• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

Ο  αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις  έρχεται σήμερα στη χώρα μας για πρώτη φορά και θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, και τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκ. Αντικείμενο της επίσκεψής του οι  επαφές με την κυβέρνηση σχετικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής, ενώ στις 14:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στις 15:30 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Την Τρίτη πρόκειται να συναντήσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Ντομπρόβσκι τονίζει ότι απαιτείται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί πως το πρόγραμμα θα βρίσκεται στον σωστό δρόμο όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο κ. Ντομπρόβσκις παραδέχεται ότι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις έχουν έχουν προκαλέσει διάβρωση στην εμπιστοσύνη και τονίζει πως η εφαρμογή του προγράμματος είναι βασική προϋπόθεση για να μην επανέλθει το Grexit στο τραπέζι. Εκτιμά ότι προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 2016.

ΕΣΠΑ

«Ήρθε η ώρα τα ΕΣΠΑ να ανοίξουν στην κοινωνία» δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, και προσθέτει ότι με μια σειρά μέτρων που θα εφαρμοστούν, δεν θα υπάρχει λόγος οι ενδιαφερόμενοι να προσφεύγουν σε ειδικούς που πωλούν ελπίδα και όχι πραγματικές υπηρεσίες. Ο κ. Χαρίτσης, λέει ακόμη ότι «από τη Δευτέρα θα εκτελούνται απρόσκοπτα όλες οι εντολές πληρωμών έργων ΕΣΠΑ» ενώ προαναγγέλλει ένεση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ. Τέλος αναφέρει  ότι οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ θα εστιάζουν στην ενίσχυση ήπιων και κοινωνικά χρήσιμων δομών, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, το φάρμακο, οι νέες τεχνολογίες, τα logistics, η βιομηχανία υλικών, η περιβαλλοντική βιομηχανία και ο τουρισμός.

ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ

Οι σιδηρόδρομοι, τα μεγάλα έργα υποδομής, η ύδρευση – αποχέτευση και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι οι προτεραιότητες των γάλλων επιχειρηματιών που βρέθηκαν στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα συνοδεύοντας τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Η Γαλλία ενδιαφέρεται επίσης για την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα έργα στο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου κ.ά.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Εντός της εβδομάδας στο Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τις κυριακάτικες εφημερίδες η  κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 1.8 δις. ευρώ επαναυπολογίζοντας το σύνολο των συντάξεων και προχωρώντας σε περικοπές σε όσες συντάξεις είναι πάνω από 1.000 ευρώ.  Σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας κ.Γιώργου Κατρούγκαλου για την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης σε 400.000 εργαζόμενους του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες.