Στο φόντο του ερωτήματος πότε θα επιστρέψει η τρόικα θα κινηθεί κι αυτή τη βδομάδα το κυβερνητικό επιτελείο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της συνόδου των G-20 , όσο και τα σχόλια για το πρόγραμμα Γιούνκερ.
### Πότε θα έρθει η τρόικα;
Κι ενώ η ανακοίνωση για επίτευξη ανάπτυξης συνοδεύτηκε από θετικά σχόλια στον ευρωπαϊκό τύπο η κυβέρνηση παραμένει δέσμια της απόφασης της τρόικας για την επάνοδό της. Ως γνωστόν την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση απέστειλε στην τρόικα τις προτάσεις της για 19 ανοικτά ζητήματα. Προβληματίζει το θέμα του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζει η τρόικα, το οποίο υπό συνθήκες μπορεί να φθάσει το 2015 ακόμα και στα 3,6 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο το οικονομικό επιτελείο όχι μόνο δεν αναγνωρίζει, αλλά θεωρεί ότι «μεγαλώνει» επίτηδες για να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης από την τρόικα, ώστε να υποχωρήσει η κυβέρνηση από τις θέσεις της στα υπόλοιπα 18 ζητήματα.
Φαίνεται όμως, όπως τονίζουν πολλές κυριακάτικες εφημερίδες, λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα για το 2015. Μάλιστα, σε ένδειξη καλής θελήσεως το οικονομικό επιτελείο εντόπισε διάφορες δαπάνες (μη μισθολογικές) σε ΔΕΚΟ και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που θα μπορούσαν να περιοριστούν και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.
### Η ανάπτυξη
Η ελληνική οικονομία ξεκόλλησε από την ύφεση. Μετά από 23 τρίμηνα διαρκούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ (με μια εξαίρεση το α’ τριμηνο του 2010), η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο του 2014, με βασικό οδηγό, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατανάλωση.
Συγκεκριμένα:
* Σύμφωνα με τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο του 2014, παρουσίασε αύξηση 0,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο (-4% το β΄ τρίμηνο και -3,9 το α’ τρίμηνο).
* Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε αύξηση 1,7% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2013. Μάλιστα από την αναθεώρηση προκύπτει ότι η οικονομία είχε εμφανίσει ανάπτυξη και το β’ τρίμηνο του έτους, και μάλιστα 0,4%.
### Το ασφαλιστικό
Η επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη του ΚΕΠΕ αλλά και οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν στην ουσία διαμορφώσει το περίγραμμα των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία για το ασφαλιστικό σύστημα, ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καθυστερήσει την υλοποίησή τους ώσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».
Η δέσμευση για τη λήψη μέτρων στο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται στην αναμενόμενη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ωστόσο οι αναλυτικές αποφάσεις δεν θα περιλαμβάνονται και θα ανακοινωθούν αργότερα.
Αντιθέτως, αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα -μετά τη συμφωνία- οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ χωρίς καθυστερήσεις θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο κύκλο ενοποιήσεων Ταμείων, ακόμη και εντάξεις επικουρικών και εφάπαξ στα αντίστοιχα ταμεία κύριας ασφάλισης.
### Από αύριο οι ρυθμίζεις οφειλών
Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πύλη για τις αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση των οφειλών στην εφορία από 72-100 δόσεις και με «κούρεμα» από 20% έως και 100% των προσαυξήσεων για περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο έως 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας ή συνολικά 71,5 δισ. ευρώ.
### επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας μέχρι τέλους του έτους 2016
Έως το τέλος του 2016, θα έχουν τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία με μικρότερα ασφάλιστρα.
Με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, η προθεσμία για την επιλογή της κατώτερης ή της δεύτερης κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
Η δυνατότητα όσων είχαν επιλέξει την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, να ασφαλίζονται με μία ή δύο κλάσεις χαμηλότερα, και να καταβάλλουν μικρότερες εισφορές, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2012, (ν. 4075/2012), προκειμένου να μετριασθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η προθεσμία την οποία προέβλεπε ο νόμος έληγε, στο τέλος του 2014 και από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, όφειλαν να επανέλθουν στην αρχική ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία είχαν ενταχθεί.
### G-20, μέτρα για την παγκόσμια ανάπτυξη
Οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20) συμφώνησαν στη λήψη ενός πακέτου μέτρων που στόχο έχει να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής που φιλοξενήθηκε στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.
Τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητά τους αφορούν κυρίως τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι θα αυξήσουν (το παγκόσμιο ΑΕΠ) κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.
### Η άποψη του Reuters
Δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ που αναμένεται να ανακοινώσει πριν τα Χριστούγεννα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζει δημοσίευμα του Reuters. Φόβοι ότι το “σχέδιο Γιούνκερ” αποτελείται από μόχλευση και εγγυήσεις. Όπως αναφέρει, το πρόγραμμα, που αναμένεται να ανακοινωθεί πριν τα Χριστούγεννα, κινδυνεύει να αποτελέσει τελικά μια άσκηση χρηματοδοτικής μηχανικής παρά το “φρέσκο” χρήμα που χρειάζεται η Ευρώπη για την ενίσχυση της παραγωγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εάν αντληθούν και δαπανηθούν όλα τα κεφάλαια, το πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να ενισχύσει τις επενδύσεις στην Ε.Ε., ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μόλις 0,7% ετησίως για τρία χρόνια. “Είναι σημαντικό ποσόν. Λογικά θα υπάρξει πολλαπλασιαστική ισχύς από τις επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και αγοραστική δύναμη και ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές. Το πρόβλημα είναι ότι οι δημόσιες επενδύσεις μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ξεκινήσουν”, σχολιάζει ο Carsten Brzeski, αναλυτής της ΙNG στη Φρανκφούρτη. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Κομισιόν δεν έχει κεφάλαια και χρηματοδοτείται μέσω των προϋπολογισμών της Ε.Ε. που πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι. Από τις χώρες της Ε.Ε., μόνο η Γερμανία δείχνει να έχει τα απαιτούμενα δημόσια οικονομικά για να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις. Όμως το Βερολίνο δεν δείχνει διαθέσεις να αυξήσει τις δαπάνες του.