Φορολογικά επίκαιρα
Στο 6ο Taxation Law Forum, που οργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από την Palladian Conferences στην Αθήνα, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, συμμετείχε η ΕΥ.
Ο κ. Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής του Τμήματος Φορολογικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, ήταν κεντρικός ομιλητής, ενώ μίλησε επίσης και ο κ. Iωάννης Γουλιάς, Partner, Φορολογικές Υπηρεσίες της ΕΥ.
Η θεματολογία του συνεδρίου κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: «Φορολογία και ανάπτυξη», «Φορολογία και τεχνολογία» και «Ασφάλεια δικαίου και φορολογία». Μεταξύ άλλων, μίλησαν ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και ο κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης, σύμβουλος του πρωθυπουργού για φορολογικά θέματα.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Στέφανος Μήτσιος αναφέρθηκε σε μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας που εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ φορολογικής διοίκησης και φορολογουμένων, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Οι αποφάσεις αυτές αντιμετωπίζονται από τον επιχειρηματικό και φορολογικό κόσμο με μεγάλο ενθουσιασμό», τόνισε ο κ. Μήτσιος. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε μεταξύ άλλων:
➜ την καθιέρωση του κανόνα της πενταετούς παραγραφής, χωρίς συνεχείς παρατάσεις, καθώς και την παραγραφή χρήσεων για τις οποίες υπάρχει «καθαρό πιστοποιητικό»,
➜ την απόφαση για μείωση της φορολογικής βάσης σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ σε περίπτωση «κουρέματος» της απαίτησης του υπόχρεου λόγω υπαγωγής του πελάτη του σε πτωχευτικό καθεστώς,
➜ τον χαρακτηρισμό της εισφοράς αλληλεγγύης ως «τακτικού», συνήθους φόρου, και κατ’ επέκταση την υπαγωγή του στο πεδίο εφαρμογής των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας.
Ο κ. Μήτσιος κατέθεσε και μια σειρά προτάσεων ενόψει της αναμενόμενης αναμόρφωσης του φορολογικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, πέραν της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, πρότεινε:
➜ τον εξορθολογισμό των επιβαρύνσεων των μισθωτών,
➜ τη θέσπιση κινήτρων (non-dom) για την εγκατάσταση στην Ελλάδα κατοίκων αλλοδαπής,
➜ τη φορολογική έκπτωση νοητού εξόδου επί του μετοχικού κεφαλαίου,
➜ την απαλλαγή ή αναβολή φορολόγησης των κερδών που αποκτώνται από νομικά πρόσωπα που προκύπτουν από μεταβίβαση συμμετοχών, υπό προϋποθέσεις,
➜ την ειδική αντιμετώπιση των επισφαλειών στην παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες,
– την κατάργηση του δημευτικού και αντιαναπτυξιακού ειδικού φόρου ακινήτων 15%,
➜ την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχων,
➜ την αυστηροποίηση των ποινών σε ειδικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής,
➜ την αποδοχή και αξιοποίηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
«Η ελληνική πραγματικότητα καταδεικνύει πλέον σαφώς ότι η φορολογική πολιτική οφείλει να επανασχεδιαστεί με γνώμονα τον συνεπή φορολογούμενο», κατέληξε ο κ. Μήτσιος.
Στον ρόλο της τεχνολογίας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και, κατ’ επέκταση, τη μείωση της υπερφορολόγησης και της δυσανάλογης κατανομής του φορολογικού βάρους, αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Γουλιάς. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ένα από τα κίνητρα της παραοικονομίας αποτελεί ο περιορισμένος βαθμός δυσκολίας πραγματοποίησης δραστηριοτήτων εκτός πλαισίου και ο χαμηλός κίνδυνος ανίχνευσης τέτοιας παράνομης δραστηριότητας από τις αρχές. Η τεχνολογία, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να είναι το όπλο για την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής».
Όπως εξήγησε ο κ. Γουλιάς, η μετάβαση των φορολογικών διοικήσεων στην ψηφιακή εποχή γίνεται σε πέντε βασικά στάδια.
➜ Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων: e-file.
➜ Καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης και υποβολής στη φορολογική διοίκηση των λογιστικών βιβλίων: e-accounting.
➜ Διασταύρωση πληροφοριών: e-match.
➜ Διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων: e-audit.
➜ Καταλογισμός φόρων χωρίς την ανάγκη υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τον φορολογούμενο: e-assess.
