• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισκέπτεται Τρίτη και Τετάρτη την Αθήνα.  Η επίσκεψη Μοσκοβισί, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος για το επόμενο διάστημα -και θα είναι αποδοτική, εκτιμούν οι ίδιες πηγές. Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι αυτό των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, για το οποίο η Αθήνα διεκδικεί «πολιτική λύση».

Νέος γύρος προαπαιτούμενων ετοιμάζεται αυτή την εβδομάδα καθώς η κυβέρνηση πρέπει να προλάβει το επόμενο Euroworkinggroup, το οποίο συνέρχεται στο τέλος της εβδομάδας, και να αιτηθεί την μικρή δόση των 2 δις. ευρώ. Έτσι θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τον κυριακάτικο τύπο δεύτερο κύμα φόρων που αφορά τους αγρότες, όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, τους 400.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που τα απέκτησαν την τελευταία 5ετία και τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.

 

Ασφαλιστικό

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ασφαλιστικό την εβδομάδα που έρχεται, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να αναμένεται να παρουσιάσει το πλήρες σχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος, τους πόρους χρηματοδότησής του, αλλά και το ύψος των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Επίσης μέσα η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει στο  σχέδιο ενοποίησης των Ταμείων, με τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ να διεκδικούν τη διατήρησή τους ως αυτόνομων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς όμως η προσπάθεια αυτή να κερδίζει έδαφος. Μέχρι σήμερα, έχει συμφωνηθεί να υπάρχουν ενιαίοι όροι ασφάλισης για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και ήδη συνταξιούχους. Συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει και για το θέμα της εθνικής σύνταξης,

 

Μεταναστευτικό

Τη Λέσβο αναμένεται να επισκεφθούν την ερχόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα έντονης κινητικότητας για το προσφυγικό. ΤηΔευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ξεκινά κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενώ σύμφωνα με την «Αυγή», το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», όπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θα παρακολουθήσουν την αναχώρηση προσφύγων για το Λουξεμβούργο. Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γιάννης Μουζάλας και οργανώσεις οι οποίες καθημερινώς βρίσκονται στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών θα επισκεφθούν το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

 

Στην αναλογία 25% μετοχές – 75% CoCos κατέληξαν οι διαβουλεύσεις στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόκειται για την αναλογία των κοινών μετοχών και των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), βάσει της οποίας το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Σε περίπτωση που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετέχει στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 (δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή και το ΤΧΣ συμμετέχει στην κάλυψη των αναγκών μόνο του δυσμενούς σεναρίου), τότε:

α) το 25% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε κοινές μετοχές και

β) το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

– Σε περίπτωση που το ΤΧΣ χορηγεί την κεφαλαιακή ενίσχυση του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6Β του ίδιου νόμου, δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες δεν καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή, τότε οι ανάγκες αυτές καλύπτονταιως εξής:

α) με κοινές μετοχές μέχρι το ύψος του ποσού που απαιτείται για να καλυφθούν ζημίες που το ίδρυμα έχει ήδη υποστεί ή είναι πιθανό να υποστεί στο εγγύς μέλλον,

β) κατά 25% με κοινές μετοχές και κατά 75% με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) για τοεναπομείναν ποσό που θα αντιστοιχούσε σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση.

– Σε ό,τι αφορά τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, όπου αυτές υπάρχουν, σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αυτές θα συμμετάσχουν στη διαδικασία καταμερισμού της επιβάρυνσης (burden sharing),σύμφωνα με την προκύπτουσα αποτίμηση όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να έχει εκδοθεί σήμερα 2 Νοεμβρίου 2015.