• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Brexit και αποπληθωρισμός κλονίζουν την αισιοδοξία των επιχειρηματιών

 

Η νέα έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, η έρευνα που διεξάγεται παγκοσμίως κάθε τρίμηνο με τη συμμετοχή 2.500 επιχειρηματιών σε 36 χώρες, διαπιστώνει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παγκοσμίως, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, καθώς στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε μεγάλη πτώση.

Στην Ελλάδα, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων εξακολουθεί να παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, με το ποσοστό αισιοδοξίας να παραμένει αρνητικό για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, για το 1ο τρίμηνο του 2016, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε -52%, σημειώνοντας περαιτέρω πτώση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

Ως σημαντικότερους παράγοντες της απαισιοδοξίας τους, οι Έλληνες επιχειρηματίες αναφέρουν την οικονομική αβεβαιότητα (82%), τους κανονισμούς & τη γραφειοκρατία (64%) και την έλλειψη χρηματοδότησης (50%). Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν να λάβουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διεισδυτικότητας των πωλήσεων (52%), την ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (44%), την επέκταση στο εξωτερικό (36%) και την αύξηση επενδύσεων στο marketing (32%).