Ο κ. Γουλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόοδο που έχουν επιτελέσει άλλες χώρες ως προς τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και το θετικό αντίκτυπο στην εισπραξιμότητα των φόρων. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της διαβίβασης δεδομένων στη φορολογική διοίκηση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αυτά προκύπτουν από παγκόσμια μελέτη της ΕΥ. Μίλησε, τέλος, για τα επόμενα βήματα που προγραμματίζονται στην Ελλάδα, και ειδικότερα με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της πλατφόρμας MyDATA και για τα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τη μεταβατική περίοδο.
Γραφείο της Deloitte στο Ηράκλειο Κρήτης
Μια σημαντική επένδυση που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα στην Κρήτη και δίνει σημαντικές ευκαιρίες στους νέους του νησιού εγκαινίασε η Deloitte.
Η Deloitte Ελλάδος, με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε επίσημα την έναρξη της λειτουργίας του νέου γραφείου της στην Κρήτη στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, στην περιοχή του Ηρακλείου, διευρύνοντας την παρουσία της στην ελληνική αγορά. Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η Deloitte Ελλάδος στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης και στοχεύει να επενδύσει σε ανθρώπους που θα μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων του νησιού.
Το νέο γραφείο της εταιρείας στο Ηράκλειο θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες του παγκόσμιου δικτύου της Deloitte. Πιο συγκεκριμένα, εξειδικευμένοι επαγγελματίες σύμβουλοι της Deloitte θα προσφέρουν λογιστικές, φορολογικές, νομικές, ελεγκτικές, χρηματοοικονομικές άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Η Deloitte θα παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη που χρειάζονται οι επιχειρήσεις στη Κρήτη, οι οποίες βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια. Επίσης, επιθυμεί να επενδύσει στους νέους της Κρήτης και να τους δώσει ευκαιρίες επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και σταδιοδρομίας στην μεγαλύτερη συμβουλευτική εταιρεία παγκοσμίως.
O CEO της Deloitte κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι για την παρουσία μας στην Κρήτη. Η Κρήτη αποτελεί κόμβο επιχειρηματικότητας και τεχνογνωσίας, καθώς και πηγή αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Στόχος μας είναι η ουσιαστική συμβολή μας στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων του νησιού, αλλά και η επένδυση στους ανθρώπους του».
online πλατφόρμα αξιολόγησης και benchmarking για οικογενειακές επιχειρήσεις
Η KPMG λανσάρει το KPMG Family Business Dynamics Assessment, ένα καινοτόμο εργαλείο online αξιολόγησης των δυναμικών των οικογενειακών επιχειρήσεων. Το εργαλείο αυτό δίνει στις οικογενειακές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις στρατηγικές τους προτεραιότητες και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να συγκρίνουν τις «επιδόσεις» τους με αυτές άλλων οικογενειακών επιχειρήσεων, ανά κλάδο και ανά γεωγραφική αγορά, παγκοσμίως. Η πρόσβαση στο KPMG Family Business Dynamics Assessment είναι δωρεάν και η εγγραφή σε αυτό διέπεται από καθεστώς πλήρους εμπιστευτικότητας.
«Η πολυετής μας εμπειρία στο πεδίο των οικογενειακών επιχειρήσεων και οι εκτεταμένες συζητήσεις μας με μέλη επιφανών επιχειρηματικών οικογενειών στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι κάθε οικογενειακή επιχείρηση είναι ξεχωριστή και απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. Το KPMG Family Business Dynamics Assessment είναι σχεδιασμένο πάνω στη διεθνή τεχνογνωσία της KPMG και στην εξειδικευμένη μεθοδολογία της για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στις οικογενειακές επιχειρήσεις· είναι ένα πολύτιμο παγκόσμιο εργαλείο για να προσδιορίσει η κάθε επιχείρηση ξεχωριστά τις περιοχές που χρήζουν περαιτέρω ενίσχυσης και επένδυσης, με βάση τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Επίσης, το KPMG Family Business Dynamics Assessment είναι ανεκτίμητο όσον αφορά τη δυνατότητα να εντοπισθούν σε ένα δομημένο και ασφαλές πλαίσιο τυχόν διαφορετικές απόψεις για τις στρατηγικές προτεραιότητες και τις δυνατότητες της επιχείρησης ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας που συμμετέχουν· η πείρα μάς έχει δείξει ότι οι μη εντοπισμένες διαφορές αποτελούν τον σημαντικότερο ίσως κίνδυνο για την ευημερία των οικογενειακών επιχειρήσεων», δηλώνει ο Βαγγέλης Αποστολάκης, αντιπρόεδρος της KPMG.
