• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

CNBC : υπερβολική η αντίδραση της αγοράς για Ελλάδα

Υπερβολικό χαρακτηρίζει το CNBC το selloff που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά assets.

Όπως υποστηρίζει ο Naeem Alsam, επικεφαλής αναλυτής της AvaTrade, «η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο, έχουν κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και απλώς χρειάζεται να λύσουν το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί, αλλά αυτό είναι υπερβολικό. Η χώρα έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα είναι σε θέση να βάλουν και αυτό το τελευταίο κομμάτι στο παζλ».

Το CNBC σχολιάζει πως η ανησυχία είναι ότι ο υποψήφιος του Αν. Σαμαρά για την προεδρία, ο Σταύρος Δήμας, δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τον αριθμό των ψήφων που απαιτείται για να εκλεγεί. Εάν συμβεί αυτό, θα λάβουν χώρα κοινοβουλευτικές εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αντίδραση της αγοράς σε αυτό το νέο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας είναι μια μεγάλη υπερβολή. Είχαμε ήδη αβεβαιότητα με την έννοια ότι δεν ξέραμε εάν θα εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας (τον Μάρτιο) και ως εκ τούτου, εάν θα έχουμε πρόωρες εκλογές ή όχι, αλλά τώρα αυτό έχει πάρει τον δρόμο του», δηλώνει ο Κώστας Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι αναλυτές ανησυχούν κυρίως για μια επανάληψη της κρίσης του 2010, όταν το selloff στην Ελλάδα εξαπλώθηκε στα ομόλογα και άλλων περιφερειακών χωρών της Νότιας Ευρώπης. «Η Ελλάδα μόνη της δεν θα πρέπει να επηρεάσει τους υπόλοιπους από εμάς (δηλαδή τις παγκόσμιες αγορές), αλλά υπάρχουν περισσότερες πωλήσεις στο περιφερειακό χρέος της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», δήλωσε ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην The Lindsay Group.

Από την πλευρά του ο Aslam της AvaTrade, θεωρεί ότι υπάρχει μια «ευκαιρία» στην ελληνική πολιτική αστάθεια. «Η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο ήταν το 2010. Εάν η ίδια κυβέρνηση επανεκλεγεί, αυτό θα είναι μια ευκαιρία. Στον επόμενο χρόνο, θα υπάρξουν πολλά κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα, τα οποία θα προχωρήσουν σε αγορές στο χρηματιστήριο, και θα το οδηγήσουν».

Πηγή:www.capital.gr