Την επιτάχυνση της αξιολόγησης της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι ομόλογοί του στο Eurogroup πιέζοντας για τη λήψη των μέτρων που θα επιτρέψουν στα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να επανέλθουν στην Αθήνα.
Τη χρήση μιας επαυξημένης γραμμής πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για μια ενδιάμεση περίοδο έως 12 μηνών, με ταυτόχρονη παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θεωρεί το Eurogroup ως την ασφαλέστερη επιλογή για να επιστρέψει με ασφάλεια η Ελλάδα στις αγορές.
Η πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line – ΕCCL) θα «προικοδοτηθεί» με τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο θα μπορεί να έχει και ακόμη μεγαλύτερη «δύναμη πυρός», εάν και εφόσον, αυτό απαιτηθεί.
Συγκεκριμένα, βάσει των όσων συζητούνται μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών, στο τέλος Δεκεμβρίου τα ομολόγα του EFSF ύψους 11 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΤΧΣ θα επιστραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (δεν έχει ξεκαθαρισθεί το εάν αυτόματα με την επιστροφή τους θα μειωθεί ισόποσα και το δημόσιο χρέος) και η Ελλάδα θα υποβάλει προς τον ESM αίτηση για μια νέα πιστωτική γραμμή τύπου ECCL.
Η αίτηση υπαγωγής στον ECCL σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο. Η νέα αυτή δανειακή συμφωνία θα δίνει βάρος στην επίτευξη εύρωστων δημοσιονομικών και οικονομικών επιδόσεων, ενώ θα προβλέπει και την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα διαγιγνώσκουν οι επόπτες.
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου η αξιολόγηση της τρόικας. Εάν ωστόσο μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες η αξιολόγηση δεν προχωρήσει, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το «ατύχημα», ήτοι να βρεθεί την 1η Ιανουαρίου 2015 χωρίς οποιαδήποτε στήριξη από τον επίσημο τομέα και με μοναδικό εφόδιο απέναντι στη διακύμανση των spreads τα ταμειακά της διαθέσιμα.
(Πηγή:TOBHMA, IN.GR, ΑΠΕ-ΜΠΕ)