Μέσα από τη συμπλήρωση online ερωτηματολογίων, τα μέλη των οικογενειακών επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν, εύκολα και γρήγορα, τη σημασία που αποδίδουν στους έξι κύριους τομείς που αποτελούν τις δυναμικές μιας οικογενειακής επιχείρησης –διαδοχή, διακυβέρνηση, ανάπτυξη, ρίσκο, περιουσία και άνθρωποι– και να αυτοαξιολογήσουν τις επιδόσεις της επιχείρησής τους στους τομείς αυτούς. Με την ολοκλήρωση του ερωτηματολογίου, ο χρήστης παραλαμβάνει μέσω email τη δική του ατομική αναφορά, η οποία προσδιορίζει, μεταξύ άλλων, τους τομείς όπου η επιχείρηση πρέπει να δώσει βαρύτητα για την μελλοντική της ευημερία και όπου χρειάζεται να βελτιώσει τις επιδόσεις της, ανάλογα και με την πολυπλοκότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο χρήστης έχει επίσης την ευκαιρία να συγκρίνει τα αποτελέσματά του με αυτά άλλων οικογενειακών επιχειρήσεων, επιλέγοντας ως κριτήρια σύγκρισης τη δραστηριοποίηση στον ίδιο κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ίδια χώρα ή βάσει της γενιάς που ηγείται της επιχείρησης. Το ερωτηματολόγιο μπορεί να απαντηθεί από διαφορετικά μέλη μιας οικογενειακής επιχείρησης, ενώ μπορεί να προσκληθούν και επιλεγμένα στελέχη της επιχείρησης να καταθέσουν τις απόψεις τους, με ξεχωριστό λογαριασμό χρήστη για τον καθένα.
συμβουλευτικές υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας
απο την Deloitte
Ως ηγέτη στον τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως αναγνώρισε την Deloitte η Forrester, ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών. Στην έρευνα «The Forrester Wave: Global Cybersecurity Consulting Providers, Q2 2019», η Deloitte ανακηρύχθηκε ως κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών, για τη στρατηγική και την παρουσία της στην αγορά.
Η φετινή διάκριση της Deloitte αποτελεί ακόμη μία επιβράβευση του υψηλού επίπεδου των υπηρεσιών της στον τομέα του κυβερνοχώρου. Επιπλέον, σύμφωνα με τις Gartner και Forrester, αναγνωρίζεται ως ηγέτιδα στον κλάδο των υπηρεσιών Security Consulting και Cyber Incident, αντίστοιχα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Χρήστος Βιδάκης, Risk Advisory Partner της Deloitte Ελλάδος, «είμαστε υπερήφανοι για μία ακόμα διεθνή διάκριση, που αποδεικνύει την αφοσίωσή μας στην παροχή βέλτιστων πρακτικών, ολιστικών, εξειδικευμένων και λειτουργικών λύσεων κυβερνοασφάλειας. Έχουμε ηγηθεί στην εξέλιξη της διαχείρισης των κινδύνων του κυβερνοχώρου από τη συμμόρφωση στην ανθεκτικότητα, στην πολυπλοκότητα. Συνεχίζουμε με τους ίδιους ρυθμούς, ανεβάζοντας κάθε χρόνο τον πήχη ψηλότερα, παρέχοντας καινοτόμες και προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες τους πελάτες μας».
Η αξιολόγηση της Forrester βασίστηκε σε 23 κριτήρια, βάσει των οποίων ξεχώρισε τους 14 κορυφαίους παρόχους. Η συγκεκριμένη αναφορά παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε πάροχος αξιολογεί και βοηθά τους επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας και του κινδύνου, ώστε να κάνουν τις καλύτερες επιλογές βάσει των εξατομικευμένων αναγκών τους.
Επιπλέον, η εν λόγω αξιολόγηση αναφέρει ότι «οι εταιρείες οι οποίες μπορούν να συνδυάσουν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες με επαναλαμβανόμενα μοντέλα εσόδων, που περιλαμβάνουν τεχνολογίες cloud, SaaS και προσέγγιση βασισμένη σε πλατφόρμα, καταφέρνουν να επιτύχουν αισθητά υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης πελατών και διατήρησης κερδοφορίας».
