους φορολογικούς μηχανισμούς ( Τζένη Πάνου ASnetwork)
- Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις (Ενημερωμένο) Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ΦΠ – Έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3
https://www.taxheaven.gr/circulars/36602/s -apanthseis-enhmerwmeno
- ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο – Νέοι κανόνες από 1η Ιουλίου για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως
https://www.taxheaven.gr/newsfish-diataxewn
- Αναβαλλόμενη φορολογία – Προαιρετική μετατροπή και διαδικασία ειδικού φορολογικού ελέγχου. Η νέα Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου
https://www.taxheaven.gr/news/55169/ h-nea-praxh-ypoyrgikoy-symboylioy
- Οι τόκοι που καταβάλλονται σε νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Γερμανίας, που δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 10%, εφόσον ο δικαιούχος του εισοδήματος ζητήσει την εφαρμογή της διμερούς Σ.Α.Δ.Φ. μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας – ΣΟΛ Α.Ε.
- Αξιοποίηση BIG DATA στη νέα διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική
https://www.taxheaven.gr/news/55166/axiopoihsh-big-data-sth-nea-dieonh-forologikh-arxitektonikh