• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Εταιρικά Νέα – Τεύχος 35

Ολοκληρώθηκε η Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών της KPMG για το 2018

KPMG

Ολοκληρώθηκε, για εικοστή πέμπτη συνεχή χρονιά, η Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών για το 2018. H ετήσια αυτή έρευνα διεξάγεται από την KPMG σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς. Γενικοί διευθυντές, οικονομικοί διευθυντές, διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και άλλα στελέχη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιούν την έρευνα για τη διαμόρφωση πολιτικής αποδοχών και παροχών για τους εργαζομένους τους, για την αντικειμενική αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος αποδοχών και παροχών, καθώς και για τον καθορισμό των ετήσιων αυξήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 154 θέσεις εργασίας και για το 2018 βασίστηκε σε δείγμα 110 εταιρειών και περίπου 39.000 κατόχων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

– 9% χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ήταν ο ρυθμός οικειοθελών αποχωρήσεων (turnover), ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,9% (διάμεσος) για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας και στο λιανεμπόριο.

– 20% των εταιρειών προχώρησε σε μείωση θέσεων εργασίας την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή επηρέασε κυρίως εργαζομένους 36-45 ετών, που ανήκαν στις κατηγορίες μεσαίων διοικητικών στελεχών και διοικητικού προσωπικού.

– 24% των εταιρειών έδωσαν αυξήσεις το 2018 σε όλους τους εργαζομένους τους, ενώ 50% μόνο σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Το ποσοστό των αυξήσεων το 2018 κινήθηκε στο 1,5% (διάμεσος), ενώ οι προβλέψεις για το 2019 προσδιορίζουν το ποσοστό αυτό στο 2% (διάμεσος).

– Το ποσό που αποδόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2018 ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11,7% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.

– 60% των εταιρειών παρέχει ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων είναι καθορισμένης συνεισφοράς και προβλέπουν δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς και από την πλευρά του εργαζομένου.

Μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές οι προσλήψεις αποφοίτων, με την πλειονότητα αυτών να έχει απορροφηθεί σε εξειδικευμένες θέσεις τεχνολογίας.

Οι άνθρωποι στον πυρήνα της στρατηγικής της PwC

PwC

H PwC Ελλάδας θέτει στο επίκεντρο τους ανθρώπους της, επιδιώκοντας τη συνεχή συμβολή στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία του δικτύου «Be Well, Work Well», η οποία εστιάζει στην προσωπική ενδυνάμωση, την αποτελεσματική διαχείριση απαιτητικών συνθηκών, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και συνολικά την καλύτερη απόδοση σε όλα τα επίπεδα, και εφαρμόζεται και στην Ελλάδα με μεγάλη ανταπόκριση, εμπλουτίζεται με ένα νέο ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας εξ αποστάσεως.

Η νέα πρόταση της PwC για τους 1.200 εργαζομένους της δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο του προσωπικού τους χρόνου, στο πλαίσιο ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ευελιξίας, καθώς βάσει προσωπικής επιλογής μπορούν πλέον να εργάζονται μακριά από το γραφείο. Βασικός παράγοντας για την υλοποίησή του αποτελεί η ισχυρή τεχνολογική υποδομή, που καθιστά εφικτή την εργασία από οποιοδήποτε σημείο.

Η ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο εργασίας, αλλά και η αναζήτηση περισσότερων επιλογών όσον αφορά τη διαχείριση του προσωπικού χρόνου, ήταν τα κυριότερα σημεία που αναδείχθηκαν από τη διεξαγωγή εσωτερικών ομάδων εργασίας, αλλά και του «Global People Survey», της έρευνας που διεξάγει η PwC παγκοσμίως στους ανθρώπους της.

Η Γιολάντα Κουρασμενάκη, Human Capital Leader της PwC Ελλάδας, δηλώνει σχετικά: «Στην PwC προτεραιότητά είναι οι άνθρωποί μας και κύριος στόχος μας είναι να βελτιώνουμε όχι μόνο τις συνθήκες εργασίας αλλά και συνολικά την ποιότητα ζωής τους. Το πρόγραμμα εργασίας εξ αποστάσεως είναι ένα βήμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και επιθυμίες των ανθρώπων μας και συντελεί σε μια διαδικασία αλλαγής εργασιακής κουλτούρας που προάγει τη συνεργασία, την εκτενή χρήση των νέων τεχνολογιών και εργαλείων, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας τους. Το μέλλον της εργασίας βρίσκεται ήδη εδώ, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε άμεσα, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον που ευνοεί την εξέλιξη των ανθρώπων μας, οι οποίοι καθημερινά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους».

Growth Awards 2019

Grant Thornton

Eurobank

Για τρίτη διαδοχική χρονιά, η Eurobank και η Grant Thornton απένειμαν τα Βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», βραβεύοντας, συνολικά, επτά ελληνικές επιχειρήσεις για τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας νέας προοπτικής στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία κέντρου ψηφιακής γνώσης και διασύνδεσης για επιχειρηματίες, μια νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Eurobank, θέτοντας στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, χωρίς κόστος, πληροφορίες, εργαλεία και το συνολικό ψηφιακό οικοσύστημα της τράπεζας για τη δική τους ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τη συνεργασία κορυφαίων εταίρων και συνεργατών, όπως η Google.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η κ. Inma Martinez, Venture Partner της εταιρίας Deep Science Ventures, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο που θα διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στο άμεσο μέλλον και στην τεχνολογική μετάβαση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα. Η κ. I. Martinez ανέπτυξε την αναμενόμενη συνεργασία ανθρώπων και μηχανών και τις μεγάλες προκλήσεις στο πλαίσιο της μετάβασης από την εποχή του IQ στην εποχή του EQ, αναδεικνύοντας την αξία της ανθρώπινης, δημιουργικής σκέψης.

Στις τοποθετήσεις τους, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, και ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, κ. Βασίλειος Καζάς, αναφέρθηκαν στη σύνδεση και τον καταλυτικό ρόλο της υγιούς επιχειρηματικότητας με την ανάπτυξη και την προοπτική της χώρας. «Οι επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα αντιπροσωπεύουν μια ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για ένα καλύτερο αύριο, μια νέα, εξωστρεφή και δυναμική ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης μιας ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης» σημείωσε ο κ. Ν. Καραμούζης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «οι δυνατότητες της Ελλάδας για παραγωγική ανασυγκρότηση είναι μεγάλες, αρκεί όμως παράλληλα να πείσουμε πως θα αποφύγουμε τα ίδια λάθη, ότι το πολιτικό σύστημα έχει αφήσει πίσω του τον ασύδοτο και ανεύθυνο λαϊκισμό και ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις». Όπως υπογράμμισε ο κ. Β. Καζάς, «επιβραβεύουμε την αριστεία των ελληνικών επιχειρήσεων, συνδυάζοντας τη λογική των αριθμών με το ανθρώπινο αποτύπωμα. Με πνεύμα καινοτομίας και όραμα για το μέλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις όχι μόνο επιβίωσαν αλλά κατάφεραν να παραμείνουν κερδοφόρες, να αναπτύξουν τις εργασίες τους και να δώσουν ξανά προοπτική στην οικονομία. Συνεχίζουμε σταθερά να στηρίζουμε τους πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κάθε προσπάθεια που δημιουργεί αξία, νέες θέσεις εργασίας και ένα καλύτερο αύριο για τους νέους. Παραφράζοντας τον αλεξανδρινό ποιητή, “πάλ’ εις μικρόν γενναίοι” ευελπιστούμε ότι και του χρόνου θα έχουμε πολλές και ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες με ξεκάθαρο όραμα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Στο χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φ. Καραβίας, αναφέρθηκε στην αξία του θεσμού των «Growth Awards» και στη συμπόρευση με την Grant Thornton, με κύριο στόχο την επιβράβευση επιχειρήσεων που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της χώρας στην πορεία της προς την ανάπτυξη: «Είστε επιχειρήσεις που επενδύσατε στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έρευνα, στα νέα προϊόντα. Και πετύχατε, στηρίζοντας την απασχόληση, φτιάχνοντας ποιοτικές θέσεις εργασίας μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, δημιουργώντας συγχρόνως αξία για τους μετόχους σας. Θέλουμε να είμαστε σταθεροί σύμβουλοι και συνεργάτες σε όλες τις φάσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και σήμερα, τόσο εμείς όσο και εσείς, έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση που πηγαίνει πέρα από τη συγκυρία ή τη χώρα μας. Σε όλο τον κόσμο ζούμε μια 4η βιομηχανική επανάσταση, που προκύπτει από την εξέλιξη, τη διείσδυση και τη συγχώνευση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις φάσεις της παραγωγής […]. Τα τελευταία τρία χρόνια επενδύσαμε πάνω από €150 εκ. για τις τεχνολογικές μας υποδομές, γιατί έχουμε θέσει ένα στόχο που αποτελεί ταυτόχρονα δέσμευση: να γίνουμε η πιο άμεση, φιλική και ψηφιακά ώριμη τράπεζα στην Ελλάδα. Το απόθεμα τεχνογνωσίας που συσσωρεύσαμε μέχρι τώρα στη δική μας διαδρομή προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό να το μοιραστούμε –με τους πελάτες μας αλλά και με όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Δημιουργούμε ένα κέντρο ψηφιακής γνώσης και διασύνδεσης για τους επιχειρηματίες που θέλουν να εξελίξουν περαιτέρω την επιχείρησή τους. Θέτουμε στη διάθεσή τους πληροφορίες, εργαλεία και το συνολικό “ψηφιακό οικοσύστημα” της τράπεζας για τη δική τους ανάπτυξη».

Οι partners της Grant Thornton κ.κ. Θανάσης Ξύνας, Χριστίνα Τσιρώνη και Λίνα Καζά παρουσίασαν έρευνα που φέρνει στο προσκήνιο το ελληνικό επιχειρείν σήμερα, μέσω της αξιολόγησης 8.000 επιχειρήσεων από 92 κλάδους της οικονομίας. Η Grant Thornton αποτυπώνει στον αναπτυξιακό χάρτη την απόδοση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από το επιστημονικό μοντέλο Health/Growth Matrix. Το μοντέλο αξιολογεί την αναπτυξιακή δυναμική των επιχειρήσεων με βάση δείκτες χρηματοοικονομικής ανάπτυξης και υγείας, ενώ αποτυπώνει μέσω ερωτηματολογίου τις προσδοκίες των ελλήνων επιχειρηματιών, φέρνοντας στο προσκήνιο τις στρατηγικές που σκοπεύουν να ακολουθήσουν για να αναπτυχθούν.

Οι έξι επιχειρήσεις και οι κατηγορίες στις οποίες διακρίθηκαν φέτος είναι:

Λειτουργική/Επιχειρησιακή βελτίωση: Πλαίσιο Computers

Ανάπτυξη προϊόντος/αγορών: JUMBO AEΕ

Ανθρώπινο δυναμικό και εταιρική κουλτούρα: B. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε.

Επενδύσεις: ELVALHALCOR S.A.

Εταιρική και Κοινωνική Ευθύνη: ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ

Επιχειρηματική αριστεία CHIPITA S.A.

Τέλος, φέτος, απονεμήθηκε για πρώτη φορά το βραβείο «Ψηφιακής Εξέλιξης» στον Όμιλο ΟΤΕ.