Η Deborah Golden, US Risk & Financial Advisory Cyber Risk leader της Deloitte, δήλωσε σχετικά: «Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος αποτελεί τον καταλύτη της αλλαγής, κατανοούμε όλο και περισσότερο ότι ο κυβερνοχώρος δεν έχει γεωγραφικά όρια. Είναι μέρος της επιχείρησης, της τεχνολογίας και του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν και παρέχουν υπηρεσίες. Εξαιτίας αυτής της δυναμικής, τα στελέχη θα επανεξετάζουν διαρκώς και θα επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες σε επίπεδο στρατηγικής, ικανοτήτων και ταλέντου σε θέματα ασφάλειας του οργανισμού, παρακολουθώντας παράλληλα το μεταβαλλόμενο τοπίο απειλών που δημιουργείται από τις νέες καινοτομίες και τις σχέσεις με τρίτα μέρη. Η πρακτικές της Deloitte υποστηρίζουν τους πελάτες με στόχο την ωρίμανση των επιχειρηματικών υπηρεσιών τους, ενσωματώνοντας ευέλικτες προσεγγίσεις στον κυβερνοχώρο με στόχο την επίτευξη βιώσιμων αναπτυξιακών αποτελεσμάτων αιχμής, στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικοσύστημα δραστηριοποίησής τους».
Επιπλέον ευρήματα της έκθεσης Forrester
Είναι σημαντικό ότι η Deloitte αξιοποιεί το μέγεθος, την κλίμακα και την καινοτομία της προκειμένου να ικανοποιήσει τους πελάτες της. Η προσήλωση σε μεγάλους στόχους θεωρείται είδος στρατηγικής και η Deloitte χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους της για την ισχυροποίησή της στην αγορά υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας.
Βάσει της αξιολόγησης, οι εταιρείες ξεχωρίζουν την Deloitte έναντι του ανταγωνισμού για το πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της, την εξειδίκευση των στελεχών της, αλλά και την ουσιαστική ενασχόληση της διοίκησης με κάθε έργο.
Η ΕΥ επεκτείνεται και εκσυγχρονίζει τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη
Μετά από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας στην πόλη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, η ΕΥ αναπτύσσει τα γραφεία και το ανθρώπινο δυναμικό της
Στηρίζοντας τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, η ΕΥ Ελλάδος επενδύει και επεκτείνει τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του οράματός της για την οικοδόμηση ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου.
Έπειτα από περισσότερα από 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στη Θεσσαλονίκη και αναγνωρίζοντας τη σημασία της πόλης ως επιχειρηματικού κέντρου, η ΕΥ επεκτείνεται και εκσυγχρονίζει τα γραφεία της, προσλαμβάνοντας, παράλληλα, νέα στελέχη και παρέχοντας ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε νέους επιστήμονες της Βόρειας Ελλάδας. Πλέον, τα γραφεία της, στο κέντρο της πόλης, διαθέτουν εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας την παροχή όλου του εύρους των υπηρεσιών της ΕΥ (Ελεγκτικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Διασφάλισης, Φορολογικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Χρηματοοικονομικών Συμβουλών και Υποστήριξης Συναλλαγών, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες), με την παράλληλη υποστήριξη του παγκόσμιου δικτύου της εταιρείας.
Ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, δηλώνει: «Ανέκαθεν, η Θεσσαλονίκη για εμάς, στην ΕΥ, αποτελούσε υψηλή προτεραιότητα, καθώς είναι η “γενέτειρα” πολλών και σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και μια πηγή νέων ταλέντων, ανθρώπων με αξιόλογες δεξιότητες και γνώσεις. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, για να μετατρέψουμε το γραφείο μας σε ένα κέντρο καινοτομίας και παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, το οποίο θα παρέχει άριστη εξυπηρέτηση στους πελάτες μας και σημαντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε νέους επιστήμονες».
Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαγάννης, Associate Partner στο τμήμα Διασφάλισης της ΕΥ Ελλάδος και επικεφαλής του γραφείου της ΕΥ στη Θεσσαλονίκη, τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, να βλέπουμε την ομάδα μας να μεγαλώνει διαρκώς και να ενισχύεται περαιτέρω με νέους επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας. Είμαστε περήφανοι για τα νέα μας γραφεία, τα οποία ευελπιστούμε πως θα εξελιχθούν σε ένα κέντρο που θα παρέχει πρωτοπόρες υπηρεσίες και μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους πελάτες μας. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και να βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου».
Εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα: Προχωρώντας στο επόμενο επίπεδο
Εκδήλωση με θέμα «Εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα: Προχωρώντας στο επόμενο επίπεδο» συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου η ΕΥ σε συνεργασία με τη Velos Advisory, με την παρουσία εκπροσώπων επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων.
Η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί σήμερα κορυφαία πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Η τήρηση σύγχρονων και αυστηρών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, όπως και η διαφάνεια, η ποιότητα και η αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων, αποτελούν προϋπόθεση για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, αλλά και των επενδυτών, προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της ΕΥ και της Velos Advisory για τη συμβολή στον δημόσιο διάλογο γύρω από το θέμα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων, της πολιτείας και των εποπτικών αρχών γύρω από το ζήτημα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο οποίος τόνισε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανάταξη της χώρας, η αποκόλληση από το τέλμα και τον φαύλο κύκλο της υστέρησης και της υπανάπτυξης, δεν θα επιτευχθεί αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρωταρχικό αίτιο, την ποιότητα και τον χαρακτήρα της διακυβέρνησης, τόσο στο κράτος όσο και στις επιχειρήσεις –δημόσιες και ιδιωτικές. Με τον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε για το επιτελικό κράτος και με 2 νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναδιοργάνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την εταιρική διακυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε τις βάσεις ώστε η Ελλάδα, και σε κρατικό και σε εταιρικό επίπεδο, να λάμψει ξανά».
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή των Manuel Isaza, Vice President, Investment Stewardship, EMEA, BlackRock, Francesco Drigo, Head of Proxy Voting, Investment Stewardship, Assicurazioni Generali Group, Thibaut Barsacq, Vice President, Proxy Research, Institutional Shareholder Services (ISS), δρος Λήδας Κοντογιάννη, Corporate Governance Director & Company Secretary, Μυτιληναίος και Martin Czurda, CEO, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Alan Millings, Global Capital Markets Leader της EY.
Κοινή διαπίστωση όσων συμμετείχαν στο πάνελ ήταν ότι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης θα βελτιώσει την πρόσβαση σε κεφάλαια των ελληνικών επιχειρήσεων και θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι οι επενδυτές γνωρίζουν πως η σωστή εταιρική διακυβέρνηση οδηγεί συνήθως σε καλύτερες μακροπρόθεσμες επιδόσεις, ενώ το έλλειμμα διακυβέρνησης οδηγεί συστηματικά στην αποτυχία. Οι ομιλητές συμφώνησαν, επίσης, στον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν τα ανεξάρτητα μέλη των Δ.Σ. στη σχέση των επιχειρήσεων με τους επενδυτές. Επιπρόσθετα, τονίστηκε ότι τα μέλη των Δ.Σ. πρέπει να θυμούνται πως έχουν μια περιορισμένη εντολή, η οποία λήγει με την επόμενη γενική συνέλευση. Τέλος, οι ξένοι ομιλητές παρατήρησαν ότι οι ελληνικές εταιρείες παραμένουν αρκετά εσωστρεφείς και εξέφρασαν την επιθυμία τους για έναν πιο ανοικτό, συνεχή και έγκαιρο διάλογο, με πρωτοβουλία των ίδιων των επιχειρήσεων.
Οι Βασίλης Καμινάρης, Head of Assurance Services της EY στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Αιμιλία Βάρφη, διευθύνουσα σύμβουλος της Velos Advisory, εξειδικευμένη εταιρεία στην παροχή διασυνοριακών συμβουλευτικών υπηρεσιών, αναφέρθηκαν αναλυτικά στον ρόλο της εταιρικής διακυβέρνησης για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
Ο κ. Καμινάρης αναφέρθηκε στην πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, «Attractiveness Survey: Ελλάδα», η οποία κατέγραψε τις απόψεις της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας έναντι της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού. Όπως εξήγησε ο κ. Καμινάρης, «η έρευνα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών, ωστόσο, για να μετατραπεί το ενδιαφέρον αυτό σε επενδυτικά έργα θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές σε τομείς όπως η φορολογία, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και των ανθρώπινων δεξιοτήτων, η στήριξη της καινοτομίας και του κλάδου της τεχνολογίας και η μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πλην αυτών, όμως, είναι αυτονόητο ότι η εμπέδωση της εταιρικής διακυβέρνησης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών».
Η Αιμιλία Βάρφη ανέλυσε τα ευρήματα μελέτης αντιλήψεων, που ανατέθηκε ειδικά για την παρούσα εκδήλωση στην Investor Update, ομάδα εμπειρογνωμόνων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδική στην ανάλυση των κεφαλαιαγορών και των μετοχικών συνθέσεων, μία εκ των συνεταίρων της Velos Advisory. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2019, αποτυπώνει τις αντιλήψεις των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, τις προκλήσεις και τους κινδύνους μιας επένδυσης στην Ελλάδα, την ποιότητα των επενδυτικών σχέσεων (IR), τη χρηματοοικονομική επικοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση των ελληνικών εταιρειών. Όπως τόνισε η κ. Βάρφη, «παρά την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς το 2019, επιβάλλεται να επαναδημιουργηθεί η εμπιστοσύνη με τη διεθνή κοινότητα και, ενώ έχει αναγνωριστεί πως έχει υπάρξει κάποια βελτίωση των επενδυτικών σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια, παραμένει η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ποιότητας των IR και της επικοινωνίας περί τα χρηματοοικονομικά».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις σχετικά με τις απαιτήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις εκδότες κατά το 2020.
Η κ. Βάρφη, παρουσίασε μια σύνοψη της σεζόν των Γενικών Συνελεύσεων του 2019, προβάλλοντας τις τάσεις των ψηφοφοριών σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτές συνελέγησαν από μία εκ των κορυφαίων εταιρειών «proxy solicitors», την Morrow Sodali, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.
O Κρις Αμιράλης, στρατηγικός συνεργάτης της EY Ελλάδος στις Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, αναφέρθηκε στις νέες εκτενέστερες γνωστοποιήσεις που απαιτούνται από τον νόμο 4548/2018 περί δημοσιοποίησης των αποδοχών των μελών του Διοικητικού Συμβούλιου, για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες, τονίζοντας: «Η δημοσιοποίηση των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. έχει σαν στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των εισηγμένων εταιρειών, με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων διεθνών επενδυτών, αξιόλογων στελεχών και ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας». Ο κ. Αμιράλης παρουσίασε τη βασική δομή που πρέπει να διέπει τη δημοσιοποιημένη έκθεση πολιτικής αποδοχών, όπως αυτή απαιτείται από τον νόμο και με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Επιπλέον, παρουσίασε τις ευρωπαϊκές τάσεις της πολιτικής αποδοχών των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ.
Η Σοφία Καλομενίδου, εταίρος και επικεφαλής του τμήματος Κεφαλαιαγορών της ΕΥ Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, στο πλαίσιο της παρουσίασής της περί διαφάνειας και εποπτείας των συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2017/828 και την εφαρμογή του νόμου 4548/2018, αναφέρθηκε στις εκτενέστερες διαδικασίες και γνωστοποιήσεις που απαιτούνται από τις εταιρείες σχετικά με τις συναλλαγές τους με συνδεδεμένα μέρη. Συγκεκριμένα, η κ. Καλομενίδου τόνισε: «Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν όλες οι σημαντικές συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη να κατατίθενται στη γενική συνέλευση των μετόχων ή το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προς έγκριση και κατόπιν να δημοσιοποιούνται. Οι κανονισμοί αυτοί έχουν σκοπό να προστατέψουν τις εταιρείες και τους μετόχους από τον κίνδυνο τυχόν συνδεδεμένα μέρη να αποκτήσουν πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας».
Ο Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος, CESA South Cluster Cybersecurity Services Leader, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κυβερνοασφάλειας που απαιτεί η νέα ψηφιακή εποχή.
O Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κλείνοντας την εκδήλωση τόνισε: «Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως απαιτούν ταχύτερα βήματα απ’ όλους. Η αξία της εταιρικής διακυβέρνησης αναδεικνύεται σημαντικότερη από ποτέ, τώρα που το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές επιχειρήσεις επανακάμπτει. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι άμεσα συνυφασμένη με τη σωστή εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης. Μόνο εταιρείες με καλή εταιρική διακυβέρνηση μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα». Ο κ. Λαζαρίδης έκλεισε την παρέμβασή του δηλώνοντας: «Το Χρηματιστήριο, από την πλευρά του, συμβάλλει εμπράκτως, μέσω του ΕΣΕΔ, στην υιοθέτηση κουλτούρας καλής εταιρικής διακυβέρνησης από τις εισηγμένες επιχειρήσεις».