• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

Βουλή

Κατατίθεται μέσα στη βδομάδα στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ανάπτυξης για την περίοδο 2014- 2018 με σκοπό να ψηφιστεί έως τις 5 Μαίου.Η χώρα μπαίνει πια σε προεκλογική περίοδο και ως εκ τούτου μια σειρά μεταρρυθμίσεις μάλλον θα μετατεθούν για αργότερα, όπως αλλαγές στη φορολογία και κυρίως στο ΦΠΑ, μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα κ.ά. Φυσικα΄θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους αν και δεν προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρξει οριστική λύση πριν το Φθινόπωρο

Ανατροπές στο καθεστώς του ΦΠΑ

Στην έκθεση αξιολόγησης Κομισιόν και ΕΚΤ που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή τονίζεται ότι το Δημόσιο χάνει σήμερα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ, καθώς εισπράττει μόλις 4 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και ζητείται επειγόντως μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ. Στο μέτωπο του ΦΠΑ οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μελέτη για τις αλλαγές έως τον Ιούνιο του 2014, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015 μέτρα που αφορούν:


1. Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων.

2. Καθιέρωση της δυνατότητας απαλλαγής μικρών επιχειρήσεων από το σύστημα ΦΠΑ.

3. Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.

4. Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ. Επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωσης με τους κανόνες ΦΠΑ να λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο.

Παράλληλα, έως τον Ιούνιο του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μελέτη για την εισαγωγή ενός συστήματος παρακράτησης «πληρώνω την ώρα που εισπράττω» (pay as you earn) με το πρώτο βήμα σταδιακής εφαρμογής του νέου συστήματος να γίνεται τον Ιανουάριο του 2015.

 

Τράπεζες

Alpha Bank ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη για την άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική αγορά. Η  τράπεζα προετοιμάζεται για την έκδοση ομολόγου, με σκοπό να διευρύνει τις πηγές χρηματοδοτήσής της. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα άντλησε 750 εκατ. ευρώ από τη διατραπεζική, ενώ είχε προηγηθεί η ομολογιακή έκδοση του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς που είχε αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Με τις εκδόσεις αυτές οι τράπεζες επιστρέφουν έπειτα από χρόνια στη διατραπεζική αγορά, ενώ με τη ρευστότητα που αντλούν αναμένεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερα την εξάρτησή τους από το ευρωσύστημα.

Οργανισμοί

Ο ΟΠΑΠ  λανσάρει από την 1η Μαίου και πάλι το Ξυστό, το οποίο είχε αποσυρθεί εδώ και έντεκα χρόνια. Η Emma Delta , η νέα ιδιοκτήτρια του οργανισμού προκήρυξε κλειστό διαγωνισμό για για την επιλογή του φορέα που θα προμηθεύσει το κεντρικό σύστημα διαχείρισης.

Την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ θα τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της εταιρείας ο κ. Γιώργος Σπανούδης (προερχόμενος από τη Shell) στη θέση του κ. Χάρη Σαχίνη που αποχωρεί. Διευθύνων Σύμβουλος παραμένει ο κ. Σπύρος Παλιογιάννης.

Επιχειρηματικά

H Kαθημερινή της Κυριακής αναφέρει από την Ουάσιγκτον ότι υπάρχουν προετοιμασίες για την επίσκεψη στην Ελλάδα μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 11 «πρεσβευτές» της αμερικανικής επιχειρηματικότητας που θα συμμετέχουν εθελοντικά –και με δικά τους έξοδα– στην αποστολή θα προέρχονται από τους κλάδους των τροφίμων, των ακινήτων, της πληροφορικής τεχνολογίας και των επενδύσεων. Στόχος τους είναι κατ’ αρχήν να μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία τους με τους Ελληνες επιχειρηματίες, να συζητήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και προκλήσεις με τις ελληνικές αρχές, αλλά και να διερευνήσουν την αγορά για πιθανές συνεργασίες.