• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

 

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, μετά το καθολικό Πάσχα, αναμένεται και πάλι να πιάσουν δουλειά. Το κουαρτέτο, σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις του, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα τέλος της εβδομάδας, ίσως στις 2 Απριλίου. Σύμφωνα με την Καθημερινή ένα από τα ανοικτά ζητήματα είναι το πακέτο μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ. Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνεται η αύξηση της φορολόγησης μεγάλης μερίδας των βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Σε τέτοιο βαθμό που στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται ότι η επίπτωση των εν λόγω μέτρων θα είναι περισσότερο αρνητική για την οικονομία, παρά θετική για τον προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών περνούν από «κόσκινο» τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να εντοπίσουν κωδικούς που θα μπορούσαν να μειωθούν τα προς διάθεση κονδύλια και να δοθεί μία «ανάσα» στην υπέρμετρη φορολόγηση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές σε αυτό το πακέτο, καθώς και στις αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό μέχρι τις 7 Απριλίου (ημέρα συνεδρίασης του Euroworking Group) ή τις 12-13 Απριλίου (που θα αποχωρήσει η τρόικα για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον). Τελικό ορόσημο η 22α Απριλίου, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup.

Να σεβαστούν τα κοινωνικά κεκτημένα μιας ευρωπαϊκής χώρας συστήνει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» τονίζοντας ότι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου πρέπει να συζητηθεί το συνολικό πακέτο: αξιολόγηση και χρέος.

Τράπεζες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων των υπό εκκαθάριση τραπεζών σε διεθνή κοινοπραξία, η οποία θα αναλάβει την περαιτέρω ενεργητική διαχείρισή τους.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την ανάληψη της διαχείρισης βρίσκεται η κοινοπραξία των PWC, Hoist και Qualco. Η τελευταία είναι εταιρία συστημάτων πληροφορικής και μπορεί να διαχειριστεί πλατφόρμες βάσεων δεδομένων, ενώ η σουηδική Hoist κατέχει ηγετικό ρόλο στις συνεργασίες με τράπεζες διεθνώς για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των υπό εκκαθάριση τραπεζών περιλαμβάνει τα “κακά” δάνεια των τραπεζών ΑΤΕ Βank, FBB, ProbankProton Bank, T-bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και των συνεταιριστικών Αχαϊκή, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Λαμίας, Λέσβου-Λήμνου, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

 

 

Βουλή

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζει η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή,  αύριο Τρίτη στις 19:00, για τη δικαιοσύνη την οποία ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως γράφει η «Αυγή» η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί (Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) θα προσέλθουν στη συζήτηση με οκτώ φακέλους για ισάριθμα θέματα όπως Λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, δάνεια εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων, σχετικές τροπολογίες, ρυθμίσεις απαλλαγής από ποινικές ευθύνες, παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

 

Φορολογικές δηλώσεις

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ετοίμασε  το πρόγραμμα για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων και των κερδών του 2015 και περιμένει τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των διατάξεων που ψήφισε η Βουλή για την απαλλαγή των ανέργων από τα τεκμήρια διαβίωσης και την κοινή δήλωση όλων όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης για να ανοίξει την «πύλη» στο σύστημα Taxis. Εφέτος πάνω από 6.000.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

 

Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Θετική απόφαση για παράταση έως τα τέλη του 2016, της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που λήγει στις 31 Μαρτίου, αναμένεται από το προεδρείο και το ΔΣ της ΕΣΕΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.  Όπως σημειώνει ο ίδιος, η απόφαση θα είναι θετική, «ώστε να ‘διασωθούν’ τόσο η σύμβαση όσο και οι θεσμικοί όροι της, που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου και τις άδειες. Ως γνωστόν  παραμένει “ανοικτή” η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την επαναρρύθμιση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας και του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού.

 

Μητρώο στήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Λήγει στις 31 Μαρτίου η διαδικασία διαβούλευσης για τη δημιουργία μητρώου δομών ενεργού στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην οποία προχωράει  το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Ταμείου Συνοχής (ΤΣ). Σκοπός του μητρώου είναι η καταγραφή του οικοσυστήματος που υποστηρίζει ενεργά τις νεοφυείς επιχειρήσεις και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους δυνητικούς νέους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο των δράσεων επιχειρηματικότητας, οι οποίες προκηρύχτηκαν πρόσφατα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα Καινοτομία 2014-2020». Τα έντυπα καταγραφής των εν λόγω δομών ενεργού στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας έχουν αναρτηθεί προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.antagonistikotita.gr.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Capital.gr, To Βήμα, Τα Νέα)