• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025

EDITORIAL 18

Αγαπητοί φίλοι,

Την ώρα που η Ελλάδα αναζητά τρόπους και στρατηγικές που θα επαναπροσδιορίσουν τη θέση της μέσα στους κόλπους της Ευρωζώνης, προχωρώντας άμεσα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα της εξασφαλίσουν την έξοδό της από την κρίση, οι έλληνες ευρωβουλευτές δίνουν, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη δική τους μάχη για να ακουστεί η φωνή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Πώς μας βλέπουν στην πραγματικότητα οι ευρωπαίοι εταίροι; Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση και ποιο προμηνύεται να είναι το μέλλον της Ευρωζώνης σε ένα πολιτικό και οικονομικό, διαρκώς μεταβαλλόμενο, περιβάλλον; Στο Accountancy Greece πέντε έλληνες ευρωβουλευτές, οι Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανώλης Γλέζος, Εύα Καϊλή, Κώστας Παπαδάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης, προερχόμενοι από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις, μιλούν στη δημοσιογράφο Μαρία Ακριβού και καταθέτουν τις απόψεις τους αναφορικά με τη βιωσιμότητα, τόσο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και του ενιαίου νομίσματος που υφίσταται κλυδωνισμούς, ενώ απαντούν στο ερώτημα υπό ποίους όρους θα μπορούσε να δοθεί μια δεύτερη, ουσιαστική ευκαιρία στους έλληνες πολίτες.

Στο τεύχος αυτό εξετάζεται η ελληνική επιχειρηματικότητα. Η ανάπτυξή της σε σταθερές βάσεις είναι το µεγάλο στοίχηµα και το βασικότερο προαπαιτούµενο για να τεθεί η ελληνική οικονοµία σε σταθερή τροχιά ανόδου. Η Grant Thornton παρουσιάζει την ετήσια έρευνά της για την ελληνική επιχειρηµατικότητα, ιδιαίτερα τη µικρή και µεσαία, που είναι ο κινητήριος µοχλός της ελληνικής οικονοµίας, αλλά και βασικό συνθετικό στοιχείο της κοινωνικής συνοχής. Η έρευνα αποτυπώνει τα στοιχεία 8.000 εταιρειών ανά μέγεθος και ανά κλάδο. Επίσης, η δημοσιογράφος Πέννυ Κούτρα προσδιορίζει τα «σύννεφα» που σηκώθηκαν πάνω από την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις δυσκολίες προσαρμογής στη νέα κατάσταση.

Μεταξύ της υπόλοιπης ύλης μας υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα, όπως αυτό του Eli R. Khazzam, αρχισυντάκτη του IFAC Global Knowledge Gateway, με τίτλο «Βρίσκοντας κοινά σημεία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών: Δυτικές και ισλαμικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», άρθρα για το Solvency II, τη χρηματοοικονομική κατάσταση των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, την ιστορία της λογιστικής, την παγκόσμια έρευνα της IFAC για τις μικρομεσαίες λογιστικές επιχειρήσεις κ.ά.

Η Συντακτική Επιτροπή