• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που άρχισε

Αρχίζει σήμερα Δευτέρα το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα με την επίσημη τελετή υποδοχής, την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, τις διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, την υπογραφή διμερών συμφωνιών και τη συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Σαγκάη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο της Cosco, τον πρόεδρο της εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της τεχνολογικής εταιρείας ΖΤΕ και της επενδυτικής εταιρίας Fosun. Θα έχει επίσης συνάντηση με το δήμαρχο της Σαγκάης, Γιανγκ Ξιόνγκ.

 

Σχέδιο ανάπτυξης

Tο νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που θα ενισχυθεί από τον επενδυτικό νόμο, το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση. Την αναγγελία αυτή έκανε με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, γνωστοποιώντας πως έμφαση θα δοθεί σε εξωστρεφείς επιχειρηματικούς κλάδους, που παράγουν προστιθέμενη αξία και αξιοποιούν το υψηλά καταρτισμένο δυναμικό της χώρας.

Ο  αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υφυπουργός ανακοίνωσε την προκήρυξη νέων προγραμμάτων, προϋπολογισμού 615 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύουν μεσαίες επιχειρήσεις, την έρευνα αλλά και την κατάρτιση των εργαζομένων. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του Brexit στην κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η πρώτη εικόνα που μετέφερε από τις Βρυξέλλες ο κ. Χαρίτσης είναι πως δεν αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις.

 

Εκλογικός νόμος

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η κυβέρνηση στέλνει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική. Στόχος του Μαξίμου είναι να ετοιμαστεί και να βγει η έκθεση, ώστε -το πιθανότερο- από σήμερα Δευτέρα να μπει το νομοσχέδιο στις επιτροπές και να πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια.

 

 

πηγές: Έθνος, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr