• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

200 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ θα παρασχεθεί από το Ταμείο Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου από Σεπτέμβριο.

O υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW) Ούλριχ Σρέντερ παρουσίασαν χθες  το χρονοδιάγραμμα και τους όρους λειτουργίας του υπο-ταμείου χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

O υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις στοχεύσεις του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ανακοινώνοντας πως αυτό ιδρύθηκε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο. Όπως τόνισε, το ταμείο θα δίνει μακροπρόθεσμα ευέλικτα δάνεια, με μέγιστη διάρκεια 7 ετών και με επιτόκια χαμηλότερα από 1% έως και 3% από τα ισχύοντα στην αγορά. Η χρηματοδότηση του ταμείου θα δίνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.

Το νέο ταμείο θα διευκολύνει την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δάνεια για κεφάλαια κινήσεως, ενώ θα δίνει και τη δυνατότητα αναχρηματοδοτησης δανείων. Η αποπληρωμή του κεφαλαίου θα γίνεται στην λήξη, δηλαδή στην διάρκεια της σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τους τόκους.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ταμείου τονίσθηκε πως τον Ιούνιο θα επιλέγουν οι τράπεζες που θα δανειοδοτηθούν με 7ετή δάνεια από το Ταμείο Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, τον Ιούλιο θα εκταμιευθούν τα δάνεια προς τις τράπεζες και από τον Σεπτέμβριο θα συνομολογηθούν οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ των τραπεζών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο υπουργός εκτίμησε πως στα μέσα 2015 θα έχει υπάρξει απορρόφηση του συνόλου των κεφαλαίων.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως τα δάνεια θα παρέχονται από τις τράπεζες και δεν θα υπάρχει ανάμειξη του υπουργείου καθώς αυτό θα ήταν «αυθαίρετο και έξω από κάθε λογική». Όπως υπογράμμισε, το «ρίσκο το παίρνει η τράπεζα και αυτή αποφασίζει».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της KfW τόνισε πως το επιτόκιο με το οποίο το ταμείο θα δανείσει τις τράπεζες θα ορισθεί διμερώς και ότι από την επομένη εβδομάδα θα σταλούν στις 4 συστημικές τράπεζες οι σχετικές συμβάσεις.

(πηγή:in.gr, ΑΠΕ)