• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

H γερμανική κυβέρνηση διαψεύσει την Zeit

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε δημοσίευμα της Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο είναι στο στάδιο της προετοιμασίας ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

«Σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου προγράμματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους.

Σημειώνεται πως η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη πληροφορίες της, είχε υποστηρίξει ότι επίκειται η έγκριση ενός νέου πακέτου προς την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά δράσεων για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχικά θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν και στην περίπτωση που αυτά δεν επαρκέσουν, θα κληθεί να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αυτήν την περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει τίτλους, οι οποίοι θα διατεθούν στις τράπεζες και οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να τους καταθέσουν ως ενέχυρο για την διασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Die Zeit, κεντρικές τράπεζες χωρών μελών της ευρωζώνης δεν επιθυμούν την επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών τίτλων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους, καθώς οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, ιδίως για την κάτοχο μεγάλου «πακέτου» ελληνικών χρεογράφων, κεντρική τράπεζα της Γαλλίας.

Το ζήτημα ενός προγράμματος που διαδεχθεί το τρέχον θα τεθεί στα μέσα του 2014, επισήμανε ο Μάρτιν Κοτχάους για να προσθέσει: «Όλες οι υποτιθέμενες προοπτικές αναφορικά με την σύσταση ενός περαιτέρω προγράμματος συνιστούν προς το παρόν εικασίες». Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «δεν πρόκειται να υπάρξει ένα δεύτερο κούρεμα“ του χρέους.

Αναφερόμενος στη συνέχιση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, ο Μάρτιν Κοτχάους διευκρίνισε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συνεχίσουν την αξιολόγηση τους στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η τελική έκθεση τους θα πρέπει να αναμένεται τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Όταν η Τρόικα δώσει το «πράσινο φως» θα γίνει άμεσα η εκταμίευση της δόσης.

Προβλήματα σημειώνονται στο θέμα της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων (debt rollover) που βρίσκονται στην κατοχή των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ, όπως επισήμανε ο Μάρτιν Κοτχάους, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή» της μετακύλισης. Για τον λόγο αυτόν αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. «Υπάρχουν διάφορες επιλογές που στην παρούσα φάση συζητούνται», είπε λακωνικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς ωστόσο να γίνει συγκεκριμένος.