Αγαπητοί αναγνώστες,
Την ιρλανδική εμπειρία διαχείρισης των κόκκινων δανείων καταγράφει και κρίνει ο Brian McEnery (FCCA), πρόεδρος του ACCA, ο οποίος συμμετείχε στο «ιρλανδικό πείραμα» ως μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Εθνικού Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (National Asset Management Agency, ΝΑΜΑ) της Ιρλανδίας. Ως γνωστόν, η ΝΑΜΑ θεσπίστηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση νομοθετικά ως μία τράπεζα που αγόρασε όλα τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν από τους δανειολήπτες. Ο Brian McEnery, στο άρθρο που δημοσιεύουμε, περιγράφει το project, τις διακυμάνσεις και την τελική θετική κατάληξη.
Πώς θα είναι οι οικονομίες του κόσμου το 2050; Μια έρευνα της PwC που παρουσιάζουμε προβλέπει σοβαρή μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης προς τις αναδυόμενες οικονομίες, με την Ινδία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ να καταγράφουν τις υψηλότερες επιδόσεις. Η Κίνα θα βρίσκεται στην κορυφή, ενώ ανακατατάξεις αναμένονται στον ευρωπαϊκό χώρο.
Η Εύη Μπίνιου παρουσιάζει την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο ενσωματώνει τις εθνικές προτεραιότητες σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλαίσιο, με εθνικές στρατηγικές τα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα (τομεακά) και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα. Ιδιαίτερη σημασία για να μετασχηματισθεί το αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας έχουν οι παρεμβάσεις των ΕΔΕΤ (Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων) κατά τα επόμενα χρόνια της περιόδου 2014-2020, μέχρι τουλάχιστον και το 2023, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αλλαγής του παραγωγικού αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, οι οποίες εστιάζουν στην καινοτομία, στην παραγωγικότητα, στην εξωστρέφεια και στην αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο τεύχος αυτό θα βρείτε ακόμα πολλά ενδιαφέροντα άρθρα, έρευνες και στατιστικές.
Η Συντακτική Επιτροπή
Accountancy Greece
Τριμηνιαίο Περιοδικό
Οικονομικού Λογισμού