• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

ALPHA BANK: δεν προκύπτει ανάγκη για νέα μέτρα

«Από πουθενά δεν προκύπτει ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, αφού με τα ήδη ισχύοντα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 μπορεί και πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ότι έχει προγραμματιστεί», εκτίμησε η Δ/νση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank υπό τον οικονομολόγο κ. Μιχάλη Μασουράκη. Παράλληλα παρατηρεί ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει από σήμερα με κάποια σοβαρότητα ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής το 2015 και το 2016, διότι με τα σημερινά δεδομένα ακριβώς το αντίθετο είναι το πιο πιθανό.

Επομένως, το να εγείρεται από την Τρόικα θέμα μέτρων από σήμερα για υποτιθέμενη κάλυψη ελλειμμάτων το 2015 και το 2016 το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι ο εκτροχιασμός της οικονομικής, επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που μόλις φαίνεται να αποκαθίσταται στη χώρα μετά τον Μάιο του 2013 και μάλιστα σε πιο στέρεες βάσεις από ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις.

β) «Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του χρέους της ΓΚ της Ελλάδος υποθέτουν ένα επιπλέον κούρεμα (του χρέους που διακρατείται από δημόσιους φορείς) για να εξασφαλιστεί η μείωση του χρέους της ΓΚ στο 124% του ΑΕΠ το 2020».

Η παράγραφος αυτή το μόνο που προσθέτει σε σχέση με τις προηγούμενες αναλύσεις του ΔΝΤ είναι τη λέξη «κούρεμα». Κατά τα λοιπά, λέει ακριβώς ότι έλεγε το ΔΝΤ στο βασικό σενάριο ανάλυσης του ελληνικού χρέους στην Έκθεσή του τον Ιούλ.2013 (σελ. 64).

Για τις εκτιμήσεις αυτού του σεναρίου υπέθετε ότι το Eurogroup θα υλοποιούσε τις αποφάσεις του της 26ης Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με τις οποίες θα παρέχονταν στην Ελλάδα και οι αναγκαίες επιπλέον διευκολύνσεις (νέα μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου στα δάνεια GLF, και επιπλέον χρηματοδότηση ύψους € 4,0 δις το 2014 και € 5,6 δις το 2015) έτσι ώστε να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του 2014-2015 και να εξασφαλιστεί η μείωση του χρέους της ΓΚ της χώρας στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Συνολικά, οι διευκολύνσεις αυτές είχαν εκτιμηθεί από το ΔΝΤ στα επίπεδα του 4,0% του ΑΕΠ το 2020.

Ωστόσο, η χρησιμοποίηση ξανά, αντί των ανωτέρω ακριβών διατυπώσεων και εκτιμήσεων, της λέξης «κούρεμα» από το ΔΝΤ, δίνει μοναδική ευκαιρία για την εκ νέου ενεργοποίηση του μηχανισμού υπονόμευσης του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, μετά την εντυπωσιακή βελτίωση αυτού του κλίματος εντός του 2013 και ιδιαίτερα τον Σεπτ.-Οκτ.2013. Ήδη, όμως, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές έχουν οι ίδιοι επισκεφθεί την Ελλάδα και παρακολουθούν οι ίδιοι τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Δεν επηρεάζονται επομένως (ή επηρεάζονται πολύ λιγότερο) από τις εκθέσεις του ΔΝΤ. Αυτός είναι ο λόγος που το ελληνικό χρηματιστήριο και η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων σημειώνουν συνεχή και δυναμική άνοδο, παρά το ότι τα καταστροφικά σενάρια για την ελληνική οικονομία παραμένουν στην επικαιρότητα.

Αποτέλεσμα της μεγάλης εισροής κεφαλαίων ήταν η άνετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια οι εντυπωσιακές εξελίξεις στις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σημειώνεται δε, η δραστική μείωση του spread των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στα 650 bps την 15.10.2013 (χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτ.2010), και η εντυπωσιακή άνοδος της Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 1120 μον., από κάτω των 500 μον. που διαμορφωνόταν ο δείκτης και άνω των 3000 bps το spread στην κορύφωση της κρίσης.