• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Eurobank:προυποθέσεις για πρόοδο

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τις εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις βασικό στοιχείο για τη μείωση της αβεβαιότητας των τελευταίων εβδομάδων, επισημαίνει σε νέα της ανάλυση η Eurobank.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της, η τελική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συνδέεται άμεσα με δύο παράγοντες:
o Την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
o Την πολιτική σταθερότητα. Το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών μετά από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Η αύξηση της αβεβαιότητας τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι οι αγορές είναι ακόμη επιφυλακτικές όσον αφορά την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος» σημειώνει σχετικά η Eurobank σε νέα της ανάλυση.
Όπως αναφέρεται σχετικά, την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 το περιθώριο επιτοκίου του 10-ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου ήταν στις 510,0 μονάδες βάσης (μβ) αυξημένο σε εβδομαδιαία βάση κατά 42,6 μβ.
Σε σχέση με το χαμηλό της 10ης Ιουλίου 2014 (418,1 μβ) το περιθώριο έχει αυξηθεί κατά 91,9 μβ. Αντίστοιχη είναι και η πορεία του νέου 5-ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Απρίλιο 2014.
Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 ολοκλήρωσε την δεύτερη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά την έναρξη της κρίσης.
«Η ζήτηση για το νέο τριετές ομόλογο ήταν αισθητά χαμηλότερη. Υπερκαλύφθηκε μόλις δύο φορές – ενώ το 5-ετές του Απριλίου 2014 είχε υπερκαλυφθεί 6 φορές. Το επιτόκιο της έκδοσης ήταν το αναμενόμενο (3,5%) αλλά το ποσό που συγκεντρώθηκε μόλις 1,5 δις αντί για τα 3,0 δισ. που αρχικά αναμένονταν. Ταυτόχρονα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών ακολουθεί έντονα πτωτική πορεία με συνολικές απώλειες 11,3% σε σχέση με το υψηλό της 10ης Ιουνίου 2014 (μέσα σε ένα μήνα)» τονίζει η Eurobank.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται.
Ειδικότερα, επισημαίνουν πως η αύξηση της αβεβαιότητας οφείλεται τόσο σε διεθνείς παράγοντες όπως η ανησυχία για πιθανή διόρθωση στην αμερικάνική κεφαλαιαγορά μετά από πέντε χρόνια ανόδου και ενώ ο δείκτης Dow Jones Industrial έχει ξεπεράσει κατά πολύ το τελευταίο ιστορικά υψηλό του Σεπτεμβρίου του 2007 όσο και σε παράγοντες που αφορούν την Ευρωζώνη όπως ο καθορισμός των τελικών λεπτομερειών για την τελική μορφή της προσομοίωσης αντοχής των τραπεζών (stress test) που είναι ήδη σε εξέλιξη από την ΕΚΤ και οι επιπτώσεις που θα έχουν στις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών και συνεπώς και των ελληνικών τραπεζών.
Επιπλέον, το