Αγαπητοί αναγνώστες,
Ο Ιωάννης Καραβοκύρης, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στο Accountancy Greece εξηγεί πώς το κράτος πρέπει να ενισχύσει τους θεσμούς του για να μπορέσει να ελέγξει τα δημοσιονομικά του, τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους του. Μιλάει για τα αίτια της διαφθοράς στον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα, όσο και για τη σημασία της εισαγωγής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στο δημόσιο λογιστικό.
Στο τεύχος αυτό υπάρχει μια μεγάλη έρευνα-αφιέρωμα για την επένδυση στο Ελληνικό. Αναζητούνται τα χαρακτηριστικά και οι προϋποθέσεις της συνδυαστικής επένδυσης των 10 δισ. ευρώ που υπόσχεται να αναζωογονήσει την οικονομία της πρωτεύουσας, καθώς πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση-μαμούθ, η οποία θα αλλάξει την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και θα αναζωογονήσει την οικονομία.
Στο σημερινό τεύχος θίγουμε ένα σημαντικό θέμα για πρώτη φορά: Είναι η πληροφοριοδότηση για οικονομικά ζητήματα. Όπως γράφει ο Jack Bertrandon, ορκωτός ελεγκτής λογιστής, συνεργάτης της εταιρείας Strategy Finance Development, η πληροφοριοδότηση για πολύ καιρό θεωρούνταν πρακτική ανήθικη, και μάλιστα αποτελούσε πλημμέλημα στη Γαλλία. Όμως σήμερα έχουμε μια θεαματική εξέλιξη, καθώς το ευρωπαϊκό δίκαιο ανταγωνισμού έχει οδηγήσει σε μια στροφή 180 μοιρών σε αυτόν τον τομέα, υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων. Η διεθνής πρακτική παραθέτει περιπτώσεις όπου πληροφοριοδότες ενθαρρύνονται, προστατεύονται, ακόμα και αμείβονται από τις αρχές. Ο συγγραφέας παραθέτει τον προβληματισμό γύρω από το θέμα αυτό που υπάρχει την παρούσα στιγμή στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ποια θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2014; Αντλώντας δεδομένα και πορίσματα από την ετήσια έκθεση της Grant Thornton για την παγκόσμια εικόνα των επιχειρήσεων το 2014 (IBR), τη Μονάδα Πληροφοριών του Economist (EUI) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), παρουσιάζουμε τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία το 2014.
Η Συντακτική Επιτροπή