• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Grant Thornton, Η παγκόσμια οικονομία το 2015

Συγκρατημένη αισιοδοξία: κάπως έτσι φαίνεται ότι αισθάνονται οι επιχειρηματίες για το 2015, σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton ” Η παγκόσμια οικονομία το 2015″. Τα στοιχεία, για το τελευταίο τρίμηνο, δείχνουν ότι η αισιοδοξία που εκφράζουν οι επιχειρηματίες πλησιάζει τα επίπεδα που καταγράφτηκαν το 2007.

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αφού, από πολλές απόψεις, το 2014 ήταν πράγματι το έτος της ανάκαμψης – και όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, αλλά και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η Ιρλανδία, η Ισπανία, ακόμη και η Ελλάδα εμφάνισαν ενδείξεις ανάκαμψης.

Ωστόσο, οι πρόσφατες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές επηρέασαν σημαντικά τη συμπεριφορά των επιχειρηματιών. Η έρευνα δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών έχει μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 35% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014. Αυτή η πτώση αισιοδοξίας δεν είναι καταστροφική, για παράδειγμα πέρυσι τέτοια εποχή η αισιοδοξία των επιχειρηματιών σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ξεπερνούσε το 27%, δείχνει, όμως, ότι δικαιολογημένα υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ανομοιομορφία της παγκόσμιας ανάκαμψης.

www.grant-thornton.gr