• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

 

 

 

 

Παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, αλλά κανείς δεν μπορεί να ορίσει με βεβαιότητα την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας.

Το άρθρο του Πόουλ Τόμσεν, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης είναι ενδεικτικό της ποιότητας των προβλημάτων που βρίσκονται στον άμεσο ορίζοντα.  Με την επιστολή του ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ λέει ότι για να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, όπως επιθυμεί το Βερολίνο, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του κι αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την ύπαρξη επαρκών πλεονασμάτων. Και για να επιτευχθούν τα πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν οι μελλοντικές δαπάνες είτε του ασφαλιστικού συστήματος είτε της εξυπηρέτησης του χρέους ή και των δύο μαζί. Τη μείωση των δαπανών του Ασφαλιστικού θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι. Αντίστοιχα, τη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους θα την επωμιστούν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

 

Το αγροτικό

Το αγροτικό παραμένει ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς η εβδομάδα αυτή αρχίζει χωρίς να υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Η συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο, επιτυχημένη όπως κρίθηκε από όλα τα μπλόκα, ακόμα κι αυτά που δεν συμμετείχαν,  μεγάλωσε το χάσμα  ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες.   Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε προσπάθεια να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες, επιμένοντας ακόμα μια φορά στον διάλογο και υποσχόμενος υποχωρήσεις και ειδικές ρυθμίσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπολόγισε ότι δεν ξεπερνούν τους 275.000 (όσοι δηλαδή πάνω από το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτικές εργασίες). Υποστήριξε ότι οι αγρότες το 2014 θα πλήρωναν φόρο και προκαταβολή φόρου 670 εκατομμύρια ευρώ ενώ τελικά πλήρωσαν 225 εκατομμύρια ευρώ, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε» ρύθμιση για το αφορολόγητο των επιδοτήσεων έως 12.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι για αμφότερες τις πλευρές επιθυμητός, με τη βασική προϋπόθεση που θέτουν όλοι «να είναι επί των προτάσεων που έχουν στείλει».

Η αρχή της εβδομάδας είναι κρίσιμη. Το μπλόκο των Τεμπών περιμένει το «επίσημο τηλεφώνημα» για να προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό όπως και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που επίσημα αποστέλλει σήμερα τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Μεταξύ άλλων, ζητούν να παραμείνει ο ΟΓΑ αυτόνομο ταμείο μόνο για τους αγρότες, αφορολόγητο εισόδημα ύψους 12.000 ευρώ και επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, διατήρηση της φορολογίας στο 13%. Τα μπλόκα συνεχίζονται σε όλη την χώρα.

Το κόστος της ζημιάς

Στη διάσταση της ζημιάς που θα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία μετά τη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός των Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας  κάνοντας παραλληλισμό με τις κινητοποιήσεις του 1997.Μιλώντας σήμερα το  πρωί στην τηλεόραση του Mega ο κ. Μάρδας τόνισε ότι το κόστος των 58 ημερών μπλόκων τότε είχε προσδιοριστεί σε 13 δισ. δραχμές με μείωση αγροτικών εξαγωγών κατά 100 εκατομμύρια δολάρια, για να ακολουθήσει διακύμανση με φθίνουσα πορεία για τις εξαγωγές πριν “σηκώσουν κεφάλι” μετά από 2-3 χρόνια.

 

Και η είδηση της ημέρας

Με κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ απειλεί απερίφραστα την Ελλάδα, με δήλωσή του στην εφημερίδα Τα Νέα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς. «Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια» λέει.

 

(Από Τα Νέα, Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euroday, Το Βήμα, Έθνος)