Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα έχει σήμερα Δευτέρα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ την Πέμπτη ο διοικητής της ΤτΕ θα αναγνώσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας τα βασικά σημεία της έκθεσής του για τις βασικές δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις του 2015 και τις εκτιμήσεις για το 2016. Στο επίκεντρο της συνάντησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα τεθούν οι ετήσιοι στόχοι, ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από περίπου 36% που είναι σήμερα, και αντιστοιχεί σε 73,4 δισ. ευρώ, να περιοριστεί κάτω από το 10% μέχρι το 2022. Την Πέμπτη, κατά την παρουσίαση της έκθεσής του, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να προειδοποιήσει εκ νέου για τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η μελέτη για την ελληνική κρίση της κ. Σοφίας Λαζαρέτου οικονομολόγου στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία επιχειρεί μια σύγκριση της ελληνικής Μεγάλης Υφεσης (Great Recession) με αυτήν της δεκαετίας του 1930 (Great Depression).
Οι συγκρίσεις με την περίοδο του Μεσοπολέμου δείχνουν, όπως αναφέρει, ότι η ελληνική ύφεση ήταν ταχύτερη, ισχυρότερη και βαθύτερη σε σχέση με αυτήν του ’30, αλλά τα προβλήματα στην ελληνική περίπτωση μεγεθύνθηκαν από την αδυναμία των εθνικών αρχών να ασκήσουν με αξιοπιστία και συνέπεια τις πολιτικές εκείνες που ήταν συμβατές με τη συμμετοχή σε ένα διεθνές σύστημα νομισματικής σταθερότητας.
Συναντήσεις με τους αγρότες- τι ζητάνε
Σήμερα Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας οι εκπρόσωποι των αγροτών του μπλόκου των Τεμπών θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, για να ακούσουν τις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός της ημέρας. Αντίθετα δεν θα μετάσχουν στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι 69 μπλόκων και οι οποίοι χθες αποφάσισαν να ζητήσουν μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη. Στις 17:00 το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο βελτιώσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει:
- Συντελεστή εισφοράς 10% στο εισόδημά τους για το 2017-2018
- Συντελεστή 15% για την περίοδο 2019-2020
- Συντελεστή 20% το 2021
Το κυβερνητικό προσχέδιο προέβλεπε αρχικά εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.
Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και : κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ,κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης,αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί,αφορολόγητο πετρέλαιο,μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος,κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια,καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων,κατάργηση του φόρου στο κρασί και απόσυρση των μέτρων για φορολογία στο τσίπουρο.
Έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια
Σήμερα αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Στόχος να προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών κυρίως στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών και να επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος ώστε την επόμενη εβδομάδα να επιστρέψουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της τρόικας.
Το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν χαρακτηρίζεται από πρόσωπα που έχουν γνώση των συζητήσεων, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι ακόμα δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης. Προτεραιότητα είναι να προχωρήσουν τα δημοσιονομικά θέματα και για το λόγο αυτό οι τεχνοκράτες των θεσμών που θα καταφθάσουν πρώτοι στην Αθήνα είναι εκείνοι που ασχολούνται με τον προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ αντί στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ και «βλέπει» δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ φέτος που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα. Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει ηπιότερη στάση με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να υποστηρίζουν ότι συγκλίνει περισσότερο με τις ελληνικές εκτιμήσεις. Επί του παρόντος, στο δημοσιονομικό κενό, ξεκάθαρη θέση έχει λάβει μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο δια του Π. Τόμσεν έθεσε τον πήχη – εξωπραγματικά κατά ελληνικές πηγές- υψηλά. Ο κ. Τόμσεν με το άρθρο του ζήτησε επί της ουσίας, μέτρα από 7,2 έως και 9 δισ. ευρώ από το 2016 έως και το 2018, προκειμένου στο τέλος του προγράμματος να έχει διαμορφωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, θέτει κατά πληροφορίες τον πήχη του συνολικού κενού, χαμηλότερα, λίγο πάνω από 3% του ΑΕΠ ή κοντά στα 6 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τα 9 δισ. ευρώ του κ. Τόμσεν η απόκλιση είναι μεγάλη, σε σχέση με τα 7,2 δισ. ευρώ, αισθητή.Η κυβέρνηση από την πλευρά της, επιμένει στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Τα συνολικά μέτρα τα οποία θα απαιτηθούν κατά την άποψή της, είναι της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018, λιγότερα από 3 δισ. ευρώ.
Οι αναγνωρίσεις πτυχίων
Νέο Προεδρικό Διάταγμα για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης εξωτερικού ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ξεπαγώσει η διαδικασία αναγνώρισης 3.000 και πλέον αιτήσεων που παραμένουν εδώ και μήνες σε εκκρεμότητα. Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των πτυχίων αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων που συνεργάζονται με ελληνικά κολέγια, έγινε το 2010 χωρίς να ληφθεί μέριμνα ουσιαστικής εναρμόνισης των προβλέψεων στην Οδηγία, με την κείμενη εθνική νομοθεσία μας για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
(από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Το ΒΗΜΑ, Euro2day)