• Σήμερα είναι: Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

Tις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  σήμερα  Δευτέρα στις 8 μ.μ., στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων.

Με την εκδήλωση αυτή  ουσιαστικά σηματοδοτείται η έναρξη ενός μεγάλου δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με ορίζοντα – σύμφωνα με τον προγραμματισμό – την άνοιξη του 2017. Ο Αλέξης Τσίπρας, με το μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης, απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου.

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, παρουσία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάνω στην πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην εκδήλωση της Δευτέρας, στο πλαίσιο των προτάσεων που θα παρουσιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λογική της πρότασης θα κινείται στην εξής κατεύθυνση: εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε εκείνος να εκλέγεται από τον λαό. Παράμετρος που επίσης θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα είναι και το θέμα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Η ΑΝΤΙΠΟΛΊΤΕΥΣΗ  – ΝΔ

 

 

Σύμφωνα με τη ΝΔ βασικός άξονας και στόχος του νέου Συντάγματος θα πρέπει να είναι ο καταστατικός εκσυγχρονισμός της χώρας για αναβάθμιση των θεσμών και ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση. Κύριες γραμμές του προσχεδίου όπως έχουν ήδη παρουσιασθεί από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στις 28 Μαρτίου 2016 σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, αλλά και σε ειδική εκδήλωση στο πρόσφατο 10ο Συνέδριο του Κόμματος είναι:

 

1. Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.

2. Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

3. Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

4. Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.

5. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

6. Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

7. Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

8. Η απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

9. Η κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

 

ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ – προτάσεις

Στο μεταξύ την προηγούμενη βδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα το κοινό πόρισμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων που συγκροτήθηκε προ τριμήνου μετά τη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει η απόρριψη της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, προτείνεται η επαναφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν με την Αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, ενώ ενισχύεται με πλέγμα προτάσεων η λειτουργία και ο ρόλος της Βουλής. Επίσης θεωρείται πρωτεύουσας σημασίας η πλήρης και διαφανής αξιολόγηση σ’ όλο το Δημόσιο υπό την ευθύνη και εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ακόμη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις για τη δημιουργία προϋποθέσεων ενός σχεδίου ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάλογο με τις εργατικές ενώσεις και προβάλλεται η διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους με χαμηλότερα πλεονάσματα κι αναδιάρθρωση του χρέους.

(πηγή: inside.gr, AΠΕ-ΜΠΕ, IEFIMERIDA.GR )