H κυβέρνηση επιταχύνει τις εξελίξεις. Εκτάκτως σήμερα Δευτέρα αρχίζουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις του Brussels group με τηλεδιάσκεψη, η οποία θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη.
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ, σε καλό κλίμα. Παράλληλα, με φόντο τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνομιλία τους, εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση.
Παράλληλα, εν μέσω της απομόνωσης που -κατά τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες- φαίνεται ότι βίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Ν.Χουλιαράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.
Προβλέψεις Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015 δήλωσε χθες Κυριακή στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλαντις Ντομπρόβσκις. «Τον χειμώνα περιμέναμε η ανάπτυξη στην Ελλάδα να φτάσει εφέτος το 2,5%. Οι εαρινές μας προβλέψεις για την Ελλάδα θα αποδειχθούν πιο απαισιόδοξες», δήλωσε.Σημειώνεται πως οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 5 Μαΐου.
Δραγασάκης: λύση στις αρχές Μαίου
«Υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αν όχι εντός του Απριλίου» δηλώνει στην Αυγή της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
«Δεν εξυπηρετεί κανέναν η παράταση της αβεβαιότητας. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν εργαστούμε με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και με την μέθοδο με την οποία φτάσαμε σε αυτήν» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Δραγασάκης είναι επίσης αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά στο θέμα των ταμειακό πρόβλημα. Στη συνέντευξή του, αφού υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε ταμειακό έλλειμμα, ανέφερε: «Το ταμειακό αδιέξοδο αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποίηση της εισροής των εσόδων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς και με μετάθεση πληρωμών. Όμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης, και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ύφεση και άλλη ανεργία, άλλη λιτότητα. »Διότι αν αυτό συμβεί, μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να γίνει τμήμα της διαπραγμάτευσης και της λύσης η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας.
Εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά εναλλακτικές προτάσεις σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των «καυτών» θεμάτων της διαπραγμάτευσης, όπως είναι ο ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις όπως:
- Το πάγωμα των εργασιακών για τον Ιούνιο ή και αργότερα
- Μέτρα για φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
- Μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων
- Επιβολή ειδικού φόρου για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, αντί της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά
- Προώθηση μέρους των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις στη στήριξη του ασφαλιστικού.