Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, παρά τις διαφορές, οι ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται και πάλι σήμερα Δευτέρα για το προσφυγικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί νωρίς το πρωί με την κυρία Μέρκελ και τους κ.κ. Νταβούτογλου και Ρούτε πριν τη Σύνοδο. Θα ακολουθήσει -στις 12.30- γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας, ενώ από τις 3 μέχρι τις 5 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κρατών μελών ΕΕ.
Σύμφωνα με το τελευταίο Προσχέδιο Συμπερασμάτων της Δήλωσης των “28” με την Τουρκία που συμφωνήθηκε από τους Μονίμους Αντιπροσώπους το απόγευμα της Κυριακής, η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η βαλκανική οδός έχει πλέον οριστικά κλείσει. «Οι παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος. Αυτή η οδός είναι πλέον κλειστή» αναφέρεται ήδη από το προοίμιο του Προσχεδίου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως «όποιοι πέρασαν, πέρασαν» και πλέον όσοι μπαίνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στην Ελλάδα πρέπει να μένουν στην Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι ότι η ΕΕ θα υποχρεώσει την Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα μεγάλο καταυλισμό στον οποίο θα προσφέρει ανθρωπιστική και κάθε άλλη έκτακτη βοήθεια. Καλείται μάλιστα το Συμβούλιο να υιοθετήσει τάχιστα, μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου το σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα ο κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Το Βερολίνο πιέζει για ενιαία στρατηγική με την Αγκελα Μέρκελ να επαναλαμβάνει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην Bild am Sontag, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φτιάξει προσωρινά καταλύματα για 50.000 πρόσφυγες, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει μέχρι το τέλος του 2015 και παράλληλα τονίζει ότι η Αθήνα χρειάζεται τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Κρίσιμη είναι η στάση της Τουρκίας. Ο Τ. Ερντογάν έκανε λόγο για σχέδιο δημιουργίας μιας πόλης προσφύγων στη Βόρεια Συρία, σχέδιο που, όπως είπε, το έχει συζητήσει και με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αποσπάσει γραπτές δεσμεύσεις από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και από την Τουρκία για το πρόγραμμα επαναπροώθησης.
Αξιολόγηση
Το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να αποφασίσει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, με πληροφορίες να την τοποθετούν για την Τετάρτη. Αν και η αξιολόγηση θα ξεκινήσει μέσα στη βδομάδα, δεν είναι σίγουρο πότε θα ολοκληρωθεί με πηγές των θεσμών να κάνουν λόγο για αξιολόγηση διαρκείας άνω του μήνα. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει διακοπή των συζητήσεων για το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) και επέκταση τους έως τα μέσα Απριλίου.
Στο μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνη διατηρούν τις διαφορές τους ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού που βλέπουν έως το 2018 και αυτές είναι σημαντικές, κάπου 2% του ΑΕΠ ή μέτρα 3,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν και διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δύο πλευρών των δανειστών ως προς το περιεχόμενο των μέτρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές θέλουν μείωση υφιστάμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων, δραστική ρύθμιση των κόκκινων δανείων και κατάρτιση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Κατά κάποιες πληροφορίες αν η ανακοίνωση στο τέλος Μαρτίου των οριστικών αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2015 επιβεβαιώσει την εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ τότε το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς το μετριοπαθέστερο τις εκτιμήσεις του. Ωστόσο, μάλλον οι σχετικές αναφορές είναι υπερ- αισιόδοξες και το Ταμείο θα συνεχίσει τη σκληρή του στάση.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το προσφυγικό και οι ροές χρημάτων που θα προέλθουν από αυτό, κάτι που θα προκύψει από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Εάν οι ροές χρημάτων είναι μεγάλες και έχουν επίδραση στο ΑΕΠ τότε οι ελαστικότητες σε σχέση με τις ροές εσόδων θα διαφοροποιηθούν οδηγώντας πιο εύκολα στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Φορολογικό
Με τον γρίφο των αποδείξεων να παραμένει άλυτος μέχρι στιγμής, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου, με τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα να έρχονται αντιμέτωπα με νέες επιβαρύνσεις αν καθιερωθούν οι φορολογικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει για τις 14 ή 21 Μαρτίου την ενεργοποίηση του Taxisnet για την υποβολή των εφετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι όλες οι εκκρεμότητες θα διευθετηθούν με την επιστροφή των θεσμών, οι οποίοι καθυστερούν να εγκρίνουν κρίσιμες διατάξεις που θα επιτρέψουν την έναρξη της διαδικασίας.
Ερωτηματικό παραμένει και η στάση των 20.000 λογιστών και φοροτεχνικών που, αντιδρώντας στις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, έχουν ξεκαθαρίσει πως θα «κατεβάσουν τα μολύβια», ήτοι δεν θα βάζουν δηλώσεις στο σύστημα.
(πηγή: CNN Greece, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Το Βήμα)