Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων βρίσκονται στο επίκεντρο της εβδομάδας αυτής. Σχετική ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων θα γίνει σήμερα στην καθιερωμένη «κυβερνητική σύσκεψη της Δευτέρας» υπό τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει το υπερ-νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή, με στόχο να περάσει στην Ολομέλεια το Σαββατοκύριακο, με την ψηφοφορία να αναμένεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Στόχος είναι έως και την επόμενη Δευτέρα, τα νέα μέτρα να έχουν ψηφιστεί, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μεταβεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, χωρίς εκκρεμότητες στην ‘to do list” του.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παρευρεθεί και να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG).
Στο περιθώριο των εγκαινίων ενδιαφέρουσες επαφές, με πιο σημαντική αυτή του Υπ.Εν. Π. Σκουρλέτη με τη Βουλγάρα ομόλογό του Temenuzhka Petkova, με αντικείμενο τον διασυνδετήριο αγωγό IGB και τον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης (AegeanLNG).
Ακόμη στο πρόγραμμα του υπουργού Ενέργειας περιλαμβάνονται επίσης συναντήσεις με τον Αμερικανό απεσταλμένο Amos Hochstein, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση Maros Sefcovic και τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ian Bradshaw. Την επομένη των εγκαινίων θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά η Επιτροπή Υλοποίησης του έργου του αγωγού.
Επαφές αναμένονται και σε επιχειρηματικό επίπεδο, με επίκεντρο την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να έρχεται αντιπροσωπεία της αμερικανικής Cheniere Energy.
Γ ια την κατασκευή του TAP αναμένεται να εργαστούν περίπου 150 ελληνικές εταιρείες, ως εργολάβοι, υπεργολάβοι ή στο κομμάτι της υποστήριξης, καθώς επίσης και περίπου 8 χιλιάδες εργαζόμενοι. Η αξία της επένδυσης για το ελληνικό κομμάτι εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλουν «επενδυτική έκρηξη» όταν επικυρωθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 24 Μαϊου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα 42 ώριμα επενδυτικά πλάνα που εγκρίθηκαν από το πρόσφατο ΚΥΣΟΙΠ, αγγίζουν περίπου τα 6 δισ. ευρώ και αφορούν στους τομείς της Ενέργειας (2 δισ. ευρώ), των Υποδομών-Μεταφορών (1,5 δισ.) , του Τουρισμού (110 εκατ. ευρώ), της Νέας Τεχνολογίας (900 εκατ. ευρώ), της Ερευνας-Καινοτομίας (600 εκατ. ευρώ) και της Βιομηχανίας (350 εκατ. ευρώ).