• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Editorial 31

Αγαπητοί αναγνώστες,

Δύο μεγάλα θέματα απασχολούν τους αρθρογράφους του τεύχους: Τα κρυπτο-νομίσματα και η επαγγελματική απάτη.

Η εκτεταμένη χρήση των digital currencies (κρυπτογραφημένα ψηφιακά νομίσματα) τα κατέστησε όλο και περισσότερο αποδεκτά ως μέθοδο πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες ως ανταλλακτικό μέσο, ενώ θεωρούνται επίσης και επενδυτικά εργαλεία.

Ο όρος cryptocurrency αναφέρεται στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται και βασίζεται σε κρυπτογράφηση ανοικτού κώδικα. Το πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα, το Bitcoin, εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2009 και έκτοτε προέκυψαν επιπλέον νομίσματα π.χ. Ethereum, Ripple, Litecoin. Η ταχύτητα, η ευκολία και η εξοικονόμηση κόστους που σχετίζονται με τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων, σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μια δημοφιλή επιλογή για συναλλαγές. Εταιρείες όπως το EBay, η Dell, το PayPal, η PwC, ή ακόμα και πανεπιστήμια, αποδέχονται πληρωμές για τις υπηρεσίες τους σε Bitcoin. Στο τεύχος αυτό δημοσιεύεται άρθρο που αναφέρεται στα διάφορα προβλήματα (λογιστικά κ.ά) που απορρέουν από τη χρήση των «κρυπτο-νομισμάτων».

Η επαγγελματική (εσωτερική) απάτη, είναι σχεδόν το μεγαλύτερο και επικρατέστερο είδος απειλής όσον αφορά τα είδη απάτης που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις. Διαπράττεται «εκ των έσω», από τους εργαζόμενους, τα στελέχη και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, πρόσωπα που είναι διαπιστευμένα στην προστασία της εταιρικής περιουσίας. Στο τεύχος αυτό παρουσιάζουμε την φετινή 10η σε σειρά παγκόσμια έρευνα του Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) για την απάτη, με τίτλο «Report to the Nations: 2018 Global Study on Occupational Fraud and Abuse».

Η έρευνα του ACFE έχει βασιστεί σε 2.690 πραγματικές περιπτώσεις που εξιχνιάστηκαν από πιστοποιημένους ελεγκτές κατά της απάτης (Certified Fraud Examiners) σε 125 χώρες και 23 διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους.

Σκοπός της παγκόσμιας έρευνας ήταν να διαφωτίσεi για το φαινόμενο της απάτης που λαμβάνει χώρα εντός του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα για: τις μεθόδους με βάση τις οποίες διαπράττεται, τα μέσα με τα οποία ανιχνεύεται, τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που θυματοποιούνται, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που διαπράττουν επαγγελματική απάτη, τις συνέπειες μετά την ανίχνευση περιπτώσεων επαγγελματικής απάτης και την αναγνώριση των δραστών.

Η Συντακτική Επιτροπή

Accountancy Greece

Τριμηνιαίο Περιοδικό
Οικονομικού Λογισμού

www.accountancygreece